Szukaj
fakt, nie spytałem z jakom body będzie wspólpracowała ta SB800. Załozyłem że z cyfrową lustrzanką nikona.
Ale z drugiej strony tak stare puszki, które nie maja TTL to raczej tez nie będą współpracowały w trybie AA, a w trybie A. Bo te stare body będą bez procesora przekazującego info o przysłonie do lampy. Tryb A działa zawsze - jest niezależny od aparatu.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
a to dlaczego?
http://support.nikontech.com/cgi-bin...i=&p_topview=1
sb 800 obsługuje oba systemy TTL - i i D
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Niezupełnie. Tryb AA (auto aperture flash) obsługiwany jest przez wszystkie puszki cyfrowe oraz analogi z grup I i II (czyli puszki od F65 do F5, łącznie z F801 i F4 ze starszej generacji). Nie obsługują go np. puszki manualne z gatunku FM. Chodziło Tobie chyba o tryb A (non-TTL auto flash).
pozdrawiam Krzysiaczek
Jeżeli istnieje jakaś używalność trybu AA to chyba tylko przy doświetlaniu zdalną lampą. Tryb AA jest nieco usprawnionym trybem A: w trybie A trzeba ręcznie nastawić przysłonę w lampie i puszce, w trybie AA wystarczy nastawić przysłonę w aparacie i wartość ta zostanie przekazana automatycznie do lampy, która odpowiednio do tej przysłony ustawia siłę błysku. W trybie AA można zrobić coś co nie jest łatwe przy i-TTL: niezależnie oświetlić obiekt główny i tło za pomocą dwóch lamp.
czyli jednym słowem: jeżeli używamy jednej lampy to trybem AA możemy nie zawracać sobie głowy.
Skontaktuj się z nami