Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie Rozdzielacz na kable synchro?

Czy ktoś wie gdzie można kupić rozdzielacz do kabli synchro (nie chodzi o kostkę tylko zwykły rozgałęźnik kabla). Szukałem u nas w archwium i na google i niestety nic nie znalazłem. A muszę jakoś do SB-800 podpiąć 2 lampy błyskowe zewnętrzne. Fotocela działa doskonale ale w normalnym pomieszczeniu z białym sufitem. Natomiast w hali z czarnym sufitem kiedy lampę na aparacie zasłania namiot nie działa tak jak trzeba Gdzie takie coś można dostać, w sumie chyba banalne urządzenie ale nigdzie, nawet na allegro, go nie ma.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Znalazłem coś podobnego:
    rozgałęźnik
    Tylko mi chodzi o coś z wtykiem do sabinki i rozgałęzieniem, tutaj musiałbym dokupić jeszcze jeden kabel.
    Powiedzcie mi jeszcze czy takie coś będzie ok? Będzie bezpieczne dla mojej sabinki?

Domyślnie

http://tinyurl.com/2gpk9b

Ten sklep ma też stronę tu - jeśli z eBay nie możesz kupować, napisz do nich email i kup ze strony, na pewno wyślą do Polski. Ewentualnie jeśli masz PayPal mogę kupić dla Ciebie z wysyłką od razu na Twój adres, a ty oddasz mi pieniążki... Jakby co, priv.
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Tak tylko do tego potrzebuje jeszcze jakiegoś kabla żeby połączyć to coś z moim SB-800 i znowu pojawia się problem gdzie go znaleźć
    Ostatnio edytowane przez Ram ; 17-01-2008 o 14:46

Domyślnie

to tylko druty, nie sa niebezpieczne dla sabinki.

ale mam inna kiepską wiadomość - często zwykłe synchro nie udźwignie odpalenia więcej niż 1 lampy, czasami 2. Ta druga na kablu (przedłużaczu) zapewne nie tylko nie będzie odpalać, ale przestanie odpalać jakakolwiek z lamp tak połaczonych.
    Synchro wbudowane w SB800 nie będzie wyzwalaczem po kablu kilku lamp.

Szczerze - to nie wiem czemu sobie komplikujesz sprawę. Trójniki i kabelki PC w terenie - to ci sie będzie jeszcze w dodatku rozłączać, możesz przypadkowo się zaplątać w kabel i przewrócić lampe itd.

Moja rada: kup osobne synchro pod każda z lamp.
    kostka synchro jest newiele droższa niż trójnik i przedłużacz PC.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

A to nie lepiej w sumie cholerstwo wyzwalać bezprzewodowo, choćby za pomocą sławnych chińskich triggerów?
    "The more gear you carry, the less likely you are to make a good photograph" - B. Jensen

Domyślnie

lepiej, ale drożej.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    lepiej, ale drożej.
    Troszkę. Ale ile mniej "rypania"...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Moja rada: kup osobne synchro pod każda z lamp.
    kostka synchro jest newiele droższa niż trójnik i przedłużacz PC.
    Chodzi Ci o coś takiego:
    kostka synchro
    Mam to wpiąć na sanki aparatu na to założyć sabinkę a z boków kostki wyciągnąć dwa kable na lampy studyjne? Popraw mnie jeśli źle zrozumiałem.
    W sumie to wyjdzie mnie tak samo w cenie Czy ta kostka jest całkowicie bezpieczna dla aparatu i sabinki?
    Ostatnio edytowane przez Ram ; 18-01-2008 o 11:33
    D700, N14-24 2.8, N50 1.4, N105 2.8 VR, T70-300 USD, SB-800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ram Zobacz posta
    Chodzi Ci o coś takiego:
    kostka synchro
    Mam to wpiąć na sanki aparatu na to założyć sabinkę a z boków kostki wyciągnąć dwa kable na lampy studyjne? Popraw mnie jeśli źle zrozumiałem.
    W sumie to wyjdzie mnie tak samo w cenie Czy ta kostka jest całkowicie bezpieczna dla aparatu i sabinki?
    to wszystko co tu omawiamy jest bezpieczne dla aparatu
    nie, to nie taka kostka. Ta jest zwykłym trójnikiem.
    ale moment - teraz okazuje się,że te 2 zewnętrzne lampy to lampy studyjne? To nic nie potrzebujesz, one maja wbudowaną fotocelę (jakie to lampy?)

jeśli to zwykłe lampy, które chcesz zaadoptować do studia - to potrzebujesz takich synchro (fotocele) - po 1 na kazda lampę. To np takie coś:
    http://www.allegro.pl/item299220274_...yjscie_pc.html - do tego jak widac pewnie będziesz potrzebował dodatkowo zwykłej kostki z gniazdkem PC
    lub takiej: http://www.allegro.pl/item293084972_...tyw_foto_.html

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów