Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

To powinieneś był zrobić od razu. Przestrzeń sRGB jest właściwą jeśli oglądasz fotki. Jeszcze lepiej Adobe RGB, ale w tej przestrzeni pracują tylko niektóre, bardzo drogie monitory. I do tego najlepsze nie osiągają 100% Adobe, a gdzieś ok. 95%.

Domyślnie

Jestem trochę zawiedziony, bo jak się przyjrzałem temu programowi, to się okazuje, że on nie ma suwaka do korekcji balansu bieli w RAWach. Jest tylko kilka opcji do wyboruz listy, co nie jest najlepszym rozwiązaniem. A suwak jest tylko do korekcji ekspozycji. Trochę kwas, ale może nie będzie to w praktyce uciążliwe.
    Mam jeszcze jeden, być może błahy problem, polegający na tym, że nie mogę odpalić pokazu slajdów w tym programie. Pokazuje mi się komunikat: "Cannot start slideshow because required Quick Time Files are missing". Myślicie, że to po prostu brak kodeka?? Czy muszę to zainstalować samemu?? To jedyna opcja która przychodzi mi do głowy, ale jeszcze nie próbowałem.
    Pozdrawiam.
    D300 | D50 | FM2 | N50 | T17-35 | T70-200 | SB600 |
    www.karolzapala.com

Domyślnie

Trzeba zainstalować programik Quick Time: http://www.apple.com/quicktime/download/

Domyślnie

No i wszystko działa.
    Pozdrawiam!
    D300 | D50 | FM2 | N50 | T17-35 | T70-200 | SB600 |
    www.karolzapala.com

Domyślnie

Ja mam inne spostrzezenie co do ViewNX. Mam w folderze 30 fotek zrobionych jednym obiektywem. W zakladce camera data pierwszych powiedzmy 7 ma prawidlowe dane obiektywu (tokina 12-24/f4, ogniskowa 15mm, f5.6) potem jest kilka ma dane obiektyw 5mm/f1, ogniskowa 5mm, f1, a potem zowu poprawne dane. Jakies pomysly co sie dzieje? Klamie software czy korpus?
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Po prostu sprawdź exif w innym programie (Capture NX, Picture Project czy Photoshopie, a nawet darmowej Opandzie). Jak wszędzie takie błędy to wina korpusu.

Domyślnie

Jak wroce do domu to sprawdze. Wydaje mi sie jednak, ze to view NX klamie
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez doktor Zobacz posta
    Ja mam inne spostrzezenie co do ViewNX. Mam w folderze 30 fotek zrobionych jednym obiektywem. W zakladce camera data pierwszych powiedzmy 7 ma prawidlowe dane obiektywu (tokina 12-24/f4, ogniskowa 15mm, f5.6) potem jest kilka ma dane obiektyw 5mm/f1, ogniskowa 5mm, f1, a potem zowu poprawne dane. Jakies pomysly co sie dzieje? Klamie software czy korpus?
    Czasami po uaktualnieniu głupieje (u mnie w miniaturach pokazywał zupełnie inne zdjęcia, z innego pliku, po otwarciu prawidłowe) pomaga - odinstalować - zainstalować ponownie najnowszą wersję.

Uprawnienia umieszczania postów