Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Matryca w D200 to 2:3 ?

Witam serdecznie,

Pomóżcie, bo temat banalny, ale już zgłupiałem doszczętnie i wydaje mi się, że nie rozumiem najprostszych pojęć... Zmieniam lab i w nowym gośc mi zaczął coś mówić o stosunku boków matrycy, że jeśli będzie inny niż 2:3, to na odbitkach będzie trzeba obciąć górę, lub zostawić białe paski po bokach [przy poł. landscape]
    Do tej pory nic mi nie obcinali ani nie zostawiali pasków. Jak bym nie patrzył, w PSie mam stosunek boków dokumentu 2:3. Ale to ponoć nieważne, tylko zależy od matrycy...
    Jakoś nie potrafię się dogadać, a może nie mogę czegoś zrozumieć, nie wiem już sam.
    Nie mam chwilowo instrukcji, a w sieci nie mogę znaleźć takiej informacji.
    Powiedzcie mi proszę, czy ta matryca w D200 jest 2:3, oraz czy jak oddajecie niekadrowane zdjęcie, to dostajecie 100% kadru, czy coś jest obcięte... ?

Dzięki za rady wszelkie i pozdrawiam,

Skołowany Kosiarz

Domyślnie

Tak 2/3, zresztą możesz sobie przecież przeliczy proporcję boków matrycy: 3872 x 2592 pikseli czyli w przybliżeniu właśnie tyle, ...2592:3872=ok.2/3
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 19-01-2008 o 19:59

Domyślnie

Jaja sobie robisz?
    Jacek

Domyślnie

jjj dzięki ! właśnie tego potrzebowałem, potwierdzenia mojej teorii
    Gaduła, nie robię sobie jaj, po prostu tak mnie zakręcili, że chyba przestałem kojarzyć najprostsze fakty

Domyślnie

Nie wiem co Ci to potwierdziło, bo jeżeli będziesz robił odbitki 10X15 to ok, dostaniesz cały kadr ( mniej więcej) ale już przy 13X18 zostaje jeden centymetr białego papieru na krótkim boku i tu są dwa wyjścia :albo pasek na odbitce (fit-in to się chyba nazywa w labach), albo trzeba cropować (uciąć dłuższy). Tylko że jak odbierasz z labu to na ogół nie zwracasz uwagi na to ucięcie, a na biały pasek byś zwócił.
    Pzdr
    Maki
    D800

Domyślnie

niech zostawią paski a potem je obetną obcinarką do papieru
    żadnego kadrowania, chyba że sam chcesz
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maki Zobacz posta
    Nie wiem co Ci to potwierdziło...
    To o co pytał, czyli czy matryca w D200 proporcje 2/3... Przy średnich formatach odbitek (np.20x30cm.) wszystko gra w proporcjach.

Domyślnie

A to trzeba potwierdzać?
    Jacek

Domyślnie

ale pytał w kontekście zmiany labu, a tam wyszło że nie na każdym papierze jest tak samo. 20X30 OK, ale 13X18 już nie, 18X24 tez nie
    D800

Domyślnie

No i wszystko jasne, nie ma co debatowa o rzeczach oczywistych

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów