Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Blanka 1

Domyślnie Blanka 1

//EDIT
    BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Średnio raz w tygodniu, jak czas pozwala, mam możliwość skorzystania z oświetlenia jakim dysponuje w mini-studio przychylna mi firma
    W założeniu chcę się nauczyć świadomie operować światłem, jak mi to wychodzi oceńcie sami.

1.

2.

3.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 17-02-2025 o 21:41 Powód: brak zdjęć, wygasł hosting

Domyślnie

Witam.
    Oświetlenie nieźle, szczególnie klimacik na trójce (i przeuroczo zawstydzona modelka), ale trochę dziwnie kadrujesz - dlaczego tak poucinany czubek głowy? Ani to zdecydowane cięcie, ani cała głowa pokazana. Ale światło OK.
    NEX 5N i M42
    "Twoje słowa, głupcze, będą cię kiedyś sądzić..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witek "Wisz" Zobacz posta
    ale trochę dziwnie kadrujesz - dlaczego tak poucinany czubek głowy? Ani to zdecydowane cięcie, ani cała głowa pokazana.
    Z kadrowaniem był pewien problem, poza tym lubię ciasne kadry. W dwójce zrobiłem błąd podczas fotografowania, za dużo tła z prawej strony, twarz była centralnie na środku.

Domyślnie

1-ka i 2-ka według mnie źle oświetlona, popracuj nad ustawieniem oświetlenia , 3-ka juz ok
    D200 | N 28-70/2.8, 50/1.4 | SB 800 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wronap Zobacz posta
    1-ka i 2-ka według mnie źle oświetlona, popracuj nad ustawieniem oświetlenia
    możesz wyjaśnić bardziej szczegółowo jaki błąd popełniłem ?? W dwójce cień na twarzy może przeszkadzać natomiast nie rozumiem co jest z oświetleniem w jedynce OK.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mont Zobacz posta
    możesz wyjaśnić bardziej szczegółowo jaki błąd popełniłem ?? W dwójce cień na twarzy może przeszkadzać natomiast nie rozumiem co jest z oświetleniem w jedynce OK.
    może ja się wtrącę
    Cienie na twarzy są zdecydowanie za mocne- tworzą czarne, smoliste krechy. Poza tym przy skośnym (przednio-górno-bocznym ) ustawieniu światła na "ciemnym" policzku robi się pod okiem jasny trójkąt. Generalnie- potrzeba zmniejszyć kontrast między oświetloną a zacienioną stroną buzi- przez np. postawienie światła dopełniającego po drugiej stronie i powiedzmy o działkę ciemniejszego. Albo podstawić blendę..
    Niby na 1 widzę coś co odbija się w oku i stoi po lewej... ale może to poprostu okno w każdym razie za słabo to świeci.

Poza tym wydaje mi się, że 1i2 nie mają zbyt dobrze dobranej ekspozycji- brak szczegółów w partiach ciemniejszych (włosy, ubranie). Możnaby spokojnie o działkę jaśniej, może nawet troszkę więcej. Natomiast tło wali po oczach i tylko wzmaga wrażenie niedoświetlenia twarzy.

Jeszcze tylko na koniec czepialstwa- puderek albo stempelek bo nos za bardzo się świeci. Bo pomijam już że ostrość gdzieś poleciała.

Natomiast 3 podoba mi się i jest zdecydowanie lepsza od 2 pierwszych.
    http://www.ozzy.maxmodels.pl
    Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ozzy Zobacz posta
    Natomiast 3 podoba mi się i jest zdecydowanie lepsza od 2 pierwszych.
    chłe, chłe aleś mi połechtał
    Kiedyś notorycznie świecący nos zmatowiałem ale uznałem, że nadaje to nienaturalności.
    Ustawiając światła największy problem dotyczył tła, przynajmniej tak mi się wydawało. Tło to totalna amatorszczyzna i trudno je było jednolicie oświetlić dlatego wspomagałem się PSem.
    Twarz doświetlałem lampą w ustawieniu przednio-dolnym ale najwidoczniej za słabo
    Cóż, po to wykorzytsuję dostęp do oświetlenia by się uczyć. Za tak cenne uwagi Ozzy dziękuję, będę doświetlał bardziej Większym problemem jest dla mnie sam pomysł na zdjęcie, kompozycja i stylizacja.
    Jeśli 3 Wam przypadła do gustu to mam coś jeszcze, tu gra światło/cień jeszcze mnie Wam się spodoba
    4.
    //EDIT
    BRAK ZDJĘCIA, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 17-02-2025 o 21:42 Powód: brak zdjęcia, wygasł hosting

Domyślnie

Trzecie wyglada bardzo smacznie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów