Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39
    autograf
    Gość

Question 18-70 vs. 18-135

A wiec stalo sie. Po 24 dniach uzytkowania czterdziestki postanowilem ja podwoic.
    Wobec powyzszego prosze o konkretne i wyczerpujace wypowiedzi. Tym razem ich poslucham.
    Ci co mnie lub moja przygode z lustrem poznali (a wlasciwie czytali) wiedza ze sie przesiadam na D80.
    Z tego bardzo krotkiego doswiadczenia uznalem iz 18-55 oraz 55-200 calkowicie (i znow poki co) mnie satysfakcjonuja, choc czesciej uzywalem 18-55.
    Tym razem stoje przed wyborem dotyczacym szkla.
    W pakiecie wraz z D80 MM oraz V oferuja:
    A) AF-S DX 18-70mm f/3,5-4,5 G
    B) AF-S DX 18-135 mm f/3,5-5,6G IF-ED

Bylem dzis w MM i przymierzylem te dwa sloiki

Ad A
    Odnioslem wrazenie ze 18-70 to takie troche lepsze 18-55

Ad B
    Wydaje mi sie ze 18-135 poniekad spelnia funkcje zarowno moich obecnych 18-55 oraz 55-200.

Podsumowujac:
    Wiem ze A jest jesniejsze aczkolwiek drozsze (przynajmniej w pakiecie)
    Natomiast B winno mnie zadowolic (patrz wyzej moje potrzeby czyli zadowolenie z 18-55 oraz 55-200)

Jak Wy doradzacie? A moze inna alterntywa?
    Ostatnio edytowane przez autograf ; 26-01-2008 o 02:04

Domyślnie

Alternatywa? T17-50.
    A z tych dwóch N18-70. Wersji B nie polecam, całość plastikowa (soczewki chyba też sądząc z fotek z tego szkła, które widywałem ).

Domyślnie

Też polecam 18-70, a odradzam 18-135 (przecież to bardzo długi zakres)
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

Domyślnie

Ja popre Xathloc. Mialem 18-135, teraz bedzie T17-50. Zakres ogniskowych mniejszy ale jasny obiektyw ze stalym swiatlem jest nie do przecenienia.
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

no wiadomo, że Tamron. Niech ktoś w końcu przyklei taki topic na górze. Uniwersalny, niezły optycznie, dobry cenowo obiektyw dla Nikona a to samo jest zresztą tylko Canona. Jest tylko jeden. Tamron 17-50 2,8.
    Czy ktoś robi śluby, pejzaże inne pierdoły albo sam jeszcze nie wie co robi odpowiedź może być tylko jedna.

Ale w kółko powtarzane, że to się ludziom nie znudziło.

TAMRON 17-50. Tylko powybierać albo od Cichego. Niech ktoś to przyklei to skończy się połowa pytań o obiektyw

Domyślnie

18-70 to w swojej klasie naprawdę dobry obiektyw. Winietuje, tubus klekocze i jest ciemny, ale naprawdę go lubię.
    D90 | 10-20 16-85 18-70 | SB-28 | Olympus XA2 Smiena Symbol
    Góry i inne

Domyślnie

A z tych dwóch N18-70. Wersji B nie polecam, całość plastikowa (soczewki chyba też sądząc z fotek z tego szkła, które widywałem ).
    Widywać to widywałeś,ale nie miałeś.......to jak możesz polecać lub nie.Ja miałem oba.
    W zakresie 18-70 nie widzę różnic,można popatrzeć na testy,foty,a do 135 się też przydaje....Szkło jest ostre.Przyzwoity kontrast i kolory.
    18-70 jest solidniej wykonane.
    Ja wziąłbym tylko puszkę i dokupił jakiś jaśniejszy słoiczek....Tamrona lub Tokinę,bo i tak do tego dojdzie.Jeśli jest kasa,to tu nie ma problemów i tylko Nikon....a wybór jest
    Pzdr
    Andrzej
    Pozdrawiam
    Andrzej.

autograf
    Gość

Domyślnie

Dobra, ile stoi taki T17-50 2.8 nowy i uzywany?
    Ostatnio edytowane przez autograf ; 26-01-2008 o 16:25

Domyślnie

Nowy ok. 1350 a używany za ok.900-1000 na allegro kupisz. Też stoję przed tym wyborem i wolę dołożyć 300zł i kupić nowy.
    Mateusz Książkiewicz
    Canon & Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borregaard Zobacz posta
    Widywać to widywałeś,ale nie miałeś.......to jak możesz polecać lub nie.Ja miałem oba.[...]
    Może faktycznie nie wynikało to z mojej wypowiedzi, ale miałem 18-135. Wprawdzie nie swoje (podobnie jak N18-70), ale wystarczająco długo aby wyrobić sobie zdanie. W jednym czasie używałem 18-135 i 24-120VR i jakieś tam zdanie mam
    Wiem, że na forum panuje moda na powielanie informacji zasłyszanych, ale ja z reguły piszę o tym czego sam doświadczyłem

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów