nie rozumiem...mam E-tanka Level, przenosze dane, zgrywam na dysk różne karty bez problemu...kupiłem go za grosze + dysk 20GB za stówkę i jedyny problem to fakt, żebateria trzyma zaledwie tydzień, a jak zgrywam dużo to do 3 dni...
Szukaj
nie rozumiem...mam E-tanka Level, przenosze dane, zgrywam na dysk różne karty bez problemu...kupiłem go za grosze + dysk 20GB za stówkę i jedyny problem to fakt, żebateria trzyma zaledwie tydzień, a jak zgrywam dużo to do 3 dni...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
tak przegladam watek i sie dziwie - tweirdza niektorzy ze fat32 ma max partycje 32GB - g.. prawda - max to 2048GB - tylko ze przez pewne bledy w skandisku MS troche pomieszal - wystarczy uzyc np partition magic czy inne darmowe narzedzia do zakladania partycji i bedzie OK
druga rzecz to USB - w niektorych kompach plyty nie trzymaja specyfikacji - daja za slaby prad na USB - w efekcie dysk pada podczas transferu - czy probowal ktos odpalac z zewnetrznym zasilaczem ? moze to rozwiazac problemy
mam kieszen USB (zwykla nie zaden bank) na laptopie PentiumM czy celeronie stacjonarym - jest OK - natomiast w domu na nForce2 nie chce - problem skopiowac cokolwiek
a co do zapelniania sie dysku - podczas kasowania na dysku Windows zaklada katalog Recycled - Kosz - i tam leza wszelkie skasowane pliki - domyslnie 10% pojemnosci partycji
wystarczy albo czyscic kosz albo kasowac poprzez Shift+Del (pominiecie kosza)
jezeli sie przegrzewa to mozna pomyslec o dolozeniu radiatora na chip lub dolozenie jakiejs podkladki zeby cieplo rozpraszala obudowa
PS Wyrazy uznania i szacunku dla Antoniny - panowie wstyd ! kobieta rozebrala urzadzenie zeby sprawdzic jaka bateria - a wy tylko dywagujecie![]()
moshica - nie ty - kto inny - a czy ja pisalem o tobie gdzies konkretnie ?
wielu pisalo ze nie da sie formatowac na wiecej niz 32GB
a co do akku - no nie wiem - to tylko sugestia - moze podczas podpiecia do USB databank nie jest w stanie jednoczesnie sie ladowac i pracowac ?
moze akku jest tylko ladowany a dysk zasilany tylko z USB ? jednak pewnie linia zasilania jest wspolna - pewnie tylko brakuje pradu na zasilanie dysku i ladowanie
to nie moj problem - ale nikt nie stsowal zasilacza zewnetrznego :P - a moze to rozwiaze twoj problem ?
ja swoja kieszen podpinam do USB w kompie a zasilanie biore z zasilacza - i wtedy gra gitara
Madburn to co napisze to dywagacja zasłyszana na innym formu dyskusyjnym, ale być moze prawdziwa. Otóż każde z urządzeń USB posiada wbudowany rezonator kwarcowy, który jest i w komputerze. Sygnały odbioru i wysyłu danych muszą w określonej tolerancji ze sobą się "współgrać" bo inaczej transfer spada, powstaje odchyłka wysyłu i odbioru danych. Co za tym idzie urządzenie zaczyna milknąć.....
Takową odpowiedź uzyskałem od elektroników, którym USB ponoć nie obce.
Z zasilaniem z ciekawości sprawdzę u siebie, ale w tę teorię trudno mi uwierzyć...
Co do partycjonowania dysku na powyżej 32GB na FAT32, to i owszem Partition Magiciem 8.0 bez problemu uzyskasz większy rozmiar dysku....
Pozdrawiam
Moshica
Z tym rezonatorem kwarcowym to samo słyszałem i czytałem. I to wydaje sie być prawdziwa teoria choc ja na elekrtonice zupełnie sie nie znam, a skoro dużo osób tak twierdzi to trudno sie z tym nei zgodzić.
Ja się trochę znam na elektronice i większość urządzeń posiada rezonator kwarcowy a tam gdzie potrzebna jest synchronizacja przesyłu danych, na zasadzie sprawdzania sumy kontrolnej, czyli aby każdy plik został przeniesiony poprawnie to akurat tutaj w takim urządzeniu jak DigiMate musi posiadać ten rezonator. Bez niego nie da rady....cały szkopuł w tym, aby ten pomiar był jak najdokładniejszy. Druga sprawa DigiMate ponoć posiada ten rezonator bardzo niedokładny niestety, co powoduje spadek transferu oraz zacięcia przy kopiowaniu....
Pozdrawiam
Moshica
Ja sie podziele takim problemem z ta obudowa DigiMate II Plus z dyskiem Toshiba 40GB. Otoz focilem na chalturze na ND200 na kartach SanDiska Extreme III o pojemnosciach 1GB i 2 GB i zgrywalem na przemian do DigiMate wielokrotnie. W pewnym momencie przy kolejnym zgrywaniu karty SD EXIII 2GB na wyswietlaczu obudowy zobaczylem napis FAIL 28. Nie chciala dalej zgrywac, wiec schowalem karte do toryby i wyjalem czysta i na niej dalej focilem. Poniewaz impreza sie skonczyla, to wyrobilem na tym co mialem bez potrzeby zgrywania. Przychodze do domu, podlaczam DigiMate, a w katalogu CARDS, gdzie obudowa zaklada podkatalogi do kazdej karty i zgrywa foty nic nie ma (!) Zbladlem. Windows XP PRO nie widzi podkatalogow w katalogu CARDS, a wiem, ze na pewno tam sa, bo przed chaltura zgrywalem tam foty. Dodam, ze na dysku byly jeszcze inne pliki poza tym katalogiem i one sa w porzadku. Dodam tez, ze przed chaltura defragmentowalem ten dysk.
Czy ktos z was mial podobny problem i jak sobie z tym poradzil?
PS. Na szczescie niektore foty udalo sie odzyskac w przewazajacej czesci (zwlaszcza RAWy z chaltury) programem SanDisk RescuePRO v.3, ale moze jest jakis inny sposob zobaczenia drzewa katalogow, ktorych teraz nie widze i udratowania zapisanych tam plikow?
grafot,
rzuć okiem tutaj http://fotografia.phorum.pl/viewtopi...58581295e712b6
pozdrawiam
Artur
pozdrawiam
Artur
Wielkie dzięki. Być może to było przyczyną, ale nie rozkręcałem obudowy i nie sparawdzałem, a po ponownym formacie zdjęcia się wgrywaja i są. Może dlatego, że robię to w domu, a nie w terenie. Profilaktycznie użyję włąśnie gumki, bo podczas wyciągania zgranej CF, można żeczywiście szarpnąć i poprzesuwać HDD.
Skontaktuj się z nami