Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamil Zobacz posta
    ...Roznicy w ostrosci w stosunku do 50 1.8D made in China nie bylo praktycznie zadnej, a chwilami 1.8D byl nawet nieco ostrzejszy....

...Tak zachwalany kremowy bokeh 50 1.4 to tez jakas pomylka, jesli to ma byc kremowy bokeh to ja wysiadam. Bokeh jest tak samo kiepski jak w 1.8D, a praca pod swiatlo zdecydowanie gorsza. Chyba wiekszosc wypowiadajacych sie w tym wzgledzie myli pojecia i samo rozmycie tla, trywialne do uzyskania przy f/1.4 uwaza za ladny bokeh.
    A ja wprost przeciwnie
    Moje wnioski co do rozdzielczości pokrywają się z testami na optycznych. Zresztą kiedyś przedstawiałem na forum jakieś testy porównawcze.
    Co do rozmycia tła, to w tych obiektywach jest po prostu nieporównywalne. Przy czym nie piszę tu o trywialnym rozmyciu jakiegoś jednolitego tła, tylko zróżnicowanego i kontrastowego.
    Potwierdzę słabszą pracę 1.4 pod światło.
    Wini
    Zakupy świąteczne dla 25 członków rodziny robię 24 Grudnia,na stacji benzynowej

Domyślnie

Co do BF i FF sprawdz to jeszcze raz, mi sie tak wydawalo z kazdym szklem ktore jest jasniejsze od standardowego np. Tamron 17-50 f2.8 i Nikkor 50 f1.4 D tez myslalem ze jest cos nie tak, bo badalem go na tablicach testowych i myslalem ze oba maja taki sam maly BF, ale poprostu tutaj chodzi o to ze AF jest bardziej wyczulony na kazdy punkt a siatka pol AF w wizjerze nie pokrywa sie w 100% z tym jak mierzy aparat i dlatego ciemniejsze szkla mierza tak jak nam sie wydaje, a jasniejsze mierza idealnie tam gdzie maja punkt AF w puszce. Musisz poprostu albo wyczuc, albo porobic testy np. na olowku z malej odleglosci i wszystko bedzie w porzadku. A jak juz chcesz dobrze sprawdzac czy szklo ma BF czy FF to nie testuj tego na tablicach ktore czasami sa niemiarodajne a np wez jakis kwiatek z liscmi ktore pokrywaja punkt pola AF i lap na niego ostrosc, jezeli ostrosc bedzie za lub przed to wtedy rzeczywiscie moga byc problemy. Co do szkla to ja jestem zdania ze naprawde warto doplacic ta cene jezeli ktos jest zainteresowany ta ogniskowa, bo nie wiem jak Wasze egzemptlarze ale moja 1.4 jest ostrzejsza na 1.8 od wersji 1.8 na 2.2, a bokeh jest duuzo lepszy. Jedynie co to flary pod pewnym katem troche gorzej wygladaja, ale jak sie kupi oslone przeciwsloneczna to ten problem jest rozwiazany. Przetestuj na spokojnie to szklo i napisz jak sie uzytkuje i naprawde odradzam testowanie takich szkiel na tablicach testowych.
    Pozdrawiam.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ReSeT_Pl Zobacz posta
    Co do BF i FF sprawdz to jeszcze raz, mi sie tak wydawalo z kazdym szklem ktore jest jasniejsze od standardowego np. Tamron 17-50 f2.8 i Nikkor 50 f1.4 D tez myslalem ze jest cos nie tak, bo badalem go na tablicach testowych i myslalem ze oba maja taki sam maly BF, ale poprostu tutaj chodzi o to ze AF jest bardziej wyczulony na kazdy punkt a siatka pol AF w wizjerze nie pokrywa sie w 100% z tym jak mierzy aparat i dlatego ciemniejsze szkla mierza tak jak nam sie wydaje, a jasniejsze mierza idealnie tam gdzie maja punkt AF w puszce. Musisz poprostu albo wyczuc, albo porobic testy np. na olowku z malej odleglosci i wszystko bedzie w porzadku.
    Cała rzecz właśnie, że zacząłem od robienia normalnych zwykłych zdjęć synka, kwiatków i już na wyświetlaczu LCD widziałem, że żadne nie jest ostre. Podgląd zdjęcia na zwykłym monitorze to potwierdził. A potem gdy porównałem go z 50/1.8 to już była porażka kiedy ten drugi na pełnej dziurze był ostrzejszy od nawet f2.5 przy 50/1.4!!! Po chwili zwróciłem dopiero, że 50/1.4 jest ostre ale nie tam gdzie powinno.

Cóż, zostanie dogadanie się ze sprzedawcą
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Dziwna sytuacja, wymien obiektyw na inny moze, albo sprawdz czy napewno pola AF w wizjerze pokrywaja sie z polami AF ktore ustawiaja ostrosc w obiektywie, z moja 50 jest ok i moge pokazac jakies sample ze jest ostro na 1.8, a bokeh to wyrtarczy isc np. do lasu i zrobic komus zdjecie na tle drzew i widac roznice.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Co do rozmycia tła, to w tych obiektywach jest po prostu nieporównywalne.
    To poprosze o sample tej nieporywnywalnosci. Ze swojej strony sluze samplami 'porownywalnosci'.
    Dcośtam + Fcośtam + NIKKORcośtam

Domyślnie

A robiles to o czym pisalem? Wypad do lasu i te sprawy ? Teraz moge Ci podac tylko sampla na 1.8 z mojej 50 ktory pokazuje ta ostrosc, bo juz wersji 1.8 nie posiadam, ale jak chcesz to zrob sobie takie porownanie jak pisalem, tylko nie lap ostrosci na 0,5 metra a tak na 2.
    Pozdrawiam

Domyślnie

Koryguje się obiekywy, takze nikkor, nie robi tego jednak serwis w Polsce. Można do nich zanieść, oni to odeślą jednak za granicę, do Niemiec chyba
    Usunięto komercyjną stopkę - regulamin forum!

D700 + 35 + 85 i po co więcej?

Domyślnie

A ja jeszcze zadam pytanko odnośnie źródła światła. Czy ono ma wpływ na pracę AF? Tzn. światło dzienne, sztuczne (zarówki). Moim zdaniem nie, ale...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Źródło światła ma wpływ na prace, ale chyba nie myli sie aż tak jak mówisz przy świetle z lampki. A może sprawdź na jakimś innym korpusie to szkło?
    Pozdrawiam

Oszczędny w słowach Awatar slavOK
    Miasto
    Kalwaria Zeb.

Domyślnie

Panowie też posiadam nikkora 1.4 i wydaje mi się, że nie jest ostro przy takiej dziurce może wrzucę poglądowe foto, powiedzcie co o tym sądzicie, bo nie wiem co zrobić z tym obiektywem...
    af ustawiony na przycisk "OK" w pilocie, sorry za mało profesjonalne zdjęcie ale wydaje mi się, że wiadomo o co chodzi.
    http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...4165b54f7c4c30
    może podsuniecie mi pomysł w jakich warunkach i jak przeprowadzić bardziej profesjonalny test, by wykluczyć bądź potwierdzić moje obawy dotyczące nie ostrości tego obiektywu.
    body D200

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów