Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: w ciemni

Domyślnie w ciemni

Witam serdecznieZnalazłem na strychu powiększalnik Krokus 35SL oraz głowicę kolorową Krokus GFA.
    Zachęciło mnie to do zorganizowania sobie ciemni . Mam do szanownych forumowiczów pytanie:

1. głowicy do odbitek cz-b nie ma lampy, w takim razie czy mogę wywołać zdjęcia cz-b na głowicy kolorowej? Białe swiatło da sie na niej ustawić.

2. jaką chemię i papiery polecacie do wywołania zdjęć i czy znacie jakiś sklep w okolicahc Katowic, gdzie mógłym sie w to wszystko zaopatrzyć??
    Tylko proszę o coś taniego i dobrego zdjęcia na początek chce wykonywać po najmniejsych kosztach, bo nie wiem, czy wciągnie mnie praca w ciemni (cyfra rozleniwia).
    Zdjęcia bedę wykonywał (proszę się nie śmiać) Zenitem TTL Później kupi się coś lepszego.
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

1.Spokojnie się da,przy tym masz możliwość wpływania na kontrast zdjęć za pomocą tych filtrów.
    2.Ja używam podróbki wywoływacza Ilforda,który można dostać w sklepie 2M,jest dość tani,utrwalacz może być fomy (jest uniwersalny i możesz utrwalać negatywy jak i papier foto).Z papierków poleciłbym wielogradacyjny Ilforda RC Express New (chyba jest jeszcze promocja na ten papier,około 30zł za 25 szt. formatu 18x24),jak będziesz na nim robił to pamiętaj o dodaniu troche filtru purpurowego (podwyższa kontrast) albo żółtego (obniża kontrast)

[ Dodano: Wto 21 Lut, 2006 ]
    PS. pozdrawiam Leon13th i życzę udanych zdjęć

PS.2 Do tego zenita kup sobie Pancolara 50/1,8,świetnie rysuje
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Dzięki, Leon.
    Rozumiem, że z tego powiększalnika spokojnie uzyskam fotki w formacie 18-24 w zadowalającej jakości Super!
    Co do Zenita, to będzie na początek, później może jakiś analogowy Nikon

Czyli filtry purpurowy i żółty dają efekt tylko na papierach wielogradacyjnych? Ich używanie przy naświetlaniu wielogradacyjnych papierów jest odpowiednikiem stosowania papierów twardych i miękkich??

2M- jaki sklep masz na myśli?? W necie znalazłem jedynie sklep "czarno-białe" a ceny mają w nim z kosmosu.

Mam nadzieje, że fotki uda się wywołać :P Dzięki

Fajny ten Pancolar i cena do przyjęcia ok 200zł Tylko czy warto inwestować w tego zenita? Ale zabawa takim pełnym manualem jest przyjemne
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert S.
    Czyli filtry purpurowy i żółty dają efekt tylko na papierach wielogradacyjnych? Ich używanie przy naświetlaniu wielogradacyjnych papierów jest odpowiednikiem stosowania papierów twardych i miękkich??
    Dokładnie

2M- jaki sklep masz na myśli?? W necie znalazłem jedynie sklep "czarno-białe" a ceny mają w nim z kosmosu.
    Tak,to ten sklep,ceny mają różnawe jeśli byłbyś na giełdzie foro

Tylko czy warto inwestować w tego zenita? Ale zabawa takim pełnym manualem jest przyjemne
    Pucha może być cienka,ważniejsze jest szkiełko,używam tego pancolara do korpusów nikona,super zdjątka są z tego.Będe szukał też adaptera od pentacona six-a do nikosia,te ostrzą na nieskończoność i równierz są świetne optycznie (np: Biometar)

No problem
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Czy oprócz wywoływacza 2M i utrwalacza (Fomy jest tylko jeden jakiś U-11) potrzebny jest przerywacz?? (woda z octem ) Kiedyś musiał być, a teraz?? Podobno są utrwalacze, dzięki którym nie trzeba już stosować przerywaczy
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Spróbuj tutaj:
    http://www.czarno-biale.pl/sklep/

Ceny wydają się OK.

Domyślnie

Pozwole sobie zaprpopnowac sklep na ul. Deblińskiej w Sosnowcu. TAm maja pelno chem,i i papierow. A pozatym znajdziesz tam pare drobiazgow do ciemni.
    =Moje zdjęcia robię przede wszystkim głową=

Domyślnie

Ijon Tichy, właśnie ten sklep mam na oku
    ozmo, dzięki, własnie o taką informację mi chodziło, sper!
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Domyślnie

Nie ma sprawy.
    JAk bys nie mial kiedy tam podskoczyc by dowiedziec sie cen to powiedz jestem tam dosc czestym gosciem ot sprawdze to co by Ciebie interesowalo
    =Moje zdjęcia robię przede wszystkim głową=

Domyślnie

ozmo, dzięki
    Pozdrawiam
    Pucha i szkła NIKON

Uprawnienia umieszczania postów