Szukaj
trochę się pomądrzę, bo od Mikołaja dostałem książkę o fotografii
zmień perspektywę, z góry takie kwiatki wszyscy już gdzieś widzieli, więc zachwytów nie będzie... dziabnij je z boku czy w wodzie (no, chyba, że są pod ochroną, to wiesz... hmmm...)
a że D80 ostre zdjęcia robi... to takie tam... mam nadzieję, że pomoże (przede mną jeszcze długa droga)
pozdrowienia, Przemysław Wollenszleger
http://www.flickr.com/photos/volen/
hmm no racja![]()
dzięki za zainteresowanie
pozdrawiam
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi. J.P.II
NIKON TEAM
Do Volen
Mógłbyś mi powiedzieć jaki jest tytuł tej książki?. Bo ja początkująca
Z góry dziękuję
1 wyglada na przypadek (o czym zreszta uprzedziles).
Na 2 nie jest tak strasznie, jak koledzy sugeruja.
Widac pomysl na kadr, GO zgrabnie sie z nim komponuje.
Wyeksponowanie glownego obiektu polega m.in. na wydobyciu go z tla. GO sie w tym przypadku sprawdzila, tonalnosc mniej. Sprobuj kontrascik nieco na +, a gamme na -. Przy "odgornym" podejsciu do kadru (perspektywa), nie tyle mozna, co trzeba uzyc wiecej srodkow, niz sama GO. Chyba, ze masz jakis magiczny obiektyw, ktory sobie z tym poradzi. Inaczej mowiac, nawet mi sie ta 2 podoba, lecz mozna udoskonalic.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
a tak z ciekawości (wybaczcie) poszedlem za sugestiami (niektórymi) Seekera...
I'm not always right, but I'm never wrong...
przepraszam że się wcinam, ale "natchnęło" mnie to zdjęcie, więc pozwoliłem sobie trochę je podrasować. Jeżeli sobie tego nie życzysz, to oczywiście usunę.
nie nie nic nie usuwajcie
oba mi się podobają choć wersja lechupe bardziej naturalna mz
no i więcej szczegółów
u mnie faktycznie i ciemno i kontrast i kolorki troszkę słabawo
dzięki wszystkim za zainteresowanie![]()
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to, kim jest, lecz przez to, czym dzieli się z innymi. J.P.II
NIKON TEAM
"oba mi się podobają choć wersja lechupe bardziej naturalna mz"
Z tym, ze Alexkoz pokazal ci na przykladzie mozliwosc poszukiwan zupelnie innej drogi do celu. To bardzo cenna lekcja. Takiej samej, jeszcze w starym roku, udzielil mi Jakubs i gdzies juz mi sie przydala. Szczegolow nie pamietam, ale pozytek byl.
"Ooo to rozumiem
konkretnie
może kolega spróbowałby stworzyć swoja wersję"
"Swoja wersje" pozwolilem sobie stworzyc zapobiegawczo jakis czas temu.
Przyklad tutaj:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45791
Zwroc uwage, ze stopien wyodrebnienia obiektu z tla jest zalezny od TEGOZ TLA oraz paru innych czynnikow.
Czesto nie jestem w stanie krotko sie wypowiedziec, lecz niektore moje opisy, graniczace czesto bardzo blisko z absurdem, nie sa jednak zupelnie z sufitu. W tamtym watku (i poprzednich) staralem sie dosc dokladnie uzasadnic, co mna powodowalo. Wprawdzie nie zawsze jest to korzystne, ale patrzac szerzej - widzisz wiecej.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
Skontaktuj się z nami