Gratuluje używania parasolek na statywach w plenerze...![]()
Szukaj
Gratuluje używania parasolek na statywach w plenerze...![]()
"Często kończy się na formie, nic z tego nie wynika. Po tym jak Marcel Duchamp ogłosił, że pisuar ustawiony na środku jest dziełem sztuki - artystą może być każdy..." - R. Opałka
przy okazji tematu parasolek podpytam: do oświetlenia grupy ludzi ok.50 osób jakie parasolki najlepsze, te dyfuzyjne, czy odbijające? i czy moc sabinek wystarczy do takiego oświetlenia?
Ja to zdjęcie grupowe (32 osoby) błyskałem 2 sabinami 600. Wszystko zależy przede wszystkim od miejsca w którym fotografujesz.
Wracając do tematu parasolek to ja zaopatrzyłem się w dokładnie taką: klik!
I nie jestem z niej zadowoly... Coprawda wyciągam dzięki niej ładne, mięciutkie świateł ale pod warunkiem, że przepuszcze je jeszcze przez białą blende dyfuzyjną. Światło odbite tylko do parasolki jest twarde i mało plastyczne.
jacoslavgth pokaż jakie światełko daje ta parasoleczka.
Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski
Musiałem wyzwalać lampą wbudowabą - SB600 nie posiada fotoceli. Potem troche zabawy w PS by światła równomiernie rozłożyć. Nie używałem do tego zdjęcia parasolek - palniki lamp skierowane w sufit, stofeny ściągnięte, założyłem za to białe kartoniki na lampy - tak by skierować strumień światła na wprost.
Uważam, że jak na robienie zdjęć np. klasowych w LO itp. takie doświetlanie wystarcza. Natomiast wydaje mi się, że do zrobienia profi zdjęcia grupowego bez min 2-3 lamp min 500Ws na softboxach się nie obejdzie.
jacoslavgth mając dwie osiemsetki napewno możesz poszaleć dużo lepiej niż dwiema 600 więc głowa do góry.
Ostatnio edytowane przez kobyll ; 19-01-2008 o 11:10
Pozdrawiam wszystkich - Piotr Kobylski
a czy wogole warto inwestowac w taka droga parasolke ? (110pln) za podobna cene, mozna kupic juz kupic sofbox'a, a z niego swiatlo jest chyba ladniejsze?
Skontaktuj się z nami