Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Nikon EM

Domyślnie Nikon EM

Witam wszystkich w tym dziale. Dzisiaj do zakupionych obiektywów dostałem gratis w postaci Nikona EM. Nie jest mi wprawdzie do niczego potrzebny ale skoro jest to chciałbym go troche poznać. Chodzi mi głównie o przełącznik B / M90 / Auto a także o dwa przyciski zaznaczone strzałkami

PS. Jeżeli jeszcze ktoś z Was znalazłby chwilkę żeby napisać mi krótko jak z niego korzystać to byłbym wdzięczny. Nie linczujcie mnie za niewiedze, gdybym planował taki zakup to najpierw zorientowałbym się w temacie.
    Pozdrawiam.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Domyślnie

AUTO to chyba wiadomo, automatyka czasu, zreszta w tym body niestety innej mozliwosci pracy nie ma.
    Do wybranej przyslony czas dobierany jest automatycznie.

M90 to jedyny inny czas, a inaczej mowiac czas mechaniczny na wypadek wyczerpania baterii bo tylko z zasilaniem dziala automatyka.

B to rownie proste, dlugi czas naswietlania, tak dlugo jak spust jest wcisniety tak dlugo naswietlamy fotke

Zebatka zaznaczona z lewej jest chyba pokretlem wyboru trybu pracy, wlasnie Auto, M90 i B
    Przycisk po prawej stronie zdjecia sluzy do kontroli stanu baterii.

Pozdrawiam, milego focenia!

Domyślnie

Jaki sliczny Piekny stan, podziekuj za dodatek w postaci EMa. Fajny prosty korpusik amatorski z lat 80-tych.

Domyślnie

Dzięki wszystkim, już wiem o co chodzi.
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Domyślnie

A ja mam pytanie
    Ten jedyny czas mechaniczny jaki jest, jak to wygląda?
    Mamy wtedy jakiś zakres wyboru? Jak to działa?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grz3siu Zobacz posta
    A ja mam pytanie
    Ten jedyny czas mechaniczny jaki jest, jak to wygląda?
    Mamy wtedy jakiś zakres wyboru? Jak to działa?
    To jedyny czas, który działać będzie bez baterii, i jest to 1/90 sekundy. Nic więcej działać nie będzie (światłomierz, samowyzwalacz elektroniczny itp). Taki czas "na wszelki wypadek".
    And I am not frightened of dying. Any time will do, I don't mind.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axer Zobacz posta
    Taki czas "na wszelki wypadek".
    a raczej bardzo przydatny przy foceniu w studio, do tego ten aparat jest "wprost stworzony"
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Kurcze, też bym chciał taki prezencik...
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    Przycisk po prawej stronie zdjecia sluzy do...
    Przycisk po prawej na zdjęciu to korekta naświetlania +2EV, sprawdzenie baterii przyciskiem po lewej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów