Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Obróbka NEFa

Domyślnie Obróbka NEFa

Witam, słyszałem kiedyś, że format NEF podczas obróbki nie traci informacji o oryginalnym zdjęciu. No więc zacząłem obrabiać zdjęciem za pomocą UFraw 0.6 dla Windows i Gimpa. Wszystko było OK aż do czasu gdy nie sknociłem i nie wyszedłem z programu. Teraz gdy staram się otworzyć zdjęcie to ciągle otwiera mi to z ostatnimi (czyli schrzanionymi kolorami i balansem bieli). Może ktoś wie jak otworzyć orginał bez zmian i czy to jest na pewno możliwe?
    Nie znalazłem w UFRAWIE opcji, która by na to pozwalała.
    Dzięki za pomoc,
    Focus69

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

Jeśli nadal masz fotkę w formacie NEF to nie masz się czym martwić, możesz dowolną ilość razy zmieniać parametry podglądu fotki i nic z oryginalnych danych nie tracisz. Gorzej jesli skonwertowałeś do innego formatu(np. JPG lub TIF) a nie zachowałeś oryginalnego NEFa.
    Sciągnij sobie testowwą 30to dniową wersję programu C1(bardzo dobry do RAWów) i tam jednym kliknięciem przywracasz parametry jakie ustawił aparat. Na Gimpie i UFrawie się niestety nie znam.
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

w ufraw masz mozliwosc ustawiania WB np na AWB, bo zapewne masz ustawione manualne WB
    Nie jestem szumofobem, używam cropa i jak potrzebuje wysokiego ISO.
    Tamzooka 150-600, T 300 2.8 kenko TC 1,4 2,0

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

W C1 również jest możliwość wybrania wersji auto i to nie tylko dla WB, ale również ekspozycji i ostorści. Poza tym wszystko możesz obrobić jako wsad.
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

OK, dzieki za podpowiedzi. NEFa zachowałem, ale on ciągle otwiera się tak jakby nadpisał sobie zmiany. manual i auto już próbowałem to ciągle nie jest to co miałem w orginale.
    ....D200 + D7K , 85/1.8, 18-200, 70-200, 8mm fiszka, SB-800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piaseczno k.Wa-wy

Domyślnie

Podeślij może jakiegoś NEFa na maila to sprawdzimy czy C1 załatwi sprawę.
    Pozdrawiam,
    Janusz

Domyślnie

w ACR w photoshopie podczas obróbki nef-a tworzony jest dodadkowy plik w którym są zapisane informacje o dokonanych zmianach np: _DSC0006.NEF + _DSC0006.xmp i jak odczytujesz za drugim razem nef-a ACR korzysta z tego pliku (_DSC0006.xmp). Myśle że u Ciebie jest tak samo( może być inne rozszerzenie tego pliku ). Wystarczy usunąć ten plik i po sprawie.
    Leszek Jarzębowski
    -----------------

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ljmedia
    ... Wystarczy usunąć ten plik i po sprawie.
    Albo wcisnac Ctrl+U Wygodniejsze, bo jeszcze raz Ctrl+U i masz spowrotem swoj experyment
    Pozdr.
    D300|D70s|D70|35/2D|50/1.4D|85/1.8D|17-55/2.8|100/3.5macro|17-50/2.8|SB800|SB600.

Uprawnienia umieszczania postów