Close

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 45 z 45

Wątek: nikon f6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kt1 Zobacz posta
    U
    Jako okularnik muszę dodać, iż umiarkowanie negatywnie zapatruję się na wizjer w F6. Wadą jest wyraźnie mniejsze powiększenie (mówię to jako okularnik). Plusem z kolei ok. 100% pokrycie kadru.
    To dosyć dziwne wrażenie bo specyfikacja mówi co innego:
    F4 F5 F6 F100
    pokrycie % 100 100 100 96
    powiększ. 0,7 0,7 0,74 0,7
    punkt oczny 22 20,5 18 21

(w dawnych specyfikacjach podawano - i ten błąd ten jest często powielany do dziś - powiększenia dla F4 i F5 0,75, choć instrukacja i ostatnie specyfikacje mówią co innego)

Widać więc wyraźnie, że w tych samych warunkach F6 ma wyższy stopień powiększenia w wizjerze niż reszta. Jakimś wytłumaczeniem odwrotnego wrażenia może być niższy punkt oczny. Szczególnie dla osoby noszącej okulary jego zmniejszenie może wpływać na postrzeganie powiększenia, ale nie mam tu pewności.

Warto też pamiętać, że powiększenie podawane jest dla standardowego ustawienia korekcji dioptrii (u Nikona wizjery standardowo mają -1D). Przy zmianie poziomu korekcji, zmienia się też powiększenie:

przykład wizjera F4
    korekcja -3 -2 -1 0 +1
    powiększ. 0.72 0.71 0.70 0.69 0.67

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    są, ale strasznie nie jasne... jak dla mnie. koszyk jakis jest dołączony - na CR-ki, jak do mojego. ale co jak sie tego koszyka nie wsadzi? to co? na dymamo chodzi? na baterie słoneczne?
    Wszelkie wątpliwości można skonsultować z instrukcją obsługi.

Pomysł z umieszczaniem baterii w koszyczkach zamiast bezpośrednio w komorze na baterie nie jest w F6 nowy. Był stosowany przez Nikona wcześniej, a jego główną ideą jest chyba łatwość wymiany baterii - przy założeniu, że fotograf ma kilka koszyczków. To tak, jak na dzikim zachodzie - prawdziwi rewolwerowcy nie wymieniali pojedynczych naboi w rewolwerowym bębenku w ogniu walki, ale mieli w zanadrzu zapasowe bębenki z amunicją.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    cholera jasna!!! to miał być najlepszy, ostatni model flagowy i taka plama???

mam pytanie: czy na spodzie aparatu jest napis MADE IN JAPAN?
    nie ma. napis jest z tylu.
    podpis nieczytelny

Domyślnie

widziałem w sklepie d300 jakos przypadkiem, czy to nie jest ta sama puszka co f6 tylko inne bebechy?
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Oj, nie. Wystarczy porównać pryzmaty.

Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345

Uprawnienia umieszczania postów