Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Sb-800 a baterie

Witam,

Mam 4 zestawy aku do sabiny 800, lampy jeszcze nie mam, ale mam problem, bo Sb-800 ma dodatkowa baterie czyli 5.

Moja ładowarka jest na 4 baterie. No i mam 4 komplety po 4 baterie.

Jak je ładowac? Bo wiem, ze kompletow mieszac nie mozna, jak sobie z tym radziliscie po przesiadce z sb-600?

Czy w ogole uzywaliscie 5 baterie? Kiedy jest sens?

DZIEKI

Domyślnie

Wcale nie musisz wykorzystywać 5-go aku. Wykorzystuje się to przede wszystkim aby skrócić czas ładowania lampy.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

możesz korzystać z 4 aku i już. nie ma konieczności korzystania z piątego (piątej baterii). jadąc na 4 aku będziesz miał dłuższy czas ładowania lampy, a co za tym idzie możesz nie zrobić pełnej serii tak samo naświetlonych fotek. zawsze możesz dokupić jeszcze jeden komplet aku i rozładowywać piąty z kompletu aż będziesz miał do naładowania dwa albo cztery (nie wiem czy trzeba ładować wszystkie sloty w ładowarce czy można mniejszą ilość). jeśli nie robisz zdjęć seriami albo jedziesz na aku aż "padną" bo robisz sporo fotek i nie masz czasu/chęci na sprawdzanie stanu co kilkadziesiąt fotek to dopinasz piąty....

pozdrawiam

Domyślnie

A jaka masz ladowarke?

Domyślnie

Oj jakas stara Hamy ładuje wieksze akumulatorki /2900 po 20 h/. Z lampy korzystam rzadko, ale jesli jest mozliwosc uzycia 5 baterii to czemu nie? W kwietniu mam wesele i zastanawiam sie jak rozwiazac problem aku.

Domyślnie

Ja miałem 2 komplety AA. Jeden 5 sztuk jeden 4 sztuki. Ale przekładanie z czterech na pięć i odwrotnie, gdy dany zestaw się rozładował, było na tyle upierdliwe ze zazwyczaj pstrykałem na czterech. Chyba ze wiedziałem, ze danego dnia zdjeć nie będzie dużo, ale szybko. No i ładowanie tej jednej ostatniej piątej baterii też upierdliwe
    Sony A5100 | SEL16 2.8 | Kiedyś: Nikon FX i stałek kilka który niepotrzebnie sprzedałem

Domyślnie

Moje pytanie:
    Mam 4 zestawy po 4 baterie, jakie widzicie rozwiazanie, jesli chcialbym korzystac z 5? Są ladowarki na 5 baterii?

Generalnie ta 5 bateria jak 5 kolo u wozu

Domyślnie

No chłopie takie problemy też chciałbym mieć . Możesz skompletować sobie trzy zestawy po 5szt a tą nadmiarową wyrzucić albo dokupić piąty zestaw i zrobić cztery zestawy po pięć. Tylko ta ładowarka? No właśnie. Kup dodatkową ładowarkę do tego piątego aku i po sprawie. albo sprzedaj SB800 i kup SB600 to drugi sposób na Twój straszny dylemat.
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

proponuje kupic ladowarke ktora laduje kazda baterie oddzielnie np bc-700 lub bc-900
    i po klopocie

Domyślnie

Ja mam 2 komplety po 5 sztuk i ze 2 po 4 sztuki. Laduje po 4 sztuki, bo na tyle pozwala mi ladowarka (jedna czy druga). Jak juz naladuja mi sie komplety po 4 szt. to laduje te 2 pozostale razem (ztych kompletow 5 szt.). Oczytwiscie komplety akku mam roznych pojemnosci i roznych marek, wiec nie ma problemu w rozpoznaniu, skad pochodza te dwa pozostale.
    Oczywiscie ladowarka ma 4 niezalezna kanaly, wiec moge ladowac zarowno i 4 sztuki jednoczesnie i 1 czy 2 sztuki. Nie ma to znaczenia.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów