Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: manual f801

Wink

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    Miron, pisales ze podpinasz obiektyw manualny, jaki??? Nikkor?
    a jakie to ma znaczenie? obiektyw nie ma styków.
    Ustawiłem na oko ekspozycję, pomyliłem się. Mam niedoświetlenie na drabince o dwie kreski. Kręcę kółkiem dwa razy i nic sie nie zmienia. Dopiero trzeci raz powoduje zmianę na drabince o jedną kreskę. I dalej działa juz poprawnie.

Domyślnie

Chcialem sie upewnic czy Nikkor, czy ma popychacz przyslony! A raczej czy pierscien obiektywu prawidlowo popycha zaczep na bagnecie, ktory informuje swiatlomierz o otworze przyslony z obiektywami manualnymi.
    Zatem to ma znaczenie, bo jesli bys podlaczyl jakiegos bzdeta bez odpowiedniego wyciecia na obiektywie to body nie wiedzialoby jaka jest przyslona. Wowczas trzeba by mierzyc swiatlo przy zamknietej przyslonie, jak w niektorych zenitach....

Choc nie pamietem czy 801 na bagnecie ma taki duperelek. Zawsze mozesz sprawdzic.
    Ostatnio edytowane przez slaw74 ; 14-01-2008 o 21:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    Mam niedoświetlenie na drabince o dwie kreski. Kręcę kółkiem dwa razy i nic sie nie zmienia. Dopiero trzeci raz powoduje zmianę na drabince o jedną kreskę. I dalej działa juz poprawnie.

hehehe chyba juz kumam. Czy dobrze mysle? Masz niedoswietlenie, tak? -2 kreski ,krecisz przyslona lub czasem o dwie dzialki i nic, dopiero trzecie przekrecenie daje -1 kreske, a nastepne OK.

..... zatem wszystko jest dobrze.

Domyślnie

hehehe chyba juz kumam.
    a ja nie
    Czy dobrze mysle? Masz niedoswietlenie, tak? -2 kreski ,krecisz przyslona lub czasem o dwie dzialki i nic, dopiero trzecie przekrecenie daje -1 kreske, a nastepne OK.
    kręcę tylko czasem, przysłony nie ruszam

..... zatem wszystko jest dobrze.
    ale jak to
    ja rozumiem - tolerancja materiału na błędy naświetlania, ale aż tyle

edit: mam również Practikę M42 i tu wszystko dział "normalnie"
    zmiana czasu lub przysłony powoduje wyraźny ruch wskazówki
    Ostatnio edytowane przez miron19j ; 14-01-2008 o 21:50

Domyślnie

Dobra, powoli.... staram sie pomoc.

Rozumie ze masz manuala, krecisz tylko czasem przy stalej przyslonie.

Dawno nie uzywalem 801 ale postaram sie to jasno opisac z pamieci.

Zatem w wizjerze jest waga swiatlomierza. Sklada sie z kilku kresek, chyba z podzialka co 1/2 EV.
    Skala ta jest zapewne od -2 wartosci EV do +2 EV...... zgadza sie? Posrodku jest ekspozycja wlasciwa, 0

Zatem jesli fotografowana scena jest niedoswietlona o 4EV w stosunku do ekspozycji wlasciwej, swiatlomierz Ci tego nie pokaze. Tzn bedzie pokazywal na wadze -2 i pewnie strzaleczke w lewo. Pamietamy ze scena jest niedoswietlona o 4 dzialki.
    Teraz zmieniamy czas na dluzszy o 1EV, nic sie nie dzieje. Waga dalej pokazuje -2EV i strzalke w lewo. Dopiero nastepne wydluzenie czasu pokaze -2, nastepne -1 co juz bedzie wyraznie widoczne. Czwarte wydluzenie czasu spowoduje podswietlenie drabinki swiatlomierza w srodku. Ekspozycja jest wlasciwa.

O to chodzi.... bo pierwsze ruchy czasem faktycznie nie sa widoczne na wadze.

A jesli zle Cie rozumie, jesli potraktowalem jak laika - wybacz. Jesli masz manualnego Nikkora ustaw na pokretle A i bedzie OK

Domyślnie

Tolerancja materialu swiatloczulego nie ma tu nic do rzeczy, zreszta tego swiatlomierz nie pokazuje...

W praktice jak piszesz, jest igla swiatlomierza. Ona rowniez nie drgnie jesli ekspozycja bedzie przekraczala mozliwosci pomiaru. Jasniej, w wypadku DUUUUZEGO niedoswietlenia, bedzie caly czas na dole, pomimo zmiany czasu, dopiero ktoras tam zmiana czasu spowoduje ruch igle w gore, nastepna jeszcze wyzej a nastepna w srodek.

Zreszta jesli Cie zle zrozumialem to zawsze mozesz porownac wskazania obu aparatow, przy tych samych parametrach i tym samym motywie. Dobra do tego jest duza jednolita powierzchnia - sciana.

Domyślnie

...
    W praktice jak piszesz, jest igla swiatlomierza. Ona rowniez nie drgnie jesli ekspozycja bedzie przekraczala mozliwosci pomiaru. Jasniej, w wypadku DUUUUZEGO niedoswietlenia, bedzie caly czas na dole, pomimo zmiany czasu, dopiero ktoras tam zmiana czasu spowoduje ruch igle w gore, nastepna jeszcze wyzej a nastepna w srodek...
    ale ja sprawdzalem przy wskażniku w okolicach zera. W Praktice zmiana czasu o jedną wartość powoduje ruch wskazówki w górę lub w dół. W f801 taka zmiana nie powoduje żadnej reakcji.
    W niedzielę wezmę aparat w plener i porobię trochę testów na "żywym organiźmie"

Domyślnie

organiZmie

"Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    W niedzielę wezmę aparat w plener i porobię trochę testów na "żywym organizmie"
    Coz i tak chyba bedzie najlepiej, na odleglosc nie jestem w stanie niczego innego wymyslic.
    Zycze powodzenia, mam nadzieje ze wszystko bedzie jednak ok.

Domyślnie Instrukcja

Pomoże Ci po angielsku?
    http://www.lensinc.net/manuals/F801_N8008.pdf

a to co opisujesz to coś dziwnego, albo się nie rozumiemy, albo coś w światłomierzu masz skopane.

też dawno nie zagladałem do aparata, ale nie pamiętam takich objawów

pozdr
    Mariusz Hajdarowicz

F801s Nikor 24-50, S 70-300APO, 50 1.8, no i D70 KIT przybyła SB800

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów