Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Jacku mam lampy studyjne Figter F300 z fotocelą, jednak obawiam się, że może być problem z fotocelą. U mnie w pokoju sabinka wyzwala fotocelę na lampach studyjnych bez problemu, jednak w miejscu gdzie będę robił zdjęcia jest bardzo wysoka hala z czarnym syfitem, moją sabinkę będzie przysłaniał namiot, gdyż aparat będzie bardzo nisko nad podłogą a lampy studyjne wysoko także fotocela na lampach studyjnych będzie zasłonięta i z drugiej strony lampy. Przypuszczam, że w domu jedynie działa to z odbicia i tu może być problem, dlatego chcę się przed tym zabezpieczyć, bo nie chce jechać rozkładać się przez 2 godz a później szukać kabla niewiadomo gdzie.

Ale, tak sobię myślę, teraz jak bym jedną lampę studyjną wyzwolił przez kabel synchro z sabinki to druga stojąca naprzeciw też się wyzwoli. Czy takie rozwiązanie będzie dobre, nie będzie opóźnienia w wyzwoleniu tej 3 lampy?
    Ostatnio edytowane przez Ram ; 18-01-2008 o 12:34
    D700, N14-24 2.8, N50 1.4, N105 2.8 VR, T70-300 USD, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ram Zobacz posta
    to druga stojąca naprzeciw też się wyzwoli. Czy takie rozwiązanie będzie dobre, nie będzie opóźnienia w wyzwoleniu tej 3 lampy?
    dobrze, ż eopisałes sytuacje - rady wyglądają inaczej.
    ta lampa stojąca naprzeciwko będzie niestety zapewne odwrócona przodem do tej pierwszej i jej fotocela pewnie niestety nie zadziała. Duże hale, czarne pomieszczenia - jest problem - fotocele musza widziec żródło błysku. Za mało światła sie odbija od ścian.

albo powyprowadzasz na kablach zewnętrzne fotocele zwrócone w stronę pierwszej lampy, albo - najpewniej - radiowo. Najtańszy komplet nadajnik-odbiornik to 130-140 zł i dodatkowy odbiornik na kolejną lampę 80-90 zł.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Fotocela znajduje się na czubku tych lamp studyjnych także jak są skierowane do siebie i pochylone w dół to fotocela widzi źródło światła drugiej, także powinna wyzwolić jedna drugą a do pierwszej pociągnę kabel PC od sabinki. Chyba tak będzie najlepiej, o ile nie będzie jakiś opóźnień w związku z wyzwalaniem jednej lampy na długim kablu PC a drugiej z fotoceli.

Domyślnie

jak na lampę załozysz softbox czy jakiś reflektor to ją zasłonisz. Ale to ty wiesz jak to wygląda.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Fakt softbox zasłania ale robiłem próby z zasłonięciem sufitu fotoceli i działało, mam nadzieję, że to zda egzamin.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ram Zobacz posta
    Fakt softbox zasłania ale robiłem próby z zasłonięciem sufitu fotoceli i działało, mam nadzieję, że to zda egzamin.
    w studiu tak, bo łapałeś odbite. W ciemnej hali nie zadziała. Musi być je bezpośrednio widać.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Jacku - Twoje obawy zainspirowały mnie, poprzez eksperymenty, do stworzenia czegoś takiego:

Gwoli wyjaśnień: obiekt znajduje się w namiocie, aparat stoi przed namiotem nisko nad ziemią. Skonstruowałem z papieru taki odbijacz do wbudowanej lampy błyskowej który odbije błysk z niej wprost na stojącą wyżej na statywie za aparatem lampę błyskową SB-800, która doświetla przez dyfuzor w dół z przodu namiot i jako, że stoi wysoko widzi bezpośrednio fotocele na stojących po bokach lampach studyjnych.

Domyślnie

powinno się sprawdzić
    ale sb800 będzie świeciła na to co fotografujesz - jeśli to jest połyskliwe - będzie odblask

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Z przodu doczepiana jest do namiotu przednia zasłona, a aparat robi zdjęcie tylko przez rozszyty otwór, ustawiam sabinke z dyfuzorem i nie ma absolutnie żadnego odblasku na wprost, pomimo, że przedmioty są z dość odblaskowego plastiku. Sprawdziłem w wielu próbach i wogóle na wprost nie widać żadnego odblasku (o dziwo), to już bardziej po bokach z bocznych lamp z softboxami widać choć minimalnie. A więc działa jak powinno
    Wrzucę Ci zdjęcie poglądowe zrobione w tym ustawieniu. Robione bez tła, absolutnie nie przerabiane, robione w jpg-u a więc nie poprawiałem balansu bieli, poziomów itd... chodziło tylko o sprawdzenie oświetlenia:

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów