Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    N 49°82' E 19°02'

Domyślnie Skrypt automatyzujący katalogowanie zdjęć?

Chciałbym zautomatyzować taką operację.

Z napędu np. J: chciałbym skopiować pliki na napęd np. D: i do katalogu, który byłby utworzony, a jego nazwa to będzie data utworzenia plików np. 2007_12_24.
    Nazwy kopiowanych plików byłyby zmieniane na nazwę o formacie np. O_0002.* gdzie rozszerzenia plików byłyby bez zmian a numer kolejny pliku, byłby pobierany z katalogu ostatnio utworzonego. Numeracja byłaby narastająco.
    Przykład:
    Jest:
    d:\zdjęcia\2007_12_20\O_0001.jpeg

Ma utworzyć:
    d:\zdjęcia\2007_12_24_\O_0002.jpeg

Chyba się nie poplątałem w opisie.
    Czy może mi ktoś w tym pomóc.

Domyślnie

Taki skrypt jest bardzo prosty do wykonania np w perl'u a w zasadzie chyba w większości języków skryptowych. Tylko nie napisałeś o jaką pomoc Ci chodzi?
    Z drugiej strony - jeśli tych katalogów nie jest zbyt dużo na raz (wydaje mi się że chcesz przegrywać zdjęcia z jakiegoś zewnętrznego dysku) można skopiować te pliki ręcznie i dać do jakiś masowy "rename" (w ACDSee było coś takiego, podobnie w gthumb'ie).

Generalnie chodzi o to że jeśli pliki w katalogu z jednego dnia kończą się np na numerze 100 to w kolejnym katalogu zaczynałyby się od 101?
    Ostatnio edytowane przez israel ; 21-12-2007 o 15:02
    Nikon D80; Nikkor 18-200 VR; Jupiter 135/3,5; mieszek; SB-800... i tyle...

bombel
    Gość

Domyślnie

Można to zrobić Total Commanderem (pobierze odpowiednie dane z exifa za pomocą pluginu), tylko za kaźdym razem trzeba będzie początek licznika ustawić ręcznie.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    N 49°82' E 19°02'

Domyślnie

Taki skrypt jest bardzo prosty do wykonania np w perl'u a w zasadzie chyba w większości języków skryptowych. Tylko nie napisałeś o jaką pomoc Ci chodzi?
    Właśnie o napisanie takiego skryptu mi chodzi, ja tutaj jestem całkowita noga.

Z drugiej strony - jeśli tych katalogów nie jest zbyt dużo na raz (wydaje mi się że chcesz przegrywać zdjęcia z jakiegoś zewnętrznego dysku) można skopiować te pliki ręcznie i dać do jakiś masowy "rename" (w ACDSee było coś takiego, podobnie w gthumb'ie).
    Tak też cały czas robie, ale właśnie miałem taki pomysł żeby to wszystko przypisać pod jedno "kliknięcie"

Generalnie chodzi o to że jeśli pliki w katalogu z jednego dnia kończą się np na numerze 100 to w kolejnym katalogu zaczynałyby się od 101?
    Dokładnie, o to chodzi.

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Można to zrobić Total Commanderem (pobierze odpowiednie dane z exifa za pomocą pluginu), tylko za kaźdym razem trzeba będzie początek licznika ustawić ręcznie.
    Wiem, z TC korzystam, ale dlaczego sobie nie usprawnić pracy jeżeli byłaby taka mozliwosc.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta
    Czy wbudowany plugin do TC ver 1.5 potrafi to zrobić, czy trzeba ściągnąc jakiś inny bo u mnie to nigdy nie działo?
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

bombel
    Gość

Domyślnie

Mam taki i działa: Exif plugin version 1.47b for Total Commander (Version 6.5 and above). Niestety nie czyta NEFów, i to jest ból...
    Ostatnio edytowane przez bombel ; 23-12-2007 o 23:34 Powód: dodałem link

Oszczędny w słowach
    Miasto
    N 49°82' E 19°02'

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez israel Zobacz posta
    Taki skrypt jest bardzo prosty do wykonania np w perl'u a w zasadzie chyba w większości języków skryptowych. Tylko nie napisałeś o jaką pomoc Ci chodzi? ....
    O napisanie takiego skrytu. Możesz to zrobić?

Domyślnie

Niedawno zamówiłem podobny programik (dwa guziki) u znajomego programisty. Działa rewelacyjnie i ma budowę cepa, szympans by go obsłużył . Jeśli jest jeszcze potrzebny pisz na PM. Sam używam Total Commandera, ale jak się przekonałem czasem takie super proste programy są wygodniejsze i szybsze, szczególnie w terenie.

Uprawnienia umieszczania postów