Close

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 86

Wątek: Canon 30D ;-)

Domyślnie

leon28, 50mm 1.4 jest minimalnie gorsze optycznie do 1.8 , nie 2x drozsze, lecz 3x...
    wez pod uwage np. Canona 50mm 1.0 ktory jest tragiczny... ale jest ... tylko po to by Canon powiedzial ze ma 1.0....

Czornyj, procz ilosci soczewek liczy sie takze jakosc tych soczewek... to chyba oczywiste - lecz 85mm 1.4 i 1.8 nie rozni tak duzo... a cenowo dosc znacznie :]

dla mnie jak cos ma 19 soczewek jest -potencjalnie- gorsze od takiego ktore ma 14 soczewek - bo to 5 soczewek ktore wprowadzaja znieksztalcenia na torze optycznym...

MzMarcin, sprzetu nie zmienie tak szybko.... na pewno nie w tym roku - na razie czekam co Nikon pokaze... potem dopiero zaczne sie zastanawiac - wiec ewentualnie wezme na testy Canona moze Sonego...
    na pewno nie podejme dzialan pod wplywem marketignu... zrobie testy, odbitki...

Wini, gorszy optycznie... bo dla niektorych (np dla mnie) 2/3 dzialki to bardzo wazna sprawa... niemniej jednak ogolnie optycznie jest gorszy...
    pzdr
    Zbigniew Kruk - KrukBook

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    to dlatego, że na tym samplu 30D zrobił banding!!!
    wiem... to wszystko przez niedopasowany grip i przez blad w firmwarze skopiowanym z 40D...

ale ja bym chcial jednak zobaczyc te RAW-y i samemu je sobie w ACR wywolac, zeby ocenic co te szkla sa naprawde warte. bo na podanych przykladach 10-22 prezentuje sie ponizej mojej Tokiny 12-24 w 10D. a tak 2Mpix robia roznice, jak i 10-22 jest lepszym szklem niz Tokina...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    to dlatego, że na tym samplu 30D zrobił banding!!!
    wiem... to wszystko przez niedopasowany grip i przez blad w firmwarze skopiowanym z 40D...

ale ja bym chcial jednak zobaczyc te RAW-y i samemu je sobie w ACR wywolac, zeby ocenic co te szkla sa naprawde warte. bo na podanych przykladach 10-22 prezentuje sie ponizej mojej Tokiny 12-24 w 10D. a tak 2Mpix robia roznice, jak i 10-22 jest lepszym szklem niz Tokina...
    He he, wiem, że masz oskomę na 30D z 10-22, ale cóż, w niczym nie zmienia to faktu, że 30D ma banding! wyraźnie go widać na tym samplu z nocnym krajobrazem, powyżej linii horyzontu w kanale czerwonym - banding, Panie, jak nic banding!

Domyślnie

[quote="Czornyj ale cóż, w niczym nie zmienia to faktu, że 30D ma banding! wyraźnie go widać na tym samplu z nocnym krajobrazem, powyżej linii horyzontu w kanale czerwonym - banding, Panie, jak nic banding! [/quote]

jednak nic tak nie cieszy jak cudze nieszczęście , a zwłaszcza w kanale czerwonym
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez meliszipak
    jednak nic tak nie cieszy jak cudze nieszczęście , a zwłaszcza w kanale czerwonym
    No właśnie, też uważam, że gdyby Canon zachował resztkę przyzwoitości, to przez wzgląd na swoją identyfikację wizualną umieściłby banding w kanale zielonym/niebieskim. A oni go w prowokacyjnie umieszczają w swoim flagowym kolorze!

Banding Nikona da się jeszcze od bidy zrozumieć - ostatnio zmienił identyfikację i banding to nic innego jak swoisty logotyp w postaci firmowego znaku wodnego, mający zwiększyć znajomość brandu.

Domyślnie

ale jak używasz tego przycisku do bezpośredniego wydruku to podobno
    banding na zdjęciach jakby mniejszy
    Fotografowanie jest równoznaczne z przywłaszczaniem sobie zdejmowanego przedmiotu. Oznacza to wchodzenie w pewien stosunek, który kojarzy się nam z poznaniem, czyli zawładnięciem. Susan Sontag
    A7 II Zeiss Batis 25/2 85/1,8 500px FB

Domyślnie

co by nie mowic ostrosc na tym zdjeciu robionym 85/1,2 mi sie podoba po powiekszeniu do 100% fragmentu z oczami jest fajnie

Domyślnie

Ale swoją drogą ten 30d pierwszy raz tak dobitnie utarł nochala sprzętowcom Canona. Bo jakże to piali z Nikona ze matryc nowych nie robi, a z bandingu to były istne kabarety na Canonbordzie a tu hop bęc
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Eee, oni i tak znieśli to mężnie! Widziałeś co się odp...la na dpreview? Jeszcze trochę i wybuchną zamieszki! Normalnie jak dzieci - dostali kijową zabawkę pod choinkę i płacz...

Swoją drogą jak tak na to patrzę to nieźle ludziom bije korba przez te aparaty - w FK napisali źle o 5D - to całe CB wzięło się za pisanie protestów do redakcji, przy okazji donosząc na nieszczęsnego M. Górkę w sprawie jego małej "niedyskrecji" na naszym forum, przez co właśnie wpadł tutaj jak bomba naczelny.
    Też wprawdzie przyznam że jestem "hardcore nikonian", ale do takiej beznadziejnej donkiszoterii chybabym się jednak nie posunął....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin
    Ale swoją drogą ten 30d pierwszy raz tak dobitnie utarł nochala sprzętowcom Canona. Bo jakże to piali z Nikona ze matryc nowych nie robi, a z bandingu to były istne kabarety na Canonbordzie a tu hop bęc
    Tak naprawde, to ten 30D jest calkiem przyzwoitym aparatem, zapewne bedzie robil fotki na poziomie technicznym 20D, a przy tym puszka ma dodatkowe, przydatne funkcje i calosc ma kosztowac rozsadne pieniadze. Jest to pierwsza puszka Canona, ktora bym powaznie wzial pod uwage, gdybym nic nie mial i mial teraz kupowac cyfrowy DSLR.

Wielu ludzi robi swietne zdjecia wysluzonymi N. D100, czy C. 10D, czy taka nie przymierzajac schodzaca ze swiata KM 7D...

Sa ludzie, pracujacy zawodowo, ktorzy potrzebuja do pewnych rodzajow fotografii lepszego sprzetu, dla nich sa aparaty z wyzszej polki.

My mozemy sobie podocinac, popodsmiewac sie, szczegolnie z niektorych kolegow Canonierow, bo ich uwielbienie sprzetu polaczone z totalna krytyka innych jest czasami prowokujace, ale tak naprawde nie ma to zadnego znaczenia, wazne jest co robimy tymi aparatami, czy nam to sprawia radosc i pasjonuje.
    Nikon F-501, Canon 30D

Strona 8 z 9 PierwszyPierwszy ... 6789 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów