Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Tryb P w d200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lupus771 Zobacz posta
    Czy są na tym forum jacyś moderatorzy którzy przenoszą wesołych jjj-gów do wątków o lekkiej tematyce "z humorem"??

pllliiiisss!!
    Napisz donos do moderatora... Poczytaj sobie uważnie kolego kto sprowokował tą wymianę zdań...

Domyślnie

jjj - edytowales, zrozumiales ze to powazny watek OK, posiadasz widze D3 i tam tez masz program P, prosze wytlumacz mi jego dzialanie jesli jest inne niz w D50 D70 D80, bo jesli byl by to program zbyteczny i nieuzywany przez zawodowcow to jak myslisz? Istnial by w twoim D3?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sprocket Zobacz posta
    jjj - edytowales, zrozumiales ze to powazny watek OK, posiadasz widze D3 i tam tez masz program P, prosze wytlumacz mi jego dzialanie jesli jest inne niz w D50 D70 D80, bo jesli byl by to program zbyteczny i nieuzywany przez zawodowcow to jak myslisz? Istnial by w twoim D3?
    Co edytowałem? ...tylko błędy literowe... A co Cię dokładnie interesuje w jego działaniu?

Domyślnie

jjj - posiadsz D3, najlepsza puszka Nikona, posiadasz szklo 70-200, przestaw na program P i powiedz nam czy tez po przejsciu z 70mm na 200mm program nie zmniejsza czasu. Chodzi oto ze D200 po przejsciu na 200mm w programie P potrafi jeszcze wiecej przyslonic niz zmniejszyc czas by zdjecie bylo nie poruszone.

Domyślnie

jjj - posiadsz D3, najlepsza puszka Nikona, posiadasz szklo 70-200, przestaw na program P i powiedz nam czy tez po przejsciu z 70mm na 200mm program nie zmniejsza czasu. Chodzi oto ze D200 po przejsciu na 200mm w programie P potrafi jeszcze wiecej przyslonic niz zmniejszyc czas by zdjecie bylo nie poruszone.
    Jest tak jak w D200, czyli zgodnie z krzywą (str.426 - instrukcja obsługi), ogniskowa bez znaczenia. Przecież jest coś takiego jak "fleksja programu" za pomocą której możesz tą krzywą przesunąc, żeby np. czas skrócic/wydłużyc co automatycznie zmienia również wartoś przysłony. Więc w czym w ogóle macie problem...?

Domyślnie

bogdi -
    Ja ci podam przyklad moj ktory wielokrotnie sprawdzal sie w plenerze z F80 jaki wtedy mialem
    - dosc ciemny las a mam zalozone szklo nikkor 70-300 i program P - moj obiekt to np. sarenka ktora sledze na 70mm i mam 1/125 F 8 podkrecam troszke zooma i program P automatycznie ile sie da zmniejsza mi czas by zdjecie bylo ostre 1/250 f5,6 ......................
    Dlatego mi i zapewne snajperowi marzy sie taki program P w D200 kiedy to bedzie pracowal tak jak juz wspomnialem i w dodatku kontrolowal iso auto ktore posiadaja lustrzaki cyfrowe - lecz niestety tak nie jest
    i jak pięknie teraz odpowiedziałeś dlaczego tego nie ma w d200
    jest sarenka i las mam 1/125 F8 - przechodzę na 200mmw moim obiektywie 2,8 i czas mi leci do 1/1000 a przysłona do 2,8 - buźkę sarenki widzę, ale jej dupa już jest nie ostra więc przesuwam program (jednym palcem i jednym pokrętłem do 1/250 i F 5,6, cofam obiektyw na 80mm i aparat chcąc utrzymać zmianę wartości do ogniskowej ustawia mi 1/60 i F 11 - sarenka pięknie mi się wtapia pełną swoją ostrością i ostry las za nią, znów korekcja palcem programu na 1/250 i f 5,6, sarenka zaczyna mi biec więc ustawiam szybko znów 200mm wbija mi się automatycznie 1/1000 - F2,8, mam piękną biegnącą sarenkę z ostrą głową i nieostrą dupą i niestety ostrym lasem i zamiast ruch sarny na tle rozmazanego lasu mam stojącą sarnę i stojące drzewa, a teraz wystarczy w systemie bez zbędnych bajerów ustaiwć wstępnie 1/250 i F 5,6 i wiem, że zostaną zachowane te proporcje i po korekcji palcem programu przy zmianie ogniskowych nie będą występowały mi takie numery - dlatego też nigdy nie podpinałem do d50 długiej optyki gdy była konieczność użycia programy, a wyjmowałem d100 bez tego dodatku, po prostu szybciej, pewniej i bez przykrych niespodzianek zrobić to samemu, a już tak między nami to w takiej sytuacji ustawił bym i tak na funkcję A przy F 4 (czas mam do 1/8000-więc małe prawdopodobieństwo wyjścia poza), do tego (gdyby weszła w cień) ISO auto ze zmianą przy przejściu poniżej 1/250 i mam czas który nie zejdzie mi poza granicę utrzymania aparatu i brak ewentualnych niespodzianek z głębią ostrość
    teraz już chyba opisałem zrozumiale
    powodzenia przy tego typu testach z aparatem, bo wtedy okazuje się coraz częściej, że funkcja PROGRAM jest co raz rzadziej używana i coraz bardziej zbyteczna
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Dziekuję za informacje.
    Tak gwoli ścisłości to wiem co to jest statyw,programy tematyczne, fleksja itp.
    Programów tematycznych nie używam, ale gro zjęć Nikkorem 300/4 robię z ręki. W d70s często używałem trybu "P", najczęściej w takich sytuacjach jak opisał sprocket (chociaż to nie jest zoom).
    Pytanie zadałem dla tego, że kupiłem używany aparat i mogła wchodzić w grę zła komunikacja puszki z teleobiektywem. Wykres w instrukcji widziałem, ale dotyczy on konkretnego obiektywu o krótkiej ogniskowej. Po podpięciu tele mógłby wygladać inaczej.
    Teraz wiem, że D200 tak ma...
    Ostatnio edytowane przez snajper ; 07-01-2008 o 09:28
    D300, D700, Z8.

Domyślnie

I można zamknąć wątek oby jjj poniekąd przeze mnie nie został zlinczowany za wysyłanie uśmieszków (w tym miejscu powinna być uśmiechnięta mordka jednak z uwagi na powagę wątku jej nie wkleiłem).
    Pozdrawiam i przepraszam wszystkich których mój OT zdenerwował i tych co poczuli się urażeni, że nie wszyscy zachowują śmiertelną powagę.
    2xD700, 2xSB910, Z 16 2.8, S20 1.8, T28-75 2.8,N 35 1.8, N50 1.4, 85 1.8, S 150 2.8
    NAKMUAY BLOG

Domyślnie

myślę że z tym okrajaniem puszek 'profi' koledzy są aż nadto ortodoksyjni. Ja bym bardzo chętnie widział tryb zielony jak i parę tematów w d300. Choćby po to żeby żona/mama/ktoś tam jeszcze mógł cyknąć zdjęcie i tyle.
    A tak co - mogę wybrać albo fajna nowa puszka z CMOS i fajnie niskimi szumami, albo D40 i zielony program - wybieraj użytkowniku, a najlepiej kup oba... W menu na pewno znajdzie się parę funkcji z których na pewno
    nie skorzystam (choćby obróbka zdjęć w aparacie) i to jakoś nie powód żeby na nie bluzgać - przecież one nic nie ważą

Miałem w kompakcie tryb 'akwarium' a jakoś nie wypisywałem po forach - po co ktoś tu włożył tryb akwarium... przecież ja tego nie używam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thor88 Zobacz posta
    I można zamknąć wątek oby jjj poniekąd przeze mnie nie został zlinczowany za wysyłanie uśmieszków (w tym miejscu powinna być uśmiechnięta mordka jednak z uwagi na powagę wątku jej nie wkleiłem).
    Pozdrawiam i przepraszam wszystkich których mój OT zdenerwował i tych co poczuli się urażeni, że nie wszyscy zachowują śmiertelną powagę.
    thor88, myślę że przed zamieszczeniem na forum uśmieszku musisz koniecznie poprosi o zgodę sprocketa, bo to poważny facet i mógłbyś go tym urazic...
    A tak wracając do tematu to bogdi64 pokazał na pierwszym z brzegu przykładzie, że polityka nikona ma jednak racjonalne uzasadnienie.
    Ostatnio edytowane przez jjj ; 06-01-2008 o 23:15

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów