Szukaj
Ja na razie tylko teoretyk jezdem, ale jak na mój gust, jeden wymiar to za mało i znajomość tylko jego niewiele da. Ważna jest też odległość między tymu paskami, czyli wielkość dziur. Im większe, tym szerszy musi być pasek, żeby odpowiednio światło ukierunkować![]()
Ostatnio edytowane przez ajt ; 07-01-2008 o 17:03
jak mi podadzą ten wymiar to już mi wystarczyale narazie kiepsko z informacja
![]()
ajt ma racje. Ten wymiar sam w sobie jest nieistotny, liczy się proporcja. Szym szersza taśma i czym mniejszy odstęp między taśmami tym lepiej bo twardziej, mniej świeci na boki (lub mając te lampę pod światło - można się mniej przejmować ewentualnymi blikami w obiektywie - rózne są potrzeby stosowania tych pasków). Jednak jak taśma będzie za gęsto to są większe straty światła - weź to pod uwagę.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
rozumiem że ten plaster miodu ma za zadanie zmiękczać, już zmiękczone światło z softa , tak ?
Ma za zadanie ukierunkować strumień światła tak by świeciło ono do przodu a nie na boki.
u mnie dziury są 4 na 7 w przybliżeniu a grubość około 4,5 cm.
ok dzięki za wszystkie informacje![]()
ciekawe, dzięki
Skontaktuj się z nami