Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Oświęcim

Domyślnie Oświęcim

Witam,
    kilka zdjęć które udało mi się zrobić zwiedzając Auschwitz:
    1.Dziś droga wolna...

2.

3.Blok nr.25

4.Po drodze...

5.Blok nr.4 "Zagłada"

6.Uwaga ogrodzenie pod napięciem

7.

8....

9.Dobrze komponuje się z miejscem ale, trzeba się przyjrzeć:

pzdr
    Sprzęt: Canon

Domyślnie

Kadry są słabe. Niestety.
    Nie podoba mi sie przeróbka - zdjęcia są szare. Duża w tym wina zachmurzonego nieba ale można było b/w zrobić lepiej.

Ponad to tytuł wątku - Oświęcim to miasto a pokazujesz obóz

bombel
    Gość

Domyślnie

Nie, nie, nie, nie, nie, i jeszcze raz nie!

Nie chcę dyskutować o reportażu jako takim, choć zdjęcia z Obozu w konwencji b&w już się opatrzyły. Nie będę się wypowiadał czy jest to odkrywcze czy też epigońskie, bo ocenę tego zachowam dla siebie. Teraz chcę powiedzieć tylko o sprawach techniki.

Te zdjęcia są tragicznie złe. Kuleje wszystko, co może kuleć - ale najgorsze jest naświetlanie. To już jest prawdziwy dramat - smolista podłoga i blade niebo - nie do przyjęcia. Powtórzę (i mam nadzieję że już ostatni raz): ludzie nie umieją usunąć wad błędnie naświetlonego materiału, potem oglądają te zdjęcia, potem się przyzwyczajają, a na końcu w ogóle takich wad nie widzą.

Przecież na zdjęciu (a zwłaszcza reportażowym) ma być coś widać! Zamiast czarnej dziury chyba jest tam coś na ziemi? Czy to podwórko na ziemi łącznie z trawą i piaskiem jest pomalowane czarną, matową farbą?

Poniżej przykład. To nie jest przykład jak robić konwersję b&w (bo miałem do dyspozycji tylko inne b&w), to jest przykład na usuwanie podstawowych i elemantarnych wad, na jakie ludzie się uodparniają i jakich w końcu sami już nie widzą.

Nie piszę tego, żeby Autora urazić - piszę to po to, żeby otworzyć mu oczy. Przepraszam za mesjanistycznyi ton, ale skoro inaczej nie można...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Grodzisk Maz.

Domyślnie

Bompel, jak zacząłem czytać twoją wypowiedź to pomyślałem, ale pojechał autorowi "geniusz" jeden, ale po przeczytaniu jej do końca w pełni się z tobą zgadzam.
    Może powodem marnej jakości jest aparat którym kolega robił zdjęcia (c...) a nie umiejętności, ale nie chcę nikogo urazić...żartuję oczywiście
    Pozdrawiam
    D200..

bombel
    Gość

Domyślnie

No właśnie jak dotąd, spotykałem (na forum Nikona) takie obrazki robione Nikonem. Nawet zupełnie nie tak dawno, patrzeć tu. Prawdę powiedziawszy nie zauważyłem czym kolega robi, bo to jest trzeciorzędne.

W tej sytuacji widzę, że nie jest to tylko przypadłość Nikoniarzy, ale rozkłada się równo 'pa wsiech'...

Domyślnie

Zgadzam się z tym, co napisał Nemeth.
    Proponuję autorowi zmianę tytułu na: obóz w Oświęcimiu.
    A jeśli chodzi o foty to mam mieszane odczucia...
    D200+F80

Domyślnie

A ducha widzieliscie w oknie? póżniej dam inne i popraiwe sie na przyszłość.
    Sprzęt: Canon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gurdip Zobacz posta
    Proponuję autorowi zmianę tytułu na: obóz w Oświęcimiu.
    Jeśli już, to były obóz Auschwitz.
    Fotki nie podobają mi się. Widziałem już takich mnóstwo. Przede wszystkim za Nemeth - słabe kadry. Ale może ze względu na miejsce zamieszkania nie jestem obiektywny w ocenie...
    Nikon D200 | Kilka innych wynalazków | www |

autograf
    Gość

Domyślnie

Bombel, szacun!
    Kurdele bele co to za programik? Nie mowie ze juz on sam potrafi..

Domyślnie

bombel ale z niebem przegiąłeś. rozumiem ze mialo byc cięzkie ale ten gradient razi sztucznoscia :P Poza tym sie zgadzam
    Puszki i słoiki...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów