Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 45

Wątek: nikon f6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    po pierwsze, to F6 nowy mozna kupic nie za 8, tylko za 6990 zł w reklamowanym tytaj foto-mil...
    ...ba nawet za 6209 zł http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=712 , ech marzenie...

T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

ok, przyznaję, że nie sprawdziłem wszędzie ceny, a tylko w jednym sklepie, w którym pamiętałem że na pewno jest..(nie spodziewałem się aż tak szerokiej dostępności tego body..)
    ale rozbieżności cenowe są rzeczywiśćie ogromne, jak się uprzeć to i za 8799 można znaleźć..ale chyba nie to jest tu najważniejsze.

Co do tego co jest lepsze nie będę wchodził w dalszą dyskusję, co kto lubi.
    Porównywanie F5 i F6 jest jak porównanie 2 modeli porsche które z nich lepsze (czy jakie kto tam woli auto jako przykład), i to są już prawdziwe niuanse.

W analogach już tak jest, że nawet stareńkim FM2 można zrobić świetne zdjęcia, bo nie musimy się martwić o matrycę.
    Gdy użyjemy tej samej kliszy i tych samych obiektywów nie sądze żeby F6 można było zrobić lepsze zdjęcia, po prostu tylko łatwiej, szybciej i wygodniej..

Ale w dzisiejszych czasach i tak do tej wygody stworzone są właśnie cyfrowe body.
    Analogi teraz to już praktycznie tylko do zabawy dla pasjonatów, a do tego wystarczy naprawdę tani sprzęt analogowy (przecież nawet F100 nie kosztuje majątku!) bo nawet do studio są już cyfrowe odpowiedniki o najwyższej jakości i tego postępu nie da się przeskoczyć.

A w cyfrze niestety bardzo ważna jest matryca, a więc body to już nie tylko ergonomia i pomiar światła.(które w pewnym momencie w topowych analogach były już praktycznie porównywalne).

I w tej sytuacji moim zdaniem większy sens jest zmienić za te pieniądze roczne D80 na D300 niż nawet 25-letnie FM2 na F6...że o D3 nie będę wspominał.

Choć oczywiście - jak już pisałem mając nadmiar kasy bym F6 nie pogardził...
    Na pewno fajna sprawa.

Domyślnie

sobencjusz napisze tak- jak możesz pozwolić sobie na to body, to bierz i się nie zastanawiaj, a z efektów na pewno będziesz zadowolony. F6 to świetny sprzęt, choć F5 lub F100 również zapewni Ci dużo satysfakcji i przednią zabawę . Dokonując wyboru warto również przejrzeć swoją szklarnię i zastanowić się czy nie byłoby lepiej jej wymienić i wybrać pośrednie body, niż rzucać się na głęboką wodę z denkami od słoików. Dodam, iż swego czasu miałem okazję kupić F5 w bardzo dobrej cenie (nówka sztuka), ale cóż ja podpiąłbym do niego- kita od F75, który przełamałby się w pół gdybym zapomniał się i chciał za niego body trzymać .

Tyle od amatora- pozdrawiam T_P_
    analogi, szkiełka, filterki, statyw, a na nim ostatnio, od czasu do czasu, stawiam także lusterko cyfrowe...

Domyślnie

tak czy i inaczej dużo więcej osób ma F5 nią F6. przyczyna jest prosta, jak już ktoś napisał: dla amatora za droga, profesjonaliści już wchodzili w cyfrę. Tak naprawdę aparat dla nikogo. na pewno ma swoje zalety, ale niczym nie przygniata w sposób drastyczny F5. Jeżeli chodzi o migawkę to wiem ze Nikon prowadził badania nad wyciszeniem jej no i w końcu stworzył najcichszą lustrzankę na rynku, ale po co? czy komuś tak naprawdę jest potrzebny cichy aparat?
    A co do F5 to faktycznie trzeba pamiętać o zablokowaniu pionowego spustu bo czasami się wciska
    Ostatnio edytowane przez invictus ; 14-01-2008 o 19:45
    _/) Sailing & Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciex Zobacz posta
    W analogach już tak jest, że nawet stareńkim FM2 można zrobić świetne zdjęcia, bo nie musimy się martwić o matrycę.
    Gdy użyjemy tej samej kliszy i tych samych obiektywów nie sądze żeby F6 można było zrobić lepsze zdjęcia, po prostu tylko łatwiej, szybciej i wygodniej..

Choć oczywiście - jak już pisałem mając nadmiar kasy bym F6 nie pogardził...
    Na pewno fajna sprawa.
    Zgadza sie! A FM2 wcale tak bardzo mozliwosciami nie odbiega od innych top modeli.... nawet cyfrowych (pomijam rodzaj nosnika)
    W analogu przede wszystkim liczy sie optyka, nie body. Bo jesli puszka jest sprawna, posiada czasy od B do 1/4000, synchro 1/250, jasny i duzy wizjer to czegoz trza wiecej... no moze komus AFa - wowczas od F100 bym zaczal.

Obiektyw przede wszystkim, bo jesli kolega chcialby do F6 podpiac jakiegos kita.... to wybaczcie - po co ta cala zabawa. Pamietajmy ze to od Nas zaleza zdjecia, potem od optyki, materialu..... dalej od puszki.... obrobki.

Moim zdaniem zakup F6 jest uzasadniony jesli posiadamy kolekcje mega Nikkorow i mamy jeszcze duzo wolnej gotowki na zabawki... lub jesli mamy to pierwsze a na analogu pracujemy. Choc osobiscie do pracy wolalbym duzy format a w podobnej cenie, za to jakosc nieporownywalna do filmu 35mm
    Ostatnio edytowane przez slaw74 ; 14-01-2008 o 19:52

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez invictus Zobacz posta
    Tak naprawdę aparat dla nikogo.
    No już bez przesady Panowie...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mpwt Zobacz posta
    No już bez przesady Panowie...
    hheheehe choc kazdy z nas pewnie chcialby sie nim pobawic...

Bierz kolego Sobencjusz, bierz!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez invictus Zobacz posta
    (...)Jeżeli chodzi o migawkę to wiem ze Nikon prowadził badania nad wyciszeniem jej no i w końcu stworzył najcichszą lustrzankę na rynku, ale po co? czy komuś tak naprawdę jest potrzebny cichy aparat?
    (...)
    Tak - tym którzy siedza pare godzin w mrozie w czatowni czekając aż ptaszek czy inny zwierz podejdzie w wymarzone miejsce I nie ucieknie po jednym <klap>

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slaw74 Zobacz posta
    hheheehe choc kazdy z nas pewnie chcialby sie nim pobawic...
    Oddaję za niego F100 + Nikkor 35/2 + Nikkor 50/1.4 + ... wszystko co mam :>
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

F6 potrafi naswietlac dane na kliszy, mozna z niego tez zczytac "exify" choc nie pamietam czy przypdkiem z F5 tez sie nie dalo
    podpis nieczytelny

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów