Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie numeracja zdjęć

Zdarzyło się coś dziwnego z numeracją zdjęć w D300. Po uruchomieniu puszki robiłem serię różnych testów ustawień, zrobiłem coś koło 200 fotek i licznik pokazywał kolejne zdjęcia. Poszedłem na mały plener i po powrocie okazało się że body dodało ok 5000 zdjęć oczywiście tylko na liczniku. Zastanawiam się czy mogło to się wiązać z włożeniem starej karty na której były niewykasowane zdjęcia? Body jednak stworzyło nowy katalog i nowe fotki były zapisywane w nowym katalogu. Czy można jakoś zresetować licznik aby numeracja zdjęć była prawidłowa? Dodam jeszcze, że sprawdzałem w Opandzie i ilość klapnięć migawki pokazuje prawidłowo.
    D300, N18-200VR, N60/2,8, N50/1,8 SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez format Zobacz posta
    Zastanawiam się czy mogło to się wiązać z włożeniem starej karty na której były niewykasowane zdjęcia? Body jednak stworzyło nowy katalog i nowe fotki były zapisywane w nowym katalogu. .
    tak, to ten powód.
    teraz możesz jedynie wyzerowac licznik, albo pamietać o tym by wyzerować mając w exifie 9999
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Można też inaczej. Wgrać na pustą kartę jedno zdjęcie, o numerze nam odpowiadającym (np. poprzez zmianę nazwy). Po włożeniu tej karty do aparatu, jeśli jest ustawiony na numerowanie ciągłe, następne wykonane zdjęcie będzie miało numer o jeden większy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RBT Zobacz posta
    Można też inaczej. Wgrać na pustą kartę jedno zdjęcie, o numerze nam odpowiadającym (np. poprzez zmianę nazwy). Po włożeniu tej karty do aparatu, jeśli jest ustawiony na numerowanie ciągłe, następne wykonane zdjęcie będzie miało numer o jeden większy.
    niestety tez tak myslałem a nawet przez chwile byłem przkonany że zadziałało... ale nie. To juz "nieodwracalny" proces - ale da sie z nim żyć

Domyślnie

raczej nieodwracalny (też kombinowałem i mi się nie udało), moja nowa 50 z kartonu, po włożeniu karty od razu miała ponad 7k zdjęć
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Faktycznie. Pomyliłem z FinePixem żony, gdzie to działa. Przepraszam za wprowadzenie w błąd, jednak pamięć zawodzi.

Domyślnie

w D200 - gdy mamy na karcie nowy folder to opcja d6 (file Number Sequence,s.159 manual ref.) ustawiona na off powoduje rozpoczęcie numeracji od 0001 w tym nowym folderze (lub gdy karta jest zformatowana).
    Może zacząć od tego wyzerowania i fotki 0001, później zmiana jej nazwy na numer żądany, następnie zmiana parametru na On?

(nie sprawdzałem praktycznie - ale wyczytałem w manualu)

może w D300 będzie podobnie?
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darsedz Zobacz posta
    w D200 - gdy mamy na karcie nowy folder to opcja d6 (file Number Sequence,s.159 manual ref.) ustawiona na off powoduje rozpoczęcie numeracji od 0001 w tym nowym folderze (lub gdy karta jest zformatowana).
    Może zacząć od tego wyzerowania i fotki 0001, później zmiana jej nazwy na numer żądany, następnie zmiana parametru na On?

(nie sprawdzałem praktycznie - ale wyczytałem w manualu)

może w D300 będzie podobnie?
    nic z tego, u mnie teraz w D300 numeruje od 0001 podczas gdy w iexif numeruje zgodnie z prawdą czyli 10160
    +D300 | +N18-200 f/3.5-5.6G | -N50 f/1.8D | -N50 f/1.4G | +SB-900 | +BC-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pd Zobacz posta
    nic z tego, u mnie teraz w D300 numeruje od 0001 podczas gdy w iexif numeruje zgodnie z prawdą czyli 10160
    Co innego Total Number a co innego numer zdjęcia w jego nazwie. U mnie po przekroczeniu 9999 następuje zmiana katalogu i numeracja od 1. Czyli jak mam katalog 104ND700, to wiem, że zaczęła sie czterdziestka tysięcy zdjęć, czyli Total Number pokaże np. "Shutter Count = 30001".

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Co innego Total Number a co innego numer zdjęcia w jego nazwie. U mnie po przekroczeniu 9999 następuje zmiana katalogu i numeracja od 1. Czyli jak mam katalog 104ND700, to wiem, że zaczęła sie czterdziestka tysięcy zdjęć, czyli Total Number pokaże np. "Shutter Count = 30001".

Pzdr.
    ale dzieje się tak tylko jeśli korzystasz z jednego aparatu, jeśli masz dwa i przekładasz karty to już numeracja na kartach będzie kontynuacją i numerowanie folderów nie będzie zgodne z ilością klatek, poza tym nie wiem dokładnie jak to jest z zakładaniem folderów i tym bym się nie sugerował, u mnie 111 folder i 198 tyś klatek, w D100, ani D50 też nie miałem zgodności folderu i ilością klatek
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów