Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie D70s - pulsujące F, styki obiektyw a body

Witam serdecznie!
    Posiadam D70s i Tamrona 17-50. I chyba zaczynam rozumieć, dlaczego niektórzy kręcą nosem na nie-nikonowskie obiektywy.

Ale do rzeczy: od czasu do czasu pojawia się u mnie brak styku obiektywu z body - objawia się to pulsującym F na wyświetlaczu górnym. Problem pojawiał się zarówno w wakacje, podczas upałów, jak i obecnie - także sądzę, że problem wilgoci odpada. Zawsze pomaga mocniejsze przekręcenie obiektywu w lewno (patrząc z tyłu body). Dotychczas problem poajwiał się, gdy aparat podróżował w torbie, na rowerze - obecnie zdarza się to także gdy fotografuję sobie w najlepsze. Nie jest to częste, ale zastanawiam się czy z czasem nie będzie się to pojawiać częściej. W każdym razie mam dwa pytania: czy to problem badziewnego wykonania Tamronów i wiele osób ma podobne objawy, czy też ja mam pecha?; druga sprawa - czy znacie jakiś "domowy sposób" na usztywnienie styków?

Będę wdzięczny posiadaczom "badziewnych Super Tamronów" (a może Nikorrów też? ) , za ewentualne wsparcie.

Pozdrawiam serdecznie!
    Marcin

Domyślnie

Z obiektywem 50 mm tez się tak zdarza. To kwestia dokręcenia słoika do puszki
    Nikon D80, Nikon F50, Zenit, Nikkor AF-S 24-85 mm 3,5-4,5 G; Nikkor 28-80 mm 3,5-5,6 D; Nikkor 50 mm 1,8 D; Jupiter 135 mm 3,5; Nikon SB-24 Szukam kolejnego szkła

Domyślnie

A ja używam Tamrona 17-50 i nie mogę o nim zlego slowa powiedzieć. Może dlatego że miałem tylko kilka innych obiektywów w rękach, a może dlatego że to poprostu (jak na swoją cenę) jest dobry "słoiczek" - nie wiem. ale u mie sprawuje się bardzo dobrze. A może masz ten bagnet czymś zabrudzony i dlatego tak się zachowuję? Może trzeba spróbować z innym obiektywem?..
    marek.info.pl - nie znam się i nie usiłuję mówić że jest inaczej..
    D300, N50, T17-50, N18-200VR, T70-200, S10-20, SB900, MF055PROB

Domyślnie

Styki przeczyścilem z niewidzialnego brudu na sucho szmatką - zobaczymy co będzie dalej. Co do innych obiektywów: co mi po tym, że to samo się będzie działa z innymi obiektywami albo nie? Sprawa i tak jest arcytrudna do wykrycia przez serwisanta i prawdopodobnie aparat zostałby odesłany z adnotacją, że wszystko ok.

No nic, chyba pozostaje cierpliwie dokręcać . Copywriter2000 - dzięki za pocieszenie, że Nikorry też tak mają. ;-D

Domyślnie

Nie chcę być złośliwy, ale na sucho to tylko chyba wruble sie w piasku myją ... Jeśli biorąc do łapek obiektyw zatłuściłeś styki to zapomnij że sucha szmatka
    pomcna będzie. Spirytus chłopie, spirytus i bez oszczędzania.
    Powodzenia
    Nikon i parę szkiełek

Domyślnie

Mam tego tamrona i nie ma z nim absolutnie żadnych problemów Poprzednio miałem 28-75 i też było wszystko ok. To pewnie przypadłość tego konkretnego egzemplarza!
    D300s,T17-50,SB-800

Domyślnie

Mialem taki problem z Tamronem 28-75.

Jesli zdarzy sie znow ze bedzie pulsujace F, wypnij obiektyw. Z tylu obiektywu sa styki po boku, z nimi wszystko jest OK i w Twoim aparacie i w obiektywie, problem tkwi w takim wystajacym bolcu, jak nim poruszasz w dół wtedy przyslona sie rusza. No i musisz tak troszke pomachac w gore i w dole. Mozna sprobowac troszke mocniej docisnac do gory ten dzyndzel. W moim przypadku to pomoglo, ale .... miesiac pozniej sprzedalem aparat z w/w szklem.

Jezeli masz gwaranacje i wyslesz do serwisu napisz, ze bolec od przyslony nie powraca na swoja zwykla pozycje, tam jest sprezynka, ktora powinna dosc "mocno sprezynowac" im starszy obiektyw tym ta sprezynka jest bardziej wyrobiona... i nie wraca na swoja pozycje.

W moim obiektywie, tez to objawialo sie tym, ze krecilem obiektywem w lewo lub w prawo /taki luz maly byl/ i przyslona sie pojawiala i znikala.

Domyślnie

Witam-miałem to samo D70 +N18-70-wyskoczyło na weselu podczas ślubu-bylem w szoku -odpiąłem i założyłem ponownie obiektyw na jakiś czas wystarczyło bo nie wiedziałem co to znaczy ten komunikat-później telefon do znajomego i wszystko jasne. Po przeczyszczeniu styków na spokojnie w domu problem zniknął. Pozdrawiam
    D700/D70/N14-24 2.8/N 35 1.8/N85 1.4/N70-200 2.8/SB-900/
    fotografia slubna rzeszow

Domyślnie

Witam,
    miałem podobnie w D80 i Tamronem ze stopki.
    Pomogło jednorazowe przetarcie styków.
    Teraz jest OK.
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=45581
    ... N17-55/2.8 ...

Domyślnie

Dziękuję Wam za porady - jutro przetrę styki spirytusem! A jakby co, to będę dokręcał.

Pozdrawiam serdecznie!
    Marcin

Uprawnienia umieszczania postów