dlatego, że jak ktoś określił d 200 jest dla zawodowców (nie lubię tego określenia) czyli dla ludzi którzy go kupują świadomie i chcą sami decydować w 100% o parametrach, dlatego zostały pominięte pewne funkcję - analizując dalej, nie otwiera też się sama lampa błyskowa po przejściu na niższe czasy, nie miga kontrolka o możliwości poruszenia zdjęcia,
opis przykładowej sytuacji: wyścigi konne lub samochodowe, założone szkło 18-200 - grupa rusza i masz piękne śledzone zdjęcie konie ostre tło rozmazane (przy 18mm całej grupy), ale chcesz szybko wyłowić jednego konia, przechodzisz na 200mm, czas ci leci do 1/500s i koniec - wszystko stoi _ fakt w tej sytuacji lepiej użyć automatyki zamiast programy, ale jeśli już masz włączony program na wszystkich fotkach jest szansa uzyskania tego samego efektu, (teraz usłyszę, że można poruszyć fotkę, ale od tego też są statywy i monopody) dlatego w d100, d200 pozostawiono wybór użytkownikowi, a w każdej sytuacji można jednym palcem przesunąć drabinkę programu i dostosować się do szkła, w tym momencie ja jestem zadowolony, ze firma nikon nie uszczęśliwia mnie na siłę
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami