Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Domyślnie

Trzeba ustawić zoom w lampie jak najszerzej, wtedy parasolka ładnie pracuje dając miękkie światło. Także wtedy najmniej światła zasłaniają same lampy.
    To samo się tyczy kiedy sabine wstawisz do softboxa. Jeśli chcesz wykorzystać całą jego powierzchnie rozpraszającą to zoom w lampie jak najszerzej.
    NIKON 007

Domyślnie

sam zoom najszerzej wystarczy, czy moze wyciagac jeszcze ta plytke do rozpraszania przed palnik? Mowie o sb600, bo nie wiem jak to wyglada w 8-setce

Domyślnie

Szczerze powiem ze nie kombinowałem z płytką, ale zastanawiam się czy płytka aby światła nie zabierze za dużo? W związku z czym i korzyści z jej użycia nie będą wątpliwe?
    W sumie jak by ktoś się uparł, to może sobie wyliczyć kąt rozchodzenia się światła z lampy z płytka i bez i przynajmniej teoretycznie obadać jak to pada na parasolkę a potem pstryknąc pare ekperymentalnych fot.
    Sprawdzę przy najbliższej okazji.
    Myślę, ze samo ustawienie palnika na 24mm wystarczy, a ze swojej strony powiem ze różnica jest spora jeśli zoom ustawimy na 70 czy jeszcze bardziej na 105mm.
    NIKON 007

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jameski Zobacz posta
    Szczerze powiem ze nie kombinowałem z płytką, ale zastanawiam się czy płytka aby światła nie zabierze za dużo? W związku z czym i korzyści z jej użycia nie będą wątpliwe?
    W sumie jak by ktoś się uparł, to może sobie wyliczyć kąt rozchodzenia się światła z lampy z płytka i bez i przynajmniej teoretycznie obadać jak to pada na parasolkę a potem pstryknąc pare ekperymentalnych fot.
    Sprawdzę przy najbliższej okazji.
    Myślę, ze samo ustawienie palnika na 24mm wystarczy, a ze swojej strony powiem ze różnica jest spora jeśli zoom ustawimy na 70 czy jeszcze bardziej na 105mm.
    Ja używam płytki. Wtedy zoom ustawia się jeszcze szerzej. Bez tego w oczach widac odbicie nierówno oświetlonej parasolki. Mam parasolkę 110cm jakby co.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milo_ja Zobacz posta
    Ja używam płytki. Wtedy zoom ustawia się jeszcze szerzej. Bez tego w oczach widac odbicie nierówno oświetlonej parasolki. Mam parasolkę 110cm jakby co.
    a jak daleko masz lampe od srodka parasolki?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    a jak daleko masz lampe od srodka parasolki?
    Tak raczej dalej niz bliżej. W cm nie mierzyłem.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów