Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Jacku - Twoje obawy zainspirowały mnie, poprzez eksperymenty, do stworzenia czegoś takiego:

Gwoli wyjaśnień: obiekt znajduje się w namiocie, aparat stoi przed namiotem nisko nad ziemią. Skonstruowałem z papieru taki odbijacz do wbudowanej lampy błyskowej który odbije błysk z niej wprost na stojącą wyżej na statywie za aparatem lampę błyskową SB-800, która doświetla przez dyfuzor w dół z przodu namiot i jako, że stoi wysoko widzi bezpośrednio fotocele na stojących po bokach lampach studyjnych.
    D700, N14-24 2.8, N50 1.4, N105 2.8 VR, T70-300 USD, SB-800

Domyślnie

powinno się sprawdzić
    ale sb800 będzie świeciła na to co fotografujesz - jeśli to jest połyskliwe - będzie odblask
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Z przodu doczepiana jest do namiotu przednia zasłona, a aparat robi zdjęcie tylko przez rozszyty otwór, ustawiam sabinke z dyfuzorem i nie ma absolutnie żadnego odblasku na wprost, pomimo, że przedmioty są z dość odblaskowego plastiku. Sprawdziłem w wielu próbach i wogóle na wprost nie widać żadnego odblasku (o dziwo), to już bardziej po bokach z bocznych lamp z softboxami widać choć minimalnie. A więc działa jak powinno
    Wrzucę Ci zdjęcie poglądowe zrobione w tym ustawieniu. Robione bez tła, absolutnie nie przerabiane, robione w jpg-u a więc nie poprawiałem balansu bieli, poziomów itd... chodziło tylko o sprawdzenie oświetlenia:
    D700, N14-24 2.8, N50 1.4, N105 2.8 VR, T70-300 USD, SB-800

Uprawnienia umieszczania postów