Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Tryb P w d200

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

dlatego, że jak ktoś określił d 200 jest dla zawodowców (nie lubię tego określenia) czyli dla ludzi którzy go kupują świadomie i chcą sami decydować w 100% o parametrach, dlatego zostały pominięte pewne funkcję - analizując dalej, nie otwiera też się sama lampa błyskowa po przejściu na niższe czasy, nie miga kontrolka o możliwości poruszenia zdjęcia,
    opis przykładowej sytuacji: wyścigi konne lub samochodowe, założone szkło 18-200 - grupa rusza i masz piękne śledzone zdjęcie konie ostre tło rozmazane (przy 18mm całej grupy), ale chcesz szybko wyłowić jednego konia, przechodzisz na 200mm, czas ci leci do 1/500s i koniec - wszystko stoi _ fakt w tej sytuacji lepiej użyć automatyki zamiast programy, ale jeśli już masz włączony program na wszystkich fotkach jest szansa uzyskania tego samego efektu, (teraz usłyszę, że można poruszyć fotkę, ale od tego też są statywy i monopody) dlatego w d100, d200 pozostawiono wybór użytkownikowi, a w każdej sytuacji można jednym palcem przesunąć drabinkę programu i dostosować się do szkła, w tym momencie ja jestem zadowolony, ze firma nikon nie uszczęśliwia mnie na siłę
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

bogdi - z twojej wypowiedzi wynka ze program P jest wogole zbyteczny i wybacz ale niec nie kojaze z tego co napisales.
    Ja ci podam przyklad moj ktory wielokrotnie sprawdzal sie w plenerze z F80 jaki wtedy mialem
    - dosc ciemny las a mam zalozone szklo nikkor 70-300 i program P - moj obiekt to np. sarenka ktora sledze na 70mm i mam 1/125 F 8 podkrecam troszke zooma i program P automatycznie ile sie da zmniejsza mi czas by zdjecie bylo ostre 1/250 f5,6 i teraz ktos powie ( a przekrec sobie na A ustaw 5,6 i bedziesz mial z glowy ) ok ale co sie stanie gdy wyjdziesz kadrem w sloneczna lake o poteznym swietle? Dalej bedziesz mial w A 5,6 a czas bedzie ci migal w postaci HI - a wlasnie program P wspaniale to wszystko sam korygowal kiedy ja bylem zajety obiektem w kadrze.
    Dlatego mi i zapewne snajperowi marzy sie taki program P w D200 kiedy to bedzie pracowal tak jak juz wspomnialem i w dodatku kontrolowal iso auto ktore posiadaja lustrzaki cyfrowe - lecz niestety tak nie jest

Domyślnie

chyba pójdę sobie to sprawdzić... powiem szczerze, że mam D200 już prawie rok, zrobiłem nim ponad 40k zdjęć i nie zrobiłem żadnego zdjęcia w trybie innym niż M
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thor88 Zobacz posta
    chyba pójdę sobie to sprawdzić... powiem szczerze, że mam D200 już prawie rok, zrobiłem nim ponad 40k zdjęć i nie zrobiłem żadnego zdjęcia w trybie innym niż M
    ...ortodoks!!!

Domyślnie

poważnie... co więcej, po kupnie ustawiłem na manual i tak zostało, po kilku miesiącach chciałem przestawić bo focić miała żona i ... dłuższą chwilę musiałem sobie przypominać jak to zrobić
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Mój D200 nie zaznał jpg-ów. Od początku same NEF-y...

Domyślnie

no widzisz... każdy ma jakieś zboczenia ale nie zaśmiecajmy koledze wątku
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    bogdi -
    Ja ci podam przyklad moj ktory wielokrotnie sprawdzal sie w plenerze z F80 jaki wtedy mialem
    - dosc ciemny las a mam zalozone szklo nikkor 70-300 i program P - moj obiekt to np. sarenka ktora sledze na 70mm i mam 1/125 F 8 podkrecam troszke zooma i program P automatycznie ile sie da zmniejsza mi czas by zdjecie bylo ostre 1/250 f5,6 ......................
    Dlatego mi i zapewne snajperowi marzy sie taki program P w D200 kiedy to bedzie pracowal tak jak juz wspomnialem i w dodatku kontrolowal iso auto ktore posiadaja lustrzaki cyfrowe - lecz niestety tak nie jest
    i jak pięknie teraz odpowiedziałeś dlaczego tego nie ma w d200
    jest sarenka i las mam 1/125 F8 - przechodzę na 200mmw moim obiektywie 2,8 i czas mi leci do 1/1000 a przysłona do 2,8 - buźkę sarenki widzę, ale jej dupa już jest nie ostra więc przesuwam program (jednym palcem i jednym pokrętłem do 1/250 i F 5,6, cofam obiektyw na 80mm i aparat chcąc utrzymać zmianę wartości do ogniskowej ustawia mi 1/60 i F 11 - sarenka pięknie mi się wtapia pełną swoją ostrością i ostry las za nią, znów korekcja palcem programu na 1/250 i f 5,6, sarenka zaczyna mi biec więc ustawiam szybko znów 200mm wbija mi się automatycznie 1/1000 - F2,8, mam piękną biegnącą sarenkę z ostrą głową i nieostrą dupą i niestety ostrym lasem i zamiast ruch sarny na tle rozmazanego lasu mam stojącą sarnę i stojące drzewa, a teraz wystarczy w systemie bez zbędnych bajerów ustaiwć wstępnie 1/250 i F 5,6 i wiem, że zostaną zachowane te proporcje i po korekcji palcem programu przy zmianie ogniskowych nie będą występowały mi takie numery - dlatego też nigdy nie podpinałem do d50 długiej optyki gdy była konieczność użycia programy, a wyjmowałem d100 bez tego dodatku, po prostu szybciej, pewniej i bez przykrych niespodzianek zrobić to samemu, a już tak między nami to w takiej sytuacji ustawił bym i tak na funkcję A przy F 4 (czas mam do 1/8000-więc małe prawdopodobieństwo wyjścia poza), do tego (gdyby weszła w cień) ISO auto ze zmianą przy przejściu poniżej 1/250 i mam czas który nie zejdzie mi poza granicę utrzymania aparatu i brak ewentualnych niespodzianek z głębią ostrość
    teraz już chyba opisałem zrozumiale
    powodzenia przy tego typu testach z aparatem, bo wtedy okazuje się coraz częściej, że funkcja PROGRAM jest co raz rzadziej używana i coraz bardziej zbyteczna
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    dlatego, że jak ktoś określił d 200 jest dla zawodowców (nie lubię tego określenia) czyli dla ludzi którzy go kupują świadomie i chcą sami decydować w 100% o parametrach, dlatego zostały pominięte pewne funkcję - analizując dalej, nie otwiera też się sama lampa błyskowa po przejściu na niższe czasy, nie miga kontrolka o możliwości poruszenia zdjęcia,
    opis przykładowej sytuacji: wyścigi konne lub samochodowe, założone szkło 18-200 - grupa rusza i masz piękne śledzone zdjęcie konie ostre tło rozmazane (przy 18mm całej grupy), ale chcesz szybko wyłowić jednego konia, przechodzisz na 200mm, czas ci leci do 1/500s i koniec - wszystko stoi _ fakt w tej sytuacji lepiej użyć automatyki zamiast programy, ale jeśli już masz włączony program na wszystkich fotkach jest szansa uzyskania tego samego efektu, (teraz usłyszę, że można poruszyć fotkę, ale od tego też są statywy i monopody) dlatego w d100, d200 pozostawiono wybór użytkownikowi, a w każdej sytuacji można jednym palcem przesunąć drabinkę programu i dostosować się do szkła, w tym momencie ja jestem zadowolony, ze firma nikon nie uszczęśliwia mnie na siłę
    Jeżeli to aparat dla zawodowców jak piszesz to po choinkę konstruktorzy pakowali ten tryb do D200??
    Autorowi wątku chyba nie o takie wypowiedzi chodzi

Uprawnienia umieszczania postów