Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 49

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    Co tu duzo mowic, ja sie rowniez nie moglem zdecydowac pomiedzy tamronem a nikkorem ale ogladajac te i inne foty - rowniez te z motylami, wazkami itp. - zdecydowalem sie juz, kupie 105 VR.... coz wierze ze zalowac nie bede.

PS. Zdjecia naprawde swietne.
    czyli rozumiem, że Tatar nie przekonał Cię do kupienia 60mm Nikkora swiomi zdjęciami ale rozumiem ze 105 jest bardziej uniwersalny, a AF, to przeca burza.

pozdrawiam

Domyślnie

Wydaje mi się, że 60-tka to idealny obiektyw dla osoby, która czasami robi typowe makro roślinek/zwierzątek, a często stosuje go np. do zabawy w domu, tak ja te kropelki, oraz portretów. Z kolei 105 i lepsze/dłuższe polecałbym osobom już poważniej zajmującym się makro (czyli więcej obiektów żywych). Oczywiście i tu i tam sprawdzą się dwa obiektywy, bo są genialne, jednak, jak dla mnie, osoby należącej do pierwszej grupy, taka 60-tka jest idealna - nie biegam zbyt często po łąkach w poszukiwaniu modeli do makro, ale jak już jest możliwość, to z chęcią pstryknę kwiatka lub robaczka. I oczywiście bardzo chętnie do portretów używam.

A piszę tak to wszystko aby wskazać, że chyba taki tok rozumowania przy wyborze szkiełka jest najlepszy. Over.

PS.: Czasami przydałaby się nieco większa odległość, ale z drugiej strony w pomieszczeniach nieraz stosuję 60-tkę i tutaj 105 byłoby za długie.

PS2.: Nawet chyba przy tych kroplach 60-tka jest lepsza, bo zawsze można drugą ręką przytrzymać lampę czy coś tam pomanipulować.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta
    Wydaje mi się, że 60-tka to idealny obiektyw dla osoby, która czasami robi typowe makro roślinek/zwierzątek, a często stosuje go np. do zabawy w domu, tak ja te kropelki, oraz portretów. Z kolei 105 i lepsze/dłuższe polecałbym osobom już poważniej zajmującym się makro (czyli więcej obiektów żywych). Oczywiście i tu i tam sprawdzą się dwa obiektywy, bo są genialne, jednak, jak dla mnie, osoby należącej do pierwszej grupy, taka 60-tka jest idealna - nie biegam zbyt często po łąkach w poszukiwaniu modeli do makro, ale jak już jest możliwość, to z chęcią pstryknę kwiatka lub robaczka. I oczywiście bardzo chętnie do portretów używam.

A piszę tak to wszystko aby wskazać, że chyba taki tok rozumowania przy wyborze szkiełka jest najlepszy. Over.

PS.: Czasami przydałaby się nieco większa odległość, ale z drugiej strony w pomieszczeniach nieraz stosuję 60-tkę i tutaj 105 byłoby za długie.

PS2.: Nawet chyba przy tych kroplach 60-tka jest lepsza, bo zawsze można drugą ręką przytrzymać lampę czy coś tam pomanipulować.
    Nie mógłbym tego lepiej ująć
    Dla mnie osobiście zakup 60-tki to strzał w dziesiątkę !
    fx i 10,5; 85; 14-24; 24-70; 80-200 af-s; SB-600 i 900

Domyślnie

do mnie już 60-tka jedzie nie mogę sie doczekać

a co do zdjęć b. fajne sam takich spróbuję, ale chyba w innych kolorkach
    zdjęcie życia jeszcze przede mną

Domyślnie 60 vs 105

Dokładnie Zbigniew! Z takim przeznaczeniem myślę o zakupie tego szkła. Jak wspomniałem dla mnie idealna jest ogniskowa. Nie zamierzam biegać po łące, tylko wykorzystać go przede wszystkim do fotografowania obiektów (pack-shoty) Jako przykład podam zbroję do szermierki. Poszczególne modele różnią się wykończeniem ściegu. Jedna posiada ścieg o odstępie 2mm a druga wykonana jest, ściegiem o odstępie 1.5mm. No i te różnice wypadałoby pokazać. Łączenia materiału z duraluminiowym szkieletem, wzorzyste lamówki i podobne rzeczy. Wydaje mi się, że w namiocie bezcieniowym takie szkło sprawdzi się dużo lepiej no a przy okazji sprawdzę jak uda mi się wykonać kilka portretów o ile dziadek mnie nie przeklnie i powie, że "znów wariuję z czymś nowym" Dziękuję za wszystkie rady i opinie. Forum jest bezcenne
    Pozdrawiam
    Janusz

Domyślnie 60 -105

Cytat Zamieszczone przez Zbigniew Zobacz posta

Ja kiedys walczylem z 55-200 + Reynox 250 - odleglosc do robaka (konkretnie mrowka) kilka cm - nawet nie wiecie jak to szybko biega - choc pewnie wiecie, zrobienie ostrego "zdjecia" powodowalo sporo problemow, raczej wole miec szklo do robakow + ew zabawy w domu - no ale jak mowicie - zalezy co po co komu i co kto lubi robic bardziej. Wiem jednak ze poprzeczka w makro na tym forum jest delikatnie mowiac wysoko ale coz - jest przynajmniej do czego dazyc... Poza tym szkla makro to najlepiej skorygowane optycznie szkla... 60 jednak to troche do "biegajacego" niezbyt oczywiscie szybko makro za krotko <= tak przynajmniej wiele osob na tym forum pisalo.... osobiscie jednak nie sprawdzalem

Domyślnie

Bardzo udana seria, sam chyba znów zacznę bawić się w kropelki. Tylko szkoda mi już trochę migawki
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Zacne, dobry pomysł z tymi kolorami

Domyślnie

2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12 - najlepsze
    wspaniała seria

PS
    Z drobiazgów do poprawienia: " 4. Co ma wisieć..." powinno wisieć idealnie w pionie. Teraz lekko się odchyla.

Domyślnie

Super - jak znajde chwile w weekend to tez poprobuje... tylko jeszcze nie wiem ktorym obiektywem ;P
    Pewnie 105ke poprosze to moze bedzie ostro :P

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów