Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13
    pebees
    Gość

Domyślnie Stałoogniskowe do cyfraka ?

Mam takie dziwne pytanie - tak jak w analogowej fotografii generalnie
    przyjęło się, że 50 mm to obiektyw standardowy, tak w cyfrowej
    odpowiednikiem (dla DX) jest jakieś 35 mm czy coś koło tego. No i super,
    rozumiem, że mogę sobie do cyfraka kupić jakiś 35 mm i będę miał analogię
    do 50-tki w kliszowcu. Tylko .. czy są specjalne obiektywy stałoogniskowe
    do cyfrówki? Czy, podobnie jak w analogowych aparatach, są jakieś 'tanie
    50-tki' czyli tanie i dobre 35 mm? Zawężam tu kryteria poszukiwań, czyli do Nikona, w podobnej cenie co 50/1.8, i w podobnej jakości?

Domyślnie

pebees, nie ma lekko. Albo tania 50 f/1.8, albo prawie trzy razy droższa 35 f/2.0. No chyba, że znajdziesz jakąś po przejściach, to będzie taniej.
    Jacek

Domyślnie

No i swietna podobno Sigma 30/1,4HSM... ino nie w cenie 450zl

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

ja uwazam, ze nikonowksie 50tki to bardzo przyzwoite szkla, jak kupilem swoja to bardzo dlugo nie zapinalem zooma. przemysl sprawe czy naprawde potrzebujesz 35mm
    D70|18-70|70-300|50|ZENIT TTL|HELIOS 55/2|

pebees
    Gość

Domyślnie

kwasik, ja nie potrzebuje teraz, ale zastanawiam sie na przyszlosc.. bo wiesz.. te 50 /1.8 po cropie czy jak to się zwie, to juz 50 nie bedzie... , ze tak powiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees
    kwasik, ja nie potrzebuje teraz, ale zastanawiam sie na przyszlosc.. bo wiesz.. te 50 /1.8 po cropie czy jak to się zwie, to juz 50 nie bedzie... , ze tak powiem

no wiem rozumiem, ale powiem Ci szczerze ze mi pasuje to 75 na pelna klatke przeliczajac, przy tym szklo jest naprawde tanie i dobre

Domyślnie

a jak znieksztalcenia? bo w kliszowcu 30mm troche mi juz wyginalo perspektywe a jak zaloze do cyfry to co zniknie to?

Domyślnie

szukaj 35 w nikkorach lub 30 w zamiennych innych firm np sigma .bardzo dobry pomysł , co do tej 50 sprawdzi sie w portrecie idealnie ,ale nie w krajobrazie czy architekturze , dlatego warto miec szerszy kont ,bo w przypadku cyfry 35 lub 30mm bedzie uniwersalniejsza ( bedzie zachowywała sie jak 50 w analogu)
    1Gb ; 055PRO + 141RC

Oszczędny w słowach Awatar cubix
    Miasto
    K o ń s k i e

Domyślnie

Ja szczerze polecam tą 50tkę. Odkąd założyłem zoom leży w pudełku naprawdę 75mm nie przeszkadza trochę się trzeba poruszać więcej itd. ale jest uniwersalna no i jakościowo świetna także za tą kasę to przebolejesz że jest 50 a nie 35 :P
    [']@] Nikon D600 //

..:: Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum! ::..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radziu.art.pl
    a jak znieksztalcenia? bo w kliszowcu 30mm troche mi juz wyginalo perspektywe a jak zaloze do cyfry to co zniknie to?

nie narzekam, najlepiej potestowac samemu

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów