Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Domyślnie D 300 a karty pamięci

Może poratujecie mnie na szybko, dziś jade kupic karty pamięci i nie wiem jakie zakupić.

Czy extreme 3, czy 4. A może microdrive?

Domyślnie

Extreme III wystarczy w zupełności chyba, że zamierzasz robić reportaże (ale wtedy nie zadałbyś takiego pytania)
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Domyślnie

a przepraszam co mają wspólnego reportaże z rodzajem karty? mógłbyś to rozwinąć?

ja używam Extreme III z tego co czytałem D300 i tak nie wykorzysta szybkości IV, jednak osobiście nie miałem okazji przetestować, był wątek poświęcony D3 i o ile dobrze pamiętam też uznano że nie warto przepłacać z Extreme IV
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

A zysk prędkości przy zrzucaniu fotek z karty do kompa przez zewnętrzny czytnik, jaka będzie różnica na 100fotkach w NEF przy Extreme III a IV może warto dopłacić za tą wygodę, chyba że różnica będzie niewielka.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

różnica ok 20 MB/s czyli 100% szybciej przy odpowiednim czytniku, który kosztuje ok 250 pln
    Ostatnio edytowane przez marcinas ; 19-01-2008 o 14:13

Domyślnie

no własnie, jakie macie czytniki do EXTR III? i czy szybko zgrywają? bo te tanie (ok.40zł) to lipa zupełna pomimo, że obsługują USB 2.0

Domyślnie

Czyli jednak jest różnica.
    Taki czytnik w szufladzie 3,5" na PCI chyba powinien pozwolić na wyciśnięcie maks możliwości przy zrzucie z karty, 480Mbit USB2 daje teoretycznie 60MB/s czyli powinno również podołać zadaniu.
    Właśnie ostatnio zauważyłem dość dużą różnicę przy zrzucie fotek, D300 produkuje jednak spore pliki, może warto za choćby szybki zrzut dołożyć te parę złoty.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

jak wszytko więc i to jest kwestią osobistych preferencji, zrzut z karty akurat robie zawsze w domu więc mam czas, a zarówno karty jak i szybki czytnik Sandiska to już nie mały wydatek, wg warto by dopłacić za szybsze zwalnianie bufora ale testy z D3 pokazały że nie ma różnic między Extreme III i IV
    pozdrawiam Piotr

Domyślnie

nie taki znowu drogi ten czytnik, a firmowy i dedykowany, więc powinien śmigać, jak należy ->http://www.agito.pl/czytniki_kart_pa...155.39215.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gawronnek Zobacz posta
    a przepraszam co mają wspólnego reportaże z rodzajem karty? mógłbyś to rozwinąć?

ja używam Extreme III z tego co czytałem D300 i tak nie wykorzysta szybkości IV, jednak osobiście nie miałem okazji przetestować, był wątek poświęcony D3 i o ile dobrze pamiętam też uznano że nie warto przepłacać z Extreme IV
    Może wyraziłem się nieprecyzyjnie. Robienie serii na ulicy w zmieniającej się sceneri oraz szczególnie w fotografii sportowej wymaga szybszego opróżnienia bufora i tutaj z całą pewnością wygrywają szybsze karty. Krajobrazy czy architektura nie wymaga takich "szybkich" zdjęć. A prędkość zgrywania- jak dla mnie nie ma najmniejszego znaczenia czy np. 1min dłużej czy krócej zrzucam zdjęcia na blaszak
    System NIKON + statyw nie taki już rozchwiany aby to udźwignąć
    Pozdrawiam Marek

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów