Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Czy warto?

Domyślnie Czy warto?

Na początku chciałbym pozdrowić wszystkich użytkowników forum gdyż jestem tu pierwszy raz. Jestem amatorem który miał już do czynienia z lustrzanką tylko że analogową.
    Siedzę w pokoju, obok bawi się moja córka a żona płacze bo nie stać nas na Canona Eosa 400D. Jak podliczyła same akcesoria: karta pamięci ładowarka i akumulator kosztują ok 500 zł. Powiedziałem jej to może nikona D40X jest tańszy ( różnica w cenie około 250 do 300zł), ale nie wiemy ile kosztują wyżej wymienione akcesoria potrzebne do funkcjonowania samego apartau. Poza tym mnie zniechęca do tego modelu tylko 3 polowy autofokus, ponieważ na mojej analogowej lustrzance ostrość ustwiałem najczęściej na jeden z czujników autofokusa ( a było ich 7 w analogu Canonie Eosie300V).
    Przesiadka na system Nikona nie była by bolesna ponieważ posiadam tylko praktycznie obiektyw kitowy od analoga oraz stałkę 50mm f/1.8 . Czy to ma sens żeby kupować D40X? Co mi doradzicie?
    Wiem można zawsze przekadrowywać ale to jest trochę ryzykowne i nie daje zawsze pewności co do ostrości żądanego fotografowanego obiektu - sam się już przekonałem na swoich zdjęciach ( chyba że kiepski ze mnie fotograf) . D40 nie chcę bo ma 6 mega pixeli a ja chciałbym też kadrować i fotki w ramkę na ścianę dlatego jedyna ewentualność to D40X i to powiedzmy szczerze całkowicie na raty. Na koniec chciałem dodać że fotografuję krajobrazy i moje prawie 2 letnie dziecko.
    Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Witam

Tak sobie 'na szybko' sprawdziłem:

D40x:
    http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustr...zoom-kit.bhtml

30 rat x 66,63 zł

400D:
    http://www.euro.com.pl/cyfrowe-lustr...eos-400d.bhtml

30 rat x 83,30 zł (ładowarka i akumulator w komplecie )

Wychodzi niecałe 17 pln różnicy - skoro i tak chcesz kupić na raty to chyba nie jest jakaś astronomicznie duża kwota ... Bierz 400d - zadowolona żona to podstawa !
    Ostatnio edytowane przez aandrzej ; 06-01-2008 o 18:45
    Nikon + lufy + lampion

Gaduła Awatar timi
    Miasto
    Golub-Dobrzyń
    Wpisów
    3

Domyślnie

Zastanow sie nad tym który będzie ci bardziej odpowiadał. Przy kupnie na raty, ta różnica w cenie nie będzie aż tak bolesna.

Domyślnie

Faktycznie nie pomyślałem żeby to rozkładać aż na 30 rat bo myśleliśmy o 20 ratach ale to jest dobry pomysł i chyba tak zrobię. W każdym razie dzięki za sugestie.

Domyślnie

A może zastanowic sie nad używanym sprzętem, z reguły maja caly potrzebny osprzęt i cena atrakcyjniejsza.?Tyle, że w takim ukladzie raty raczej odpadaja.Pozdrawiam.

Domyślnie

d40 vs 400d - cena Nikona przeważa w jego stronę. D40X vs 400d - zdecydowanie Canon. To moje bardzo subiektywne zdanie.
    Na raty różnica niewielka - brałbym Canona.

Odnośnie pól AF: czy to będzie 3 czy 5, czy 7, 9 - dla mnie to jeden czort. Dopiero liczba ok. 15 (obstawienie centrum kadru, mocnych punktów i odległości pośrednich) i więcej może mieć "znaczące znaczenie". To też moje bardzo subiektywne zdanie.
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Kup sobie Canona.
    Rejestruję przy pomocy: D70s, Nikkor 28-85/3,5-4,5 Makro, Nikkor 50mm/1.8, SB-600, TR-550A oraz kilka filtrów. Olympus mju770sw.

Vodafone
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aknoimak Zobacz posta
    Siedzę w pokoju, obok bawi się moja córka a żona płacze bo nie stać nas na Canona Eosa 400D...
    Zona płacze ponieważ nie stać was na Nikona D80,ale ukrywa to przed Tobą gdyż nie wie jak Ci to powiedzieć - ona już wie iż lepiej mieć nawet Nikona D40x niż kupować lepszego Canona !!! Z powodu Canona nikt nie płacze !!!

Ps.
    cyt: Siedzę w pokoju, obok bawi się moja córka... i nawet nie zdaje sobie sprawy ,że tatus może dokonać najgorszego wyboru w swoim życiu i kupi Canona
    Porozmawiaj z zoną a przekonasz sie ze mam rację !!!
    Ostatnio edytowane przez Vodafone ; 06-01-2008 o 23:36

Domyślnie

Vodafone muszę ci powiedzieć, że to co napisałeś już się zdarzyło ale przy zakupie mojej pierwszej lustrzanki analogowej tylko że wtedy żona była moją narzeczoną a dziecka jeszcze nie miałem. Byłem zły na siebie że wybrałem Canona Eosa 300V zamiast Nikona 70 czy75 nie pamiętam tej numeracji wiem że zaczynała się od siódemki. Jak potem wyczytałem że lepiej naświetla film to się wściekałem na sprzedawców którzy mi wcisnęli tego Canona. Wtedy jeszcze nie miałem w życiu lustrzaki nawet w rękach. Kobieta w sklepie mówi mi o Body a ja coś tam znam angielskiego i myślę sobie [I]jakie ciało!?[I] Potem kazała mi celować w coś na półkach sklepowych i naciskać guzik do połowy ale do cholery nie wiedziałem po co naciskać ten guzik tylko do połowy a nie do końca żeby zrobić zdjęcie. Za szybko mówiła i przekonała mnie do Canona. To było kiedyś. Teraz kupuję cyfrę po przeczytaniu wielu testów i opini na temat obu aparatów zarówno C400D jak i ND40X.
    Kupię Canona 400D choć wizualnie bardziej podoba mi się nikon.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aknoimak Zobacz posta
    Jak podliczyła same akcesoria: karta pamięci ładowarka i akumulator kosztują ok 500 zł. Powiedziałem jej to może nikona D40X jest tańszy ( różnica w cenie około 250 do 300zł), ale nie wiemy ile kosztują wyżej wymienione akcesoria potrzebne do funkcjonowania samego apartau.
    Karte SD 2GB dostaniesz za 69pln (Kingston) w Fotojoker, a ładowarke i akumulator to Nikon i Canon dają w zestawie (chyba że coś się zmieniło)

Pozdrawiam
    NIKON D80 , EM | MB D80 | N18-135 | N50 1.8 | N70-300VR | T80-200 | S15 2.8 | S500 6.3 | TC x2 | SB 600 |

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów