Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 64

Domyślnie

deck, TROLEUJESZ wiesz to znaczy?idz porob zdjecia anie dywagacje na temat Nikon VS Olympus...co ty chcesz uslyszc i zobaczyc?bo ja nie wiem...wszystkim zrobisz zdjecia...wiec wez swoja d70 i je pouzywaj
    "taka będzie przyszłość.ktoś będzie odbierał nasze śmieci i jeszcze się cieszył" A.Stasiuk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szymony
    Cytat Zamieszczone przez Cynio

No lekuchno się z kolega nie zgodzę. To tak jak powiedziec o fotografii średnioformatowej 6x6 że traci sie połowe zdjęcia i to cholerny problem.

A ktos broni Ci zrobic odbitkę w formacie 4/3 ?? Po prostu z jednej strony zostanie biały pasek papieru. Zamiast obcinac kadr, zmień proporcje odbitki papierowej. Da sie.
    Podobnie jak zrobić z 6x6 odbitki kwadratowe, nie przycinając zdjecia na pól
    A widzisz tą subtelną różnicę w wymiarach pomiędzy 17x13 a 56x56 ?
    Widzę, ze nie uwaznie czytasz wiec bęęędęęę piiiisaaał wooolnieeej
    Nie ma znaczenia rozmiar, kolega po prostu stwierdził, że proporcje boków 4/3 nie wpasują mu się w formaty papierowe i wyraził obawe przed przycinaniem kadru zawierajacego albo interesującego ptaka w locie albo fascynujące kwiatki dołem. A rozwiązanie jest proste, wystarczy przenieść całośc na papier, po co ciać obraz ??

I to tyle

Pzdr

Domyślnie

Człowieku, miejże litość! Ile ci jeszcze konkretów potrzeba? Było już powiedziane wszystko, co ogólnikowo da się powiedzieć! Co tu jeszcze jest do powiedzenia?

To jest tak, jak z samochodami - wszystkie są podobne, ale jeden jest bardziej taki inny śmaki - z folderu tego nie wyczytasz, z danych technicznych nie wydedukujesz, trzeba samemu sprawdzić. Ja np. cenię sobie sztywne zawieszenie i precyzyjny układ kierowniczy dające dobre właściwości trakcyjne, kto inny woli miękkie, komfortowe zawieszenie a przed zakrętem po prostu zwalnia. Nie znoszę cyfrowych wyświetlaczy jeszcze nie daj Boże na środku konsoli - mają być dwa okrągłe zegary nad kierownicą - inni wolą świecące cyferki.

I tak samo masz z aparatami - ten jest taki, tamten sraki, każdy robi zdjęcia - różnice to niuanse, które w dodatku laikowi trudno pojąć, bo jak nie fociłeś przez 10 godzin na okrągło, to nie potrafisz sobie wyobrazić jak wqrviające potrafią być pewne duperelne - zdałoby się - detale, jak umiejscowienie przełączników, czy kształt uchwytu.

Wejdź sobie na www.dpreview.com - tam masz szczegółowo opisany jeden i drugi korpus, wypisane wszystkie plusy i minusy, porobione zdjęcia testowe

Domyślnie

co ty chcesz uslyszc i zobaczyc?
    - dlaczego D70 jest droższy np. od Olków, które na papierze robią z niego mielonkę ..

Uwielbiam Nikona (ta całą filozofię w podejściu do zdjęcia tej firmy) a Olek zawsze mi się kojarzył z badziewiem dla newbiech .. w przeciągu roku czy dwóch (z tego co widzę) Olek poczynił taki skok jakościowy, że wzbudził u mnie respekt ogromny ..

.. myślałem, że ktoś z Was to używał i usłyszę tu troszkę konkretów .. bo sam format zdjęć w wielu aparatach można sobie przyciąć już w puszce a ilość akcesoriów jest IMHO przynajmniej wystarczająca ..

Domyślnie

Oj nikonowcy nikonowcy ..
    - na razie nie widzę konkretów .. może źle patrzę ?
    No dobra - mialem sie nie odzywac ale czuje sie wywolany do tablicy bo jestem uzytkownikiem Pentaxa, Nikona a bylem uzytkownikiem (krotkim) Olympusa Om jak rowniez E-system.

Mialem E-1 z Zuiko 14-54... Zajefajny sprzecior, do tego mocowalem przejsciowka (darmowa) szkla od OM - z byle Zuiko 50tki 1,8 "robilo sie" (sic!) ciekawe 100/1,8... Nie wspomne o innych ogniskowych...

Przepieknie wykonany korpus (choc guma slabo przyklejona)... AF spoko jak dla mnie - moze to nie AF-S ale naprawde spoko... Szkielka (przedziwnie realizowane ostrzenie) bdb wykonane, jasne i uszczelnione

Sprzedalem poniewaz:
    - rynek szkiel uzywanych - nie istnieje,
    - nowe szkla - ceny zabijaja mnie,
    - szumi mocniej niz konkurencja - ale to bym scierpial (robie na niskich),
    - faktycznie odbitki w labie formatu jak z "syfraka",

i co najwazniejsze...

Wywalajac kila tysiecy na tele, macroska czy portretowe chcialbym sobie czasami dla sportu pstryknac nimi slajdzika czy czarnucha - NIE DA SIE

My mozemy rezerwowo w torbie miec chocby F70 za 300zl a uzytkownicy E-systemu

Pzdr
    Spinner
    Pentax (LX) i Nikon (D610i D90)
    SPINNERSTRAPS

Domyślnie

Spinner,
    Od początku do końca zgadzam się w 110%. Nic dodać, nic ująć.
    Pozdrawiam Marcin
    "Zdjęcie można zrobić wszystkim, tylko po co się męczyć skoro jest Nikon "
    "Oby piękno miało moc wzbudzania dobra..."

anwas1970
    Gość

Domyślnie

SPINNER masz w zupełnosci rację.Od siebie dodam/jestem użytkownikiem E1/ze to doskonały aparat dla osób które za bardzo nie chcą szaleć w rozbudowywanie systemu,gdyż cena akcesoriów i obiektywów zabija,są jednak one znakomitej jakości.Ma on sporo do tyłu w porównaniu z nowymi konstrukcjami,ale popadając w pogoń za nowościami /w ferworze zmian korpusów i fotografowania tablic testowych itd,itp.. /nie bedzie czasu na zdjęcia.Jest to jednak doskonały aparat w góry, na niepogodę.NIE ISTNIEJE problem śmieci na matrycy,ZNAKOMITY obiektyw w zestawie,ergonomia na wysokim poziomie,synchronizacja błysku z FL 50 ze wszystkimi czasami migawki/do 1/4000s/.Szumy i powolnosc da się przeżyć.Prawda jest taka ze jakby E1 nie staniał do 3333zł nigdy bym go sobie nie kupił i pewnie cykałbym D50.A tak focę Olympusem ale czytam forum Nikona.A do slajdów N80, Nikkor 28-70 3,5-4,5D i SB22.Pozwolę od siebie dodać w kwestii proporcji boków ze 4/3 sprawdzają się /wg mnie/ o wiele lepiej do portretu niż 2/3.Jeśli zaś chodzi o landszafty to 2/3 ma przewagę.A kłótnie które proporcje są lepsze są całkowicie bez sensu.Kazde zdjecie robię w RAW potem dokonuję drobnych korekt/o ile są potrzebne/ i KADRUJE do danego wymiaru papieru w rozdzielczości labu.Proporcje 2/3 to jedynie odbitki 10x15, 20x30 oraz 30X 45.Pierwsza dla mnie za mała,dwie kolejne za duze.Zamawiam przeważnie 13x18 lub 15x21.Posiadajac więc Nikona robiłbym dokładnie to samo tylko przycinał inną stronę kadru.Pozdrawiam.

Domyślnie

No lekuchno się z kolega nie zgodzę. To tak jak powiedziec o fotografii średnioformatowej 6x6 że traci sie połowe zdjęcia i to cholerny problem.

A ktos broni Ci zrobic odbitkę w formacie 4/3 ?? Po prostu z jednej strony zostanie biały pasek papieru. Zamiast obcinac kadr, zmień proporcje odbitki papierowej. Da sie.
    Podobnie jak zrobić z 6x6 odbitki kwadratowe, nie przycinając zdjecia na pól
    Hmmm, racja...o tym nie pomyślałem. Co do wypowiedzi na temat sprzętu popieram Spinnera Nic dodac nic ująć

Domyślnie

kolega deck jest jak rozumiem za Olkami a napisał:
    a Olek zawsze mi się kojarzył z badziewiem dla newbiech .. w przeciągu roku czy dwóch (z tego co widzę) Olek poczynił taki skok jakościowy.
    ?????????
    jak na zwolennika olka to ma dość małe pojęcie o firmie Olympus. zawsze robili bardzo fajne lustrzanki analogowe i w kompaktach analogowych/cyfrowych tez byli/są super. nie weszli w duże lustrzanki cyfrowe, a nie przekonali specjalnie jakoś innych do 3/4. Ale w systemach, które produkowali nie musieli się wstydzić tego co robią.
    porównywanie aparatów z różnych systemów jest trochę ryzykowne. mała matryca będzie zawsze miała trudniej by osiągnąc jakość tej większej. więc jak jest na równi z D70 (nie wiem - pisze co inni stwierdzają)- to oznacza że olek jest super.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie no...uważam że Olympus zrobił nie najlepiej zaprzestając rozwoju lustrzanek z wymienną optyką. Seria OM z tego co wiem była rewelacyjna, ale jużseria IS według mnie to była klapa...słyszałeś może kiedyś jak w takiej ISce chodził AF? Było tak głośne że odstraszało wszystko co żyje

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów