do posiadanej lampy nikona sb800 chcialem dokupic satelitke w postaci lampy sigmy ef-500 dg super opisywanej na stronie sigmy jako lampe w 100 i 1 % kompatybilna z m.in. d70, pracujaca w ittl, cls itp. akurat mialem okazje kupic taka lampe, uzywana, ale b.malo. przed zakupem dowiadywalem sie w firmie K-Consult Sp. z o.o. Gdynia u Brand Manager Sigma & Lexar Pro, ze nigdy nie mieli jakichkolwiek problemow ze wspolpraca z ta lampa i cyframi nikona, o przegladaniu strony internetowej sigmy w polsce http://www.sigma-foto.pl/index.php?o...=page&SubMenu= nie wspomne. upewniony finalizowalem transakcje. po podlaczeniu okazalo sie, ze niestety wspolpracy nie ma ;-( sprawdzilem szybko z powrotem, czy body dziala z moja sabinka- wszystko ok. lampe sigmy sprawdzilem na 2gim body d70, rowniez du)@*@.
coz sie okazalo? po raz kolejny sigma zawodzi. dopiero po wielu telefonach, wypytywaniu znajomych i szukaniu w sieci okazuje sie, ze sigma wypuscila na rynek 2 modele ef-500 dg super, 1szy obslugujacy ittl, 2gi z dttl (nie wspolpracujacy z d70), modele te niczym sie od siebie nie roznia, ani wygladem, napisami, niczym. niestety sigma nie chwali sie tym, w zwiazku z czym mozna wpasc na taka mine, jak ja. jak widac zachcialo mi sie oszczednoscina szczescie dzieki sigmie ponownie potwierdzilo sie, ze na takie rzeczy stac tylko bogatych.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami