Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42
    Oszczędny w słowach Awatar Tekla
    Miasto
    Tipton/Black Country

Domyślnie Zamoczyłem D70s

Po dzisiejszym sztormie mój D70s odmówił posłuszeństwa.Nie działają przyciski koło LCD, sam LCD oraz joystick.Nie widzi też karty( miedzy nawiasami pusto i nie miga dioda zapisu).Normalnie reszta działa.Mogę zmieniać ustawienia, migawka i lustro działa, pomiar tez.Teraz go susze ale nie wiem co z tego będzie.Czy ktoś miał podobne zdarzenie i czy coś pozytywnego wyszło?
    D200+MB-D200,N 17-55 2.8, SB-900,Zenit 12XP,trochę szkieł M42,mieszek makro,Lowepro CompuTrekker Plus AW, 055XPROB+488RC2

Domyślnie

susz go przez kolejne kilka dni i pod żadnym pozorem nie włączaj... możesz zrobić więcej złego, można jeszcze przedmuchać sprężonym powietrzem ale to może nanieść Ci syfu więcej. oczywiście wyjmij baterię... jeśli to była sama woda to po suszeniu może działać jeśli do tej pory niczego nie uszkodziłeś od strony elektronicznej. jeśli było tej wody dużo to susz go dłużej... jest nadzieja... później ewentualne czyszczenie matrycy, lustra i matówki... pozdr
    Pozdrawiam. Jacek.... --++Te bestie mają ogromne serca++-- http://foto.mjtech.pl
    D40X + Kit / Nikkor 18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR IF-ED / SB-800 i drobiazgi w CaseLogic'u

Domyślnie

i oto dlaczego nie pojechałem dzisiaj nad morze (a kusiło oojjjj kusiło)

połóż aparat na TV (jak masz kineskopowy) na tych wylotach wentylacyjnych - leciutkie ciepełko z niego pomoże w szybszym odparowaniu wody
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Witam!

Napisałeś po sztormie… więc wnioskuje ze to woda słona a jeśli to prawda to aparat zacznie szybko korodować!! w zasadzie już koroduje od środka… Podstawa WYJMI BATERJE!! I jak najszybciej rozkręcić i wyczyścić , osuszyć elektronikę!! Jeśli nie masz zdolności do tego to zanieś go jak najszybciej do kokoś kto to zrobi. Jeśli nie wyczyścisz elektroniki z słonej wody to gwarantuje ze już po nim… Tu nie pomoże suszenie „domowym sposobem” !!

PS: napisz jak sytuacja się zmieni.

Pozdrawiam!
    ..:: D90 ::..
    '...canon robi bardzo dobre aparaty, a NIKON zdjęcia...'
    www.kurkowiak.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tekla Zobacz posta
    Po dzisiejszym sztormie mój D70s odmówił posłuszeństwa.Nie działają przyciski koło LCD, sam LCD oraz joystick.Nie widzi też karty( miedzy nawiasami pusto i nie miga dioda zapisu).Normalnie reszta działa.Mogę zmieniać ustawienia, migawka i lustro działa, pomiar tez.Teraz go susze ale nie wiem co z tego będzie.Czy ktoś miał podobne zdarzenie i czy coś pozytywnego wyszło?
    Morska woda niestety niszczy elektronike i suszenie tu nic nie-da , Body potrzeba rozebrać i oczyścić dokładnie < samemu lub Serwis .

Domyślnie

Ja na twoim miejscu lekko bym wysuszył w warunkach pokojowych i do serwisu zapakował i wysłał .
    aaaa i nie pakował w nic foliowego szczelnego . Karton kilka razy gazetami owinąć .
    Dlaczego do serwisu bo jak powiedział poprzednik chicken woda była za słona ...
    . . . Coś na C coś na D trochę słoików Twist-Off z wieczkiem . . .

Domyślnie

z manualami to jak zalalo go słoną wodą to się do wiadra ze słodką wsadzało, żeby przez przypadek nie wysechł i sól sie nie skrystalizowała bo wtedy to baj baj... a tu gdzie jest 100x więcej elektroniki podatnej na korozje itp. polecacie mu wysuszyć i wysłać?? no znawcy mówicie to bo się znacie, czy wam się tylko wydaje, że tak ma być?
    chicken i irek mają rację - jak najszybciej przeczyścić póki jeszce żyje - jeśli coś działało to nie jest aż tak zalany i może coś z niego będzie... ale czas raczej nie działa na jego korzyść. Takie jest moje zdanie.. ale ja się przynaję, iż nie znam się na tym za bardzo
    Ostatnio edytowane przez Promachos ; 26-01-2008 o 22:32
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

zacznij szukać czegoś nowego
    sól zawarta w wodzie zostanie w aparacie i przy każdym wilgotniejszym powietrzu da znać o sobie
    obecnie nadaje się na pustynię....

ps:
    a dlaczego nie wsadziłeś w zwykłą reklamówkę z dziurą na obiektyw????
    bo głupio wygląda???
    teraz dopiero jest głupio
    Ostatnio edytowane przez jacek.gold ; 26-01-2008 o 22:08

Domyślnie

no i oslona przytrzymac a na obiektywie filtr to by jakos dał radę.. ale to raczej rady na przyszłość ;] z solą nie ma żartów.
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

poszukaj na sieci postępoewania z zalaną elektroniką, np telefonami komórkowymi. Z reguły jest to płukanie w wodzie destylowanej, potem w spirytusie, składanie i dopiero suszenie.

np:

1.Pierwszą czynnością jest rozkręcenie telefonu (na maximum części). Jeśli się nie znasz ogranicz się do minimum (bateria,karta sim,antena itp.)

2.Mnóstwo ludzi po zamoczeniu telefonu robi podstawowy błąd (suszy go).
    Do czasu pełnego wysuszenia twój telefon zostanie złomem (jest to zabójcze dla elektroniki telefonu). Jak najszybciej wypłucz telefon w wodzie destylowanej (Ma to na celu usunięcie wszelakich zanieczyszczeń oraz osadów różnych związków chemicznych,które mogły znleźć się w miejscu wodowania).

3.Trzecią a zarazem najdroższą czynnością jest przepłukanie każdego elementu w czystym spirytusie. Ma to na celu związanie wody, która znajduje się w różnych zakamarkach telefonu, ponadto spirytus zmniejsza korozyjne działanie wody oraz rozpuszcza zanieczyszczenia nierozpuszczalne w wodzie.
    Uwaga: spirytus może zmyć niektóre napisy (np. stemple z płytek drukowanych), ale poza tym nie jest groźny dla obudowy i elektroniki.

4.Najgorsze już za nami. Teraz wystarczy położyć go na letnim kaloryferze (nie gorącym). I spokojnie poczekać nawet 3 dni. Nie śpiesz się to może być zabójcze dla twojego telefonu.

5.Teraz weź kartę sim przetrzyj ją delikatnie jakimś wacikiem kosmetycznym ,to samo zrób ze stykami telefonu.

6.Możemy zacząć składać telefon. Włóż antenę (jeśli taka była),kartę sim itp.

7.Bateria po wodowaniu na bank się rozładowała styki baterii przetrzyj podobnie jak kartę sim i naładuj ją. Najlepiej podłącz na 3 dni.

8.Teraz twój telefon powinien działać (powinien bo niestety nie musi)
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów