Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Nikon FE

Domyślnie

Bez baterii migawka działa tylko na M90, jeśli wyzwolisz na innym czasie to się podniesie lustro i tak zostanie. W takiej sytuacji przekręcenie na M90 spowoduje powrót lustra do pozycji spoczynkowej. Migawka nie bierze w tym zestawieniu udziału.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

W sumie dobrze o tym wiedziec kupujac takie aparaty gdzies po bazarach bo przewaznie jest bez bateri ma podniesione lustro i widnieje jako uszkodzony
    D700,D200, F100, F, F2, F3, EL, FE2, Nikkormat FT2, Nicca Tower, Canon A1, F1, FTb, Olympus E1, OM1, OM10, Kodak 35, Pentax SP2, ME, Ricoh KR, 500G, Fuji i ZenitE

Domyślnie

Już raz padła odpowiedź na Twoje pytanie. Tak masz tylko te 2 czasy.

nie zauważyłem, że padła już odpowiedź.
    Ostatnio edytowane przez Hird ; 19-02-2015 o 19:20
    Nikon F75 + N35/2.0D | V58/1.4 | N85/1.8D

Domyślnie

W sumie dobrze o tym wiedziec kupujac takie aparaty gdzies po bazarach bo przewaznie jest bez bateri ma podniesione lustro i widnieje jako uszkodzony
    Tak właśnie zakupiłem swojego FE2
    Mówię do pana, nie działa i mogę zaryzykować - dam tyle i tyle
    Wymiana baterii i klik, klik
    :::WEB:::BLOG:::ANALOG:::INSTA:::
    YouTube:::

Domyślnie

Trochę odświeżę temat
    Kupiłem Nikona FE i niestety nie ma on muszli ocznej, a oryginalne jak są to kosztują po 80zł.
    Chciałbym się zapytać czy znacie jakieś zamienniki takowej muszli do tego modelu?
    Ta będzie pasować http://allegro.pl/okragla-muszla-ocz...022438859.html ? A może jest jakaś zwykła płaska?
    Dzięki z góry za odpowiedzi
    Moje fotografie: stronie i fanpage.

Domyślnie

Do FE i innych z tej rodziny pasuje muszla z gwintem 19 mm, ale oryginalna muszla nie ma pełnego pierścienia metalowego, co pozwala podwinąć gumę przy otwieraniu tylnej ścianki. Ta muszla z linku spowoduje, że będziesz musiał ją odkręcać przed każdym otwarciem tylnej ścianki. Zwykły eye-piece może być trudnodostępny, a jest konieczny do zamontowania oryginalnej muszli. Sprawdź w interfoto, bo kiedyś tam kupowałem takie szpeja.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Szukam takiej płaskiej wkręcanej jakby samej gumy (takiej jak w linku: http://i.ebayimg.com/00/s/ODUxWDgyOA==/z/wh4AAOxyhodRvBbG/$T2eC16VHJIIE9qTYKKJvBRvBbFl8Rw~~60_35.JPG ) , żeby sobie okularów nie porysować gwintem. Tylko właśnie problem polega na tym, że nie widzę żadnych tańszych zamienników.
    Aparat bardzo często nosze na ramieniu i DK-3 czy tą muszlę, którą podałem w linku bym mógł łatwo zgubić i z okularami, i tak są niewygodne.
    Moje fotografie: stronie i fanpage.

Domyślnie

Zamienników raczej nie znajdziesz, ten okular nie pasuje do żadnej współczesnej cyfrowej lustrzanki, wobec czego popyt jest tylko wśród właścicieli analogów.
    Z oryginałem też może być problem, ale zapytałbym u źródła czyli Nikon Polska. Najwyżej Ci odpowiedzą, żebyś sobie kupił w B&H lub Adoramie. :/
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów