Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: 17-35/17-55

Domyślnie

Co do 17-55. Kupilem go, bo byl okres, gdy mialem wiecej czasu i udalo mi sie krecic w niezly interes. Robilem foty dla pewnej firmy i bardzo brakowalo mi szerokiego szkla. Stalem rowniez przed podobnym dylematem. Postanowilem, ze zapozycze sie tu i ówdzie. Aukcja na allegro i spotkanie ze sprzedawca. Jak zobaczyl, pod co podpinam to szklo, to sie za glowe zlapal, ze taki (dobry) obiektyw pod "taki" (zly) aparat. Hmm, troche mnie to zdziwilo i juz nie chcialem byc niemily mówiąc, że to nie aparat robi.... Dzis wiem jedno. To byla jedna z trafniejszych decyzji. Szklo ostrzy jak szalone, jest bardzo szybkie co w przypadku mojego profilu pracy jest bardzo cenne. Architektury nie robie i nawet nie staralem sie sprawdzac faktycznej dystorisji. Zaczne sie nad tym zastanawiac, jak dostane zlecenie na budynki Jedyne co moze przeszkadzac grupie osób o "skromnej" budowie ciala, to waga. Zestaw D70+SB800+17-55+wszystkie baterie, karta+pasek=ciut ponad 2kg. Dlatego po 3 godzinnej sesji moze byc odczuwalny niedowład nadgarstka A i jeszcze jedno. Zauwazylem, ze po kilkugodzinnym foceniu, AF co 10-14 fote lubi przejechac przez caly zakres i dopiero sie nastawic (bez wzgledu na warunki oswietleniowe). Ale to chyba wina puszki i tak jak powiedzialem, wystepuje dopiero po jakiejs dluzszej sesji i tak bardzo to nie przeszkadza.
    ___pzdr_CyfraL____/

D300s, D70, F50 (ciemnia wciąż żywa) ▓ trochę szkła i światła

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

jest jeszcze jedno wyjście
    nikkor 35-70
    nikkor 20-35
    tokina 17
    nikkor 14
    cenowo to nie wyjdzie może taniej, ale czy nie lepiej?
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Dla mnie wiekszym problemem (zniekształcenia w szerokim kącie były są i bedą i to niezależnie czy w DX czy FF może troche wieksze, może nie) czy warto inwestować taką kasę w DX. To prawie jak drugi (w jedną stronę ) system. jest pytanie czy rzeczywiście da sie uciec (choćby ze wzgl. marketingowych) przed FF. Nikon może sobie oświadczać co tylko chce, na forach internauci mogą (lub nie) udawadniac wyższość takiego czy inego systemu, ale jak już w końcu jak wszystkie Canony będą miały FF, to Nikon choćby pękł musi zareagować.
    Już teraz - myślę, że ze wzgl. bardziej politycznych niż technicznych - robią dobrą minę do złej gry i trwają nieustępliwie przy DX. Po mojemu, to za bardzo w to zainwestowali i i nie bardzo wiedzą jak zjeśc tę żabę. wystarczy tylko porównać ilość szkieł "wydanych" przez Nikona i Canona na DX. Czy w Canonie jest jakieś Pro for DX?
    NIKON forever

Domyślnie

bradley,
    DOKŁADNIE DOKŁADNIE
    Skoro tak wierzą w DX to dlaczego nie ma odpowiednika DX 17-35/2.8 ????????
    Tylko jakieś wypierdki robią? Przeca jedyny profesjonalny dx to właśnie ten 17-55. Ja tam w dx nie wchodzę postanowiłem i to nie dlatego nawet że boje się utopienia ciężkiej kasy(chodź to też oczywiście) tyle że w pupie mam szkła które nie dadzą mi za tak ciężkie pieniądze super jakości na analogu.
    A 17-35 drogie jak jasna cholera, ale nie po to gramoliłem się w d200 by teraz „wypierdki” podpinać. Jak bym miał inwestować w DX to już bym pewnie szybciej system na canona zmienił(bo argument w postaci analoga nikona by znikł) , ale na szczęście nie jest tak źle…
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

Domyślnie

Panowie, strasznie drogi sposób myślenia prezentujecie Ja zakupiłem za 1k N 18-35/3.5-4.5. Dystorsja jest, ale ostrość, kontrast i jakość fotek zadowalająca. Pasuje do cyfry i analoga. Teraz uzupełnię 35-70/2.8 i komplet wyjdzie w granicach 2300 PLN - do cyfry i analoga

Domyślnie

Taaa, tylko że 18-35 to śrubokręt a 35-70 to śrubokręt i do tego pompka...

Domyślnie

Czornyj, wiem, że nie lubisz pompek (ja spróbuję się przyzwyczaić)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MzMarcin
    bradley,
    A 17-35 drogie jak jasna cholera, ale nie po to gramoliłem się w d200 by teraz „wypierdki” podpinać. Jak bym miał inwestować w DX to już bym pewnie szybciej system na canona zmienił(bo argument w postaci analoga nikona by znikł) , ale na szczęście nie jest tak źle…
    17-35 uznawany jest za najlepszy zoom WA na świecie. W porównaniu z nim 17-40 czy nawet 16-35 Canona to smętne wypierdki. Co ciekawe, w tym teście który podlinkowałem powyżej wypadł słabo w porównaniu z kitem i 17-55, ale z drugiej strony spotkałem się z kilkoma opiniami, że zdarzają się solidnie zwalone kopie (za taką kasę! qrv!!!).
    Tu jeszcze ciekawy teścik kolesia, który to usrojstwo podpiął do Ds-a MkII
    http://www.16-9.net/lens_tests/21mm_7.html

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Cytat Zamieszczone przez MzMarcin
    bradley,
    17-35 uznawany jest za najlepszy zoom WA na świecie. W porównaniu z nim 17-40 czy nawet 16-35 Canona to smętne wypierdki. Co ciekawe, w tym teście który podlinkowałem powyżej wypadł słabo w porównaniu z kitem i 17-55, ale z drugiej strony spotkałem się z kilkoma opiniami, że zdarzają się solidnie zwalone kopie (za taką kasę! qrv!!!).
    Tu jeszcze ciekawy teścik kolesia, który to usrojstwo podpiął do Ds-a MkII
    http://www.16-9.net/lens_tests/21mm_7.html
    tylko ze ten 18-35 braciak 17stki.. ma bardzo bardzo wysokie noty za jakosc obrazu. Zreszta sam nim przerobilem kilka tysiecy klat na filmie wiec moge z calymsercem polecic.
    Iconography fucks with me
    You look great in bloodstains

D100/50mm1.8/85mm1.8/Lensbaby

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rave
    tylko ze ten 18-35 braciak 17stki.. ma bardzo bardzo wysokie noty za jakosc obrazu. Zreszta sam nim przerobilem kilka tysiecy klat na filmie wiec moge z calymsercem polecic.
    Czy ja napisałem że jest kiepski optycznie? Jest bdb, do tego b. ładnie chodzi na cyfrze (ponoć ostrzejszy np. od 12-24), ale MzMarcin napisał w swoim poście, że on dlaczegoś koniecznie chce AF-Sa. A 18-35 to śrubokręt

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów