Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Nikon FE

Gemini
    Gość

Domyślnie Nikon FE

Czy miał ktoś z Szanownych Kolegów do czynienia z Nikonem FE?
    Jak się on sprawuje? Jak jest realizowany w praktyce pomiar światła?
    Czy można na nim pracować na nowszych szkłach (oprócz G i D)?
    Tylko proszę nie kierujcie mnie na wyszukiwarki (przeszedłem to)... chodzi mi o subiektywne doświadczenia użytkowników tego body.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Bardzo fajne body. Niewielkie, niezbyt ciężkie, z bardzo dokładnym pomiarem światła CW (60/40). Najkrótszy czas to co prawda tylko 1/1000s, ale w większości sytuacji zdjęciowych w zupełności wystarczy.
    Współpracuje ze wszystkimi Nikkorami z mocowaniem AI i AIS oprócz tych G.
    Nikkory D mają pierścień przysłony i zawsze możliwość manualnego ustawiania ostrości, więc nie ma najmniejszego problemu w podpinaniu także i tych szkieł do FE.

Pozdrawiam

Domyślnie

Ja bym dodal jeszcze - program auto A, blokada ekspozycji i podwojna ekspozycja, czas synch. 1/125, podglad GO oraz wspanialy wizjer z ciekawym swiatlomierzem wskazowkowym.

Domyślnie

co do nikona fe, jest to już leciwy model, ma parę wad na które trzeba zwrócić uwagę przy kupnie, wszelkie wgniecenia poupadkowe nawet delikatne często powodowały uszkodzenia 2 elementów, podglądu przysłony i braku możliwości ustawiania czułości (tab była jakaś płytka napylana która pękała, przy kiepskich naprawach blokowali czułość w jednym położeniu, trzeba sprawdzić czy reaguje wyświetlacz na zmianę czułości), przy większych przebiegach zdarzają się zacięcia, łatwe do usunięcia ale trzeba zdjąć dolną pokrywę korpusu, serwis nie usuwa tej wady bo wiąże się to z tulejowaniem i rozebraniem całego aparatu (ponoć nieopłacalne), przebieg najlepiej sprawdzić nie na tylnej ściance (często polerowanej), ale na dźwigni zwijania filmu, jeśli tam już jest znaczący luz, to od razu odpuścić zakup, migawka jest elektroniczna i posiada tylko 2 czasy działające bez baterii B i 1/90 (jeśli dobrze pamiętam), poza tym korpus bardzo sympatyczny pod warunkiem, że nie trafi się zajeżdżonego lub nieumiejętnie naprawianego, dużo mocniejszym i mniej awaryjnym modelem jest FM
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

FE wspólpracuje też z N/AI. Wystarczy odchylić ząbek na obwodzie bagnetu i mierzyć światło przy przysłonie roboczej (jak w FM i o ile się nie mylę F3 i F4)
    Ostatnio edytowane przez jaqb ; 21-01-2008 o 02:29

Domyślnie

Mam takie pytanie. czy to możliwe, że FE aparat bez baterii wyzwala migawkę (na ucho) z takim samym czasem, niezależnie od ustawionego na kółku na górze? Czy tak się dzieje z powodu braku baterii i wtedy działa jakiś jeden "określony "mechaniczny" czas, czy racze jest to usterka?

Domyślnie

To nie usterka. Bez baterii dostępny jest tylko jeden czas mechaniczny.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Patrz wyżej...
    Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    ...posiada tylko 2 czasy działające bez baterii B i 1/90 (jeśli dobrze pamiętam)...
    __
    Mobilnie

Domyślnie

Czyli bez baterii migawka powinna się wyzwolić tylko na B i 1/90 tak? Czy może obojętni jaki czas wtedy wybiorę oprócz B, to migawka i tak wyzwoli się mechanicznie z czasem 1/90s?

Domyślnie

Jeszcze raz ponawiam pytanie. Czy bez baterie migawka wyzwoli się tylko a ustawieniu 1/90 o B, czy na pozostałych czasach również tylko z prędkością 1/90s?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów