Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Czego szukać, jakieś zasadnicze lub szczegółowe różnice między 1400, Hi-Gloss, Hi-Gloss2, UltraChrome™ K3. Czy to marketingowy bełkot, czy im drożej tym lepiej?
    Odpowiedź pewnie jest jedna, czym drożej, tym lepiej, ale lepiej jest niewiele
    Zależy jak podchodzisz do wydruków - jeśli analizujesz je pod "każdym kątem" z pewnością im drożej tym lepiej.... jeśli jednak jesteś "przeciętnym Kowalskim z ulicy" ( mam nadzieję, że nikt się nie obrazi ) to różnicy nie zobaczysz ponieważ się na tym nie znasz

w skrócie:

1400 - wydruki tylko do rodzinnego albumu
    HI-Gloss i Hi-Gloss2 - technologicznie zasadniczo to samo - zaawansowane podeście do wydruków rodzinnych albumów - "świadomy pasjonata", punkt foto, fotografia kolorowa

UltraChromeK3 - to co profesjonaliści lubią najbardziej - profi fotografia, proofing, śliczne wydruki fotografii czarno- białej - czego HP i Canon jeszcze nie ma.....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zapa Zobacz posta
    no to proszę :

http://ocm.pl/news/view/Epson_Mistrz...matu_2007.html

Wini - drukujesz mało - kupujesz Epson R2400 , jeśli drukujesz dużo - kupujesz Epson Stylus Pro 3800 - ze względu na niższe koszty wydruku, amen

p.s. HP 9180 imho nie jest dobrym rozwiązaniem. ma problemy z wydrukami na wysokogramaturowych papierach - sprawdzone organoleptycznie na kilku egzemplarzach....
    Szczerze mówiąc - nie jest to dla mnie przekonywująca opinia.
    Z rzeczy bardziej konkretnych - czytałem test, w którym Michael Reichmann podniecał się arcyszerokim gamutem Canona iPF5000, po czym nieco zmiękła mu rura gdy okazało się, że powtarzalność tej drukarki powalająca nie jest - między dwoma 918 kolorowymi próbkami różnice wynosiły średnio dE=2.8, 10% przekraczało dE=7, a max dE=12.5 (mówiąc po ludzku - nienajlepiej)
    Nie wiem jak jest w HP, ale fakt instalowania tam kolorymetrów/spektrofotometrów (fabrycznie) również budzi lekki niepokój.
    Co do powtarzalności Epsonek - nie słyszałem złych opinii na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 20-01-2008 o 01:52

sv
    Gość

Domyślnie

UltraChromeK3 - to co profesjonaliści lubią najbardziej - profi fotografia, proofing, śliczne wydruki fotografii czarno- białej - czego HP i Canon jeszcze nie ma.....
    widzę, że ostro lansujesz epsona, ale prawdopodobnie nie widziałeś wydruków b&w z canona czy HP.
    Proponuję poczytać to fotum:
    http://luminous-landscape.com/forum/...hp?showforum=6

wracając do tematu: zastanów się jakie ilości zamierzasz drukować? Jeżeli będziesz drukował niezbyt często, to będziesz miał problem z zasychaniem głowic (dotyczy Epsona) i ze znacznym zużyciem tuszu (niektóre drukarki 40% tuszu zrzucają w pampers zamiast do druku. Jeżeli zależy ci na najwyższej jakości wydruku to nie będziesz stosował zamienników, tylko oryginalne tusze. Proponuję sprawdzić wielkość pojemników i zużycie tuszu. Może się okazać, że domowe drukowanie będzie znacznie droższe niż zlecenie wydruku zewnętrznej firmie.

Jeżeli będziesz drukował dużo, to warto kupić profesjonalną maszynę:
    Epson 3800, 4880
    lub Canon 5100
    lub większe
    Ostatnio edytowane przez sv ; 20-01-2008 o 12:09

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Taaa - najlepszy sposób, żeby oszaleć do reszty! Tam siedzą sami autorzy poczytnych książek i poradników, teoretycy barwy, kolekcjonerzy spektrofotometrów, spece od CM i każdy oczywiście ma inne zdanie...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 20-01-2008 o 12:53

Domyślnie

widzę, że ostro lansujesz epsona, ale prawdopodobnie nie widziałeś wydruków b&w z canona czy HP.
    Nie lansuje ostro

Po prostu na podstawie zdobytego doświadczenia moim zdaniem (!) i zdaniem niektórych klientów Epson jest ciekawszym rozwiązaniem. Widziałem wydruki z nowych HP'ków ( seria Z ) - fakt, z nowych Canonów nie miałem tej przyjemności. I uważam, że wydruki b&w prezentują się lepiej na Epsonie.

Wiadomo, że na dłuższą metę taka dyskusja nie ma sensu ( to jest jak zastanawianie się co jest lepsze - Canon czy Nikon )

Jeśli dla Ciebie Canon czy HP jest lepsze - ok....luz... ciesz się z tego i drukuj

Autor postu i tak za pewne wybierze rozwiązanie, które będzie dla niego odpowiednie. Ja tylko niechałbym aby kupił coś czego będzie potem żałował - szkoda czasu i pieniędzy....

Domyślnie

Mz. wszystkie mają swoje wady i zalety i ideału nie ma. Co do drukowania w B&W to akurat osobiście wolałbym Epsona, bo do niego jest shareware-owy QuadToneRIP.

Rzuć może jeszcze okiem na ten teścik:
    http://www.photo-i.co.uk/Reviews/pri...s/page_15.html

Absolutnie zgadzam się ze svenem, że jeśli masz drukować dużo i jeśli cię stać, to warto kupić 3800. Koszt małych tuszyków do A3-ek może zabić. Biorąc pod uwagę ilość tuszu, jaką dostajesz w komplecie kupując 3800, to jej cena jest porównywalna z R2400...
    Ostatnio edytowane przez Czornyj ; 20-01-2008 o 13:29

Domyślnie

Jutro mam instalację i szkolenie z Epsona 9880 więc będę mógł powiedzieć cos więcej (nie mam odniesienia do innych marek niestety). Czornyj napiszesz coś więcej na temat tego RIPa?

Pozdrawiam
    Najstarsze miasto w Polsce Kalisz w obiektywie. Zdjęcia różniaste

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Taaa - najlepszy sposób, żeby oszaleć do reszty! Tam siedzą sami autorzy poczytnych książek i poradników, teoretycy barwy, kolekcjonerzy spektrofotometrów, spece od CM i każdy oczywiście ma inne zdanie...
    to też, ale warto poczytać; kupując drukarkę tam właśnie szukałem informacji. To forum pokazuje również, że Epson to już nie jedyny producent drukarek.

Domyślnie

kupując drukarkę tam właśnie szukałem informacji.
    i na co się zdecydowałeś ?

sv
    Gość

Domyślnie

i na co się zdecydowałeś ?
    oczywiście na Canona
    a tak poważnie: kupiłem ipf8000, bo jakość wydruku epsona canona i HP jest b. podobna i wszystkie 3 są świetne. Canona kupiłem w świetnej cenie i po blisko 10 miesiącach pracy na tej drukarce nadal uważam, że to był najlepszy wybór (porównywałem z epsonem 9800 i HP Z3100).

W tej chwili epson wypuścił fajną maszynę (11180) ale to jest już 60"

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów