Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Stary Drakkar

Domyślnie Stary Drakkar

1.

2.

3.

4.

5.

6.

P.S.
    Prawdopodobnie wcale nie Drakkar i prawdopodobnie wcale nie taki stary
    Po prostu drewniana atrapa łodzi wikingów.
    "Skansen" w Wexford.
    grupa In-Focus || moja Picasa
    D80 | Tokina 12-24 | N35 f2 | N85 f1,8 | S70-300 APO | Slik 400dx | Cokin P | Naneu K3L / Slingshot 200

Domyślnie

"6 fajnie wyszła"

Tylko bez skojarzen prosze...
    Faktycznie, i troche 1.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

bombel
    Gość

Domyślnie

Niestety niewykorzystane plenery.

Dość agresywny drakkar na tle jałowego i wyblakłego nieba - dysonans. Zamiast łódki na jedynce widzę czarną plamę... Obróbka jakaś by się przydała, a i mocna szara połówka nie zaszkodziłaby na takie niebo...

Powiem tak: miejsce jest niezłe, łódka też - ale te zdjęcia jeszcze nie.

Domyślnie

Niestety pogoda była taka a nie inna.
    Niebo kompletnie szare - bez jakichkolwiek "urozmaiceń".
    Także nie wiem czy szara plama byłaby lepsza od białej plamy
    D80 | Tokina 12-24 | N35 f2 | N85 f1,8 | S70-300 APO | Slik 400dx | Cokin P | Naneu K3L / Slingshot 200

Domyślnie

A co do jedynki, to jak na nią teraz patrzę to chyba rzeczywiście za ciemne.
    Obróbka była ...tylko chyba przesadziłem.
    Ale mi się osobiście podoba - czytaj nie potrafię go lepiej obrobić.
    Zwiększenie jasności powoduje utratę kontrastu.
    A zwiększając i jasność i kontrast traci się szczegóły na żwirku na dole.
    Chyba żeby pobawić się maskami i tylko miejscowo rozjaśniać.

Domyślnie

1 i 6 najlepsza z serii.
    fordclubpolska.org

bombel
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gabryel Zobacz posta
    Niestety pogoda była taka a nie inna.
    Niebo kompletnie szare - bez jakichkolwiek "urozmaiceń".
    Także nie wiem czy szara plama byłaby lepsza od białej plamy
    Wiesz, są dwie szkoły: jedna każe robić co się da i w każdych warunkach, a potem wystawiać wszystko. Druga mówi, żeby robić i wystawiać dobre zdjęcia, a jak mają być dobre, to musi być dobra obróbka.

Nie wnikam który model preferujesz, ale ja skłaniam się ku drugiemu.

Jak masz białe niebo, to masz dwie możliwości: albo coś z tym zrobisz, albo nie. Według mnie byle gradient odciążający dół już robi jakąś przestrzeń, jakąś głebię, coś innego - bo biała plama jest jak dziura - nic tam nie ma i jest ziejąca pustka. Niby jeden gradient, a coś się zaczyna dziać. Można teraz zacząć się zastanawiać, czy za jasny czy za ciemny - ale to są detale. Detale, bo coś jest na obrazku, a nie pusta kartka niezamalowanego papieru.

Piszesz, że nieba ne było... Ale my o tym nie wiemy, mogłoby być. Wystawiasz obrazek, który ma być Twoim spojrzeniem na świat; pokaż, że nie widzisz świata tak płasko i nijako, jak na tych obrazkach...

Przy okazji, zamiast płaskiej kałuży można było cokolwiek spróbować uratować z wody, że nie wspomnę o ciemnym wnętrzu łodzi. A Ty nawet nie próbowałeś podjąć żadnych działań ratunkowych.

Żebyśmy się dobrze zrozumieli - takie proste chwyty nie uratują tych zdjęć, które nie są wyczynowe... Mam nadzieję, że to jest jasne. Pokazują tylko, że zawsze można spróbować poprawić obrazek - nawet jeśli nie wyjdzie świetnie, nabieramy wprawy.

Drugą dobrą stroną jest to, że nie utrwalalmy sobie złych nawyków. Ludzie najpierw przestają widzieć takie proste błędy jak białe plamy i za ciemna podłoga - potem uważają, że wszystko jest OK...

Piszę o tym nie żeby Cię urazić, tylko dla pokazania, że są też inne spojrzenia na świat - mam nadzieję, że jest to zrozumiałe.

Domyślnie

No to chylę czoła.
    Rzeczywiście obróbka jeszcze u mnie kuleje trochę.
    Pewnie z nefa da się jeszcze więcej wyciągnąć

Czym wyciągnąłeś to niebo w drugim przypadku ? Poziomami, kontrastem, krzywymi czy może jeszcze jakoś inaczej ?
    Próbuję różnymi sposobami i nie mogę takiego efektu osiągnąć.

Domyślnie

niezłe fotki
    to chyba Wexford, fajna wioska tam jest
    pozdrawiam
    Nikon D200 + S17-70 2.8-4.5 + N50 1.8 + N70-300Vr
    "Im bardziej Puchatek zaglądał do środka, tym bardziej Prosiaczka tam nie było."

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów