Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: monitor lcd

Domyślnie monitor lcd

W przyklejonym wyżej wątku toczy się nieustanna dyskusja na temat najlepszego monitora do zdjęć.
    Sam w najbliższym czasie będę chciał zakupić nowy monitor - jeżeli możecie to napiszcie na jakich monitorach obrabiacie wasze fotki, jak wyświetlony obraz ma się do odbitek i jeżeli kalibrujecie to czym.

Wasze subiektywne odczucia co do używanych przez was monitorów będzie bardzo mile widziane.

pozdrawiam.

Życzę wszystkim, aby nadchodzący rok był dla was rokiem lepszym, a przynajmniej nie gorszym niż obecny.
    D80 | Nikkor 18-70 | Nikkor 70-300 VR | 1GB SanDisk Extreme III | 2GB SanDisk Ultra II | CHĘCI DO NAUKI

Domyślnie

wiem, że przebrnięcie przez kilkanaście stron w wątku o kalibratorach i monitorach LCD jest trudne, ale naprawdę szczerze polecam lekturę. jest tam bardzo dużo wyjaśnione "co i dlaczego".

Większość posiadaczy monitorów powie o swoich, że są ok To jest prawie normalne.
    Przecież jeśli wydałeś na coś 2 tys lub więcej nie powiesz , że jest bleee nawet jeśli tak jest.... zatem zabierz się do czytania

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=19727
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39601
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374
    http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39627

Po lekturze tych tematów jeśłi będziesz miał pytanie możesz je zadać pod wskazanymi wątkami - jest wielu użytkowników, którzy udzielą Tobie fachowej i dokładnej odpowiedzi.

P.s. jaki jest jest Twój budżet na monitor ?

Domyślnie

wątki o monitorach i kalibratorach śledzę na bieżąco - czytam czytam i sam się zdecydować nie mogę. pewnie wybór padnie na jakiegoś NEC-a.
    monitorek ma być jako uzupełnienie matrycy lapka.

przedział cenowy to pewnie 2000, no może max 2500
    D80 | Nikkor 18-70 | Nikkor 70-300 VR | 1GB SanDisk Extreme III | 2GB SanDisk Ultra II | CHĘCI DO NAUKI

Domyślnie

no to Eizo S2031W albo Nec 1990SXi

a kalibrator ?

że tak zapytam - monitor do foto -hobby - czy już tak troszeczkę zarobkowo ?

p.s. w bardzo fajnych okolicach mieszkasz - masz blisko do Sandomierza i gór Świętokrzyskich

Domyślnie

monitor do obróbki zdjęć czysto hobbistycznych - zdjęcia są dla mnie oderwaniem się od pracy i formą relaksu

tak tak fajne miejsca - żeby jeszcze troszkę więcej czasu było na narobienie fotek

Domyślnie

moja babcia mieszkała w Ćmielowie - rzeka - Kamienna i piękna lasy Wiele "lat" tam spędziłem

Moja sugestia to Eizo S2031W i X-Rite EyeOne Display2 - kasy powinno starczyć a będziesz miał fajny sprzęcik

Pełna kontrolna nad tym co widzisz na poziomie zaawansowany fotoamator - półprofesjonalista

Domyślnie

też od pewnego czasu rozważam ten model i czasami sobie wyobrażam jak się prezentuje na biurku

na sam monitor to i kasy starczy, ale na kalibrator trzeba będzie jeszcze poczekać.

w najbliższą sobotę wybieram się do Muzeum Wsi Kieleckiej - oby tylko pogoda dopisała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martur Zobacz posta
    Muzeum Wsi Kieleckiej - oby tylko pogoda dopisała
    nie znam.... nie byłem.... jak będziesz się wybierał w góry to daj znać czy pielgrzym na Łysicę jest już w lesie ( wtedy będzie początek końca świata )

na kalibrator wato poczekać - nie ma sensu wydawać już jakiejś tam kwoty ( dość konkretnej - 2 tys ) w momencie gdy nie masz kontroli nad wyświetlanym obrazem.

Gdy jesteś foto hobbystą cena kalibratora może Ciebie troszeczkę przerażać, ale jest to ważne urządzenie.

To tak jakby do Ferrari lać 95... ( w sensie mieć "drogi monitor" i nie widzieć tego co się powinno - piszę drogi w nawiasie ponieważ ten, o którym piszemy jest tak na prawdę tani )

Domyślnie

pewnie wyjdzie tak, że kupię monitor a za jakiś czas (może miesiąc, może dwa miesiące) dokupię kalibrator - już na samym zewnętrznym monitorku lepiej obrabiać i oglądać zdjęcia niż w laptopie

Muzeum Wsi Kieleckiej - klik

Domyślnie

mała rada tylko.... unikaj spyder'ów i lafotów - to są zabawki - szkoda kasy i czasu - tak jak Nikon jest jedyną ( prawie ) słuszną marka, tak ja do golenia jest Gillet , tak jak limuzyną jest Mercedes tak do kalibracji jest X-rite/Gretag Macbeth
    Ostatnio edytowane przez zapa ; 31-12-2007 o 23:36

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów