Close

Strona 32 z 39 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 386

Domyślnie

Mam Blackrapid RS-Sport jest po prostu świetny. Wykonanie , jakość materiału funkcjonalność fantastyczna. Gorąco polecam. Ale wiadomo, może nie każdemu pasować. Na wesela zakładasz go na koszulę, przykrywasz marynarką i jest ok.
    Trochę szkiełek, jakieś tam ciało, i sztuczne światło.

Domyślnie

Ja natomiast polecam packsafe

Jest pancerny ( stalowe linki wplecione w pasek) idealna powierzchnia przyjazna skórze i niezależna ( przesuwając aparat na boki część stykająca się z karkiem pozostaje bez ruchu). Karabińczyki z blokadą do szybkiego wypinania (niezbędne dla osób filmujących na slidekamerach, flycamach, steadicamach itp.) Karabińczyki dodatkowo osłonięte rękawkiem z pianki neoprenowej.
    Polecam
    Ostatnio edytowane przez pgaik ; 09-09-2012 o 12:55

Domyślnie

mike ferrero a nie masz obitego biodra?
    No i trzeba pamiętać o tym, czy przypadkiem nie pożyczyłeś od kogoś na chwilę aparat, lub nie podpiąłeś własnego. Puszczenie go luzem na biodrze, może być przykrą niespodzianką.
    Jak eksperymentowałem z tego rodzaju mocowaniami to rzeczywiście karabińczyk na wysokości pasa/biodra jest całkiem niezłym rozwiązaniem. Takim ekonomicznym, w porównaniu do bardzo zaawansowanych i drogich systemów. Mnie ciut nie pasowała duża bezwładność i miejsce mocowania w stosunku do środka ciężkości aparatu. Całość ma chęć się obkręcać, obijać ciało i jednak zaczepiać o ludzi/przedmioty. Ale ludziom pracującym reportersko - m.in. na ślubach - myślę, że można polecić to rozwiązanie, przynajmniej do wypróbowania (jeżeli są dostępne w sklepach stacjonarnych, a jak nie to od znajomego może).

Ja przymierzałem się do używania w ten sposób D700 + 70-200 VR. Przymocowałem tez sobie do paska/szlufki klamrę. I to było niezłe rozwiązanie, jednak wymaga dobrego paska, odpowiednio dopasowanego do figury, raczej szerokiego i mocnego. Szlufki w spodniach są ryzykownym mocowaniem, zatem eksperymentatorom odradzam - potrafią się po prostu oderwać, często z kawałkiem materiału. Jeżeli już to coś zakładanego na pasek. Plusem jest odciążenie szyi - całkowite.
    http://www.youtube.com/watch?v=toriq8OoSis - o czymś takim mówię

pgaik - no właśnie, do filmowania i częstego odczepiania klamry są jednak potrzebne. Widać, że jednak jest tu specjalizacja.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 09-09-2012 o 13:03

Domyślnie

Tak, ale równie dobrze spisuje się na karku. Kilka osób zaliczyło przymiarkę mojego paska i zawsze kończyło się to podróżą do sklepu

Domyślnie

Pac safe też mam , ale zakładam go jadąc np. do Włoch (gangi skuterowe). Biodra obitego nie mam. Powtarzam- jakość wykonania tego jest niemal genialna i "pancerna" mOSAd to nie ma prawa się urwać, wierz mi. Nie wiem co to są drogie systemy mało to ma wspólnego z ekonomicznym jak mówisz rozwiązaniem cena tego paska to 350 zeta ale warto. link http://blackrapid.pl/paski-i-szelki-...l_183_469.html

Domyślnie

Też myślałem nad tym Pac-safe. Pomysł odpadł - karabińczyki, w dodatku za wąski. Potrzebowałem naprawdę kolosa, bo podpinam do D7000 Gripa, lampę błyskową i metalową 400-tkę, albo 70-300 w najlepszym wypadku.

Co do Waszej niezniszczalności pac-safe -> mam kilka konwencji jak ten pasek mógłby mnie zawieść, więc nie gadać mi tu :P

MOSAD - ależ Ty męczysz, ale czego się nie robi dla takich ludzi :P

Jak się tylko małpka naładuje zrobię zdjęcia paska i Ci zaprezentuje co się z czym ma.

Domyślnie

I tak - sam pasek jest miękki, napewno bardziej miękki niż fabryczny. Metalowe linki wszyte w paski są tylko w wąski pasek "konstrukcyjny", który odpowiada za udźwig aparatu (widać na pierwszym zdjęciu jak to wygląda z odcinkiem na kark). O ile za to pasek "karczny" jest w porządku, to faktycznie pasek "konstrukcyjny" jest dość sztywny i raczej to się nie zmieni (jak kabel słuchawkowy na mrozie). Można go złożyć nawet i 3-krotnie (na 6). I na płasko. 0 problemów. I teraz tak - jak znam życie, to będzie się marszczyć materiał z górnej części "karcznej", opiewającej pasek konstrukcyjny (wierzchna część pierwszego zdjęcia). Nic tego nie wykazuje, ale mam takie przeczucie. Aczkolwiek przy mierzwieniu na wszystkie sposoby nawet się nie marszczy. Co do materiału głównego - założę się o piwo, że to neopran (materiał widoczny od wewnątrz na 1-wszym zdjęciu). Aczkolwiek na bank jest czymś obszywany ze wszytkich stron.

Co do zawijania na rękę - da radę, choć mam wrażenie, że jest trochę za szeroki na ten sposób eksploatacji. Na + jest pod tym względem, iż guma od środka zapobiega rozluźnianiu się paska (nie zawsze, ale rozluźnia się rzadziej niż fabryczny). Problem wtedy sprawiają ciut sztywne paski (w trakcie krucjaty do wizjera).

I mosad - co do tego "paska nadgarstkowego" - to żadna inna konstrukcja. To doczepiany bajer, którego użyteczności chyba nigdy nie potwierdzę. Chyba, że mnie najdzie odczepić pasek, założyć to na rękę i podpiąć do aparatu, by trzymać go cały czas w ręce i nie puszczać (bo na rzep nie zrzucę odpowiedzialności). Chyba musiała to być jakaś misja ściśle tajna, czyli po podczepieniu do aparatu 50-1.8D sote, by uniknąć czyjejś uwagi, a pasek przecież by ją bardziej koncetrował. Dla mnie ten nadgarskowy - fajny bajer, ale... bezużyteczny? Trochę się na tym zawiodłem.

1-ka
    2-ka
    3-ka
    4-ka

Przepraszam za post pod postem!

Zapomniałem o jednej, istotnej dla mnie uwadze (aparat noszę na klatce piersiowej - zawsze). Minimalna możliwość ściągnięcia paska jest dla mnie i tak ciut za długa!
    Ostatnio edytowane przez _Ocean_ ; 09-09-2012 o 20:05

Domyślnie

Sam w obu korpusach mam paski Matina (wąski i szerszy profilowany). Są b.dobre ale ciągle zastanawiam się nad tymi skromnie wyglądającymi a interesującymi Think Tank
    http://ttfoto.pl/szelki,-paski-do-ap...l_175_398.html
    Leica MP, 28/2, 35/2, 50/1.4, 75/2.8

Domyślnie

Wow, szeroki ten Pac-safe.
    No i co do blackrapida, to przyznaję się do pomyłki. Skojarzył mi się z takimi prostymi rozwiązaniami, a to rzeczywiście porządna i wypasiona konstrukcja. A mam dwa pytanka. Czy zapięcie do aparatu jest na sztywno, czy ten karabińczyk się obraca wokół osi? I drugie pytanko, co robisz gdy chcesz odłożyć aparat? Odkręcasz ten karabińczyk, czy z uprzęży się wypinasz jakoś?

Domyślnie

Karabińczyk obraca się wokół osi. Jak odłożyć to ściągam szelki. można też po prostu wypiąć
    Przepraszam zdjecie z iphona nie mam innego body.
    Ostatnio edytowane przez mike ferrero ; 10-09-2012 o 19:20

Strona 32 z 39 PierwszyPierwszy ... 223031323334 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów