Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45

Wątek: nikon f6

Red
    Gość

Domyślnie

Witam
    Sam ostatnio nabyłem ten aparat za pośrednictwem ebay'a
    Zapłaciłem 1700$ razem z przesyłką , aparat w stanie nieskalanym z roczną międzynarodową gwarancją, sprzedający zatroszczył się*żebym nie płacił cła
    Jeśli chodzi o użytkowanie to cud miód orzechy i tyle

Domyślnie

No to życze,aby planowany zakup się udał. No i miłego focenia.
    Pozdrawiam Marcin Bąk
    FUDŻI

Domyślnie

eee tam F6 to troche przerost formy nad trescia.
    dla mnie to mala klapa nikona, moze i jest super, ale Nikon wypuscil go w zlym czasie.

jak analog to f5
    _/) Sailing & Photography

Domyślnie

Zgadzam się z przedmówcą!!!

Moim zdaniem F6 chyba nie jest lepszy od F5, bo niby w czym??? Uważam nawet, że to F5 jest najlepszym analogiem, bo w F6 nie podoba mi się to, że grip jest dokręcany (to może i jest dobre rozwiązanie, ale w klasie F100), no i F6 nie ma wymiennych pryzmatów (celowników), co było cechą wyróżniającą body jednocyfrowe.

No i faktem jest, że chyba trochę nie w czas wyszło to body, bo dla amatora za drogo, a zawodowcy i tak zmuszeni byli już przejść na cyfrę.
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Ostatnim klasycznym aparatem na film był dla mnie F5. Brakowało mi w nim tylko podświetlenia pól AF, oraz czasami przeszkadzał przypadkowo wyzwalany pionowy spust. Poza tym ideał. F6 znam tylko z opisów i folderów reklamowych. I F5'ki bym nie wymienił. Ale zakup nowego być może ma sens.

Domyślnie

Fakt, że znaleźć F5 w dobrym stanie nie jest łatwo, a nowych to już raczej nie ma!!!
    Jacek, pozdrawiam!
    D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800

Domyślnie

Moim zdaniem F6 to nie błąd, ani pomyłka tylko konieczność dla Nikona. Zależało im na utrzymaniu w ofercie analogowego korpusu w czasie gdy przestało się to już opłacać. F5 był za drogi dlatego zrobiono F6, który jest tańszy w produkcji z powodu prostrzego i mniejszego szkieletu oraz wykorzystania elementów automatyki z korpusów cyfrowych.

Domyślnie

po pierwsze, to F6 nowy mozna kupic nie za 8, tylko za 6990 zł w reklamowanym tytaj foto-mil.

po drugie: F6 ma cos LEPSZEGO niz F5? oprócz wagi (no bo 1,2 kg to czasem już moze byc za wiele szczescia) i ceny
    "Nie można w życiu zakosztować wszelkiego dobra. Treba wybrać rzecz upragnioną, którą łatwiej przyjdzie zapumnieć."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez galu44 Zobacz posta
    po drugie: F6 ma cos LEPSZEGO niz F5? oprócz wagi (no bo 1,2 kg to czasem już moze byc za wiele szczescia) i ceny
    i-TTL, Multi-CAM 2000, pomiar światła z obiektywami bez procesora w pełnym zakresie (bez ograniczeń jak w F5)

Ma też wady w stosunku do poprzednika, ale o to nikt nie pyta...
    Ostatnio edytowane przez HSM ; 14-01-2008 o 11:31

Domyślnie

Z tego co pamiętam F6 ma jaśniejszy wizjer i jest lepiej wyciszony - dla niektórych to może być ważne. Ale i tak to F5 kosmos

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów