Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: DELICACY i d200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    A czy kostki synchro są tylko potrzebne jeśli nie ma sie gniazda synch w aparacie dobrze rozumiem ??
    nie, kostki synchro sa by podpiąć pod nie lampy błyskowe nie posiadające własnego synchro.
    Do lamp studyjnych nie trzeba, one maja własne synchro.
    Cytat Zamieszczone przez Patio Zobacz posta
    Ok ale czy jeśli jedna lampę wyzwolę kablem a drugą przez fotocelę to czy ta druga nie spóźni się ??
    nie to nie PKP
    Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Czy fotocela i gniazdo synchro w lampie działają równolegle, tzn. lampa z włączoną fotocelą błyśnie również po wyzwoleniu kablem? Pytam nie tylko o lampy tytułowe, lecz ogólnie - jak to jest rozwiązane w różnych typach lamp, czy np. są takie, które mają przełącznik albo fotocela, albo kabel, a nie oba sposoby naraz?
    W Elfo jakie ja mam działają równolegle. Ktos twierdził jednak, że włożenie jacka w lampę powoduje odłączenie synchro. Może rózni producenci maja róznie?
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    W Elfo jakie ja mam działają równolegle. Ktos twierdził jednak, że włożenie jacka w lampę powoduje odłączenie synchro. Może rózni producenci maja róznie?
    W nowych CY-200K (funsports) jest przycisk do włączania i wyłączania fotoceli.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sever Zobacz posta
    W nowych CY-200K (funsports) jest przycisk do włączania i wyłączania fotoceli.
    W elfo tez jest. Ale ta osoba twierdziła, że niezaleznie od położenia tego przełącznika - jak sie wkłada jack do dziury to się odłacza synchro. Ja z Elfo tego nie potwierdzam.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tam gdzie jest przełącznik raczej tak nie jest - wtedy przełącznik byłby niepotrzebny.

Domyślnie

Za kilka dni chyba będę miał okazję sprawdzić, jak to jest w CY200K i Delicacy 180. Wykombinowałem sobie, że jak za czas jakiś kupię światłomierz, to najprościej będzie podłaczyć aparat kablem do jednej lampy, a światłomierz kablem do drugiej. Dobrze byłoby, gdyby przy odpalaniu z aparatu ta druga też błysnęła z fotoceli i vice versa
    No ale jak już sprawdzę to napiszę, jak to działa w tych konkretnych lampach. Może komuś też się przyda.

Domyślnie

O ile mnie pamięć nie myli - lampy z włączoną fotocelą wyzwalają się normalnie z pomocą kabla

Domyślnie

rozumiem że D80 nie ma wejścia synchro ? Trzeba kupić kostke synchro?

Domyślnie

bychester, D80 raczej nie posiada takiego wejscia w korpusie, takze bedzie trzeba zaopatrzyc sie w kostke sync -25zl

Domyślnie

mozna trafic na portalu aukcyjnym duzo taniej (w cenie kostki i kabla, no moze deczko wiecej)

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów