oś z trzemeszna miał rozłogę 162 cm
prawie jak dzisiejsze alaskańskie
jana K nie znam, może
chodzi o józefa
![]()
Szukaj
oś z trzemeszna miał rozłogę 162 cm
prawie jak dzisiejsze alaskańskie
jana K nie znam, może
chodzi o józefa
![]()
"czuję jak rodzi się moc"
Na forach Nikonians użytkownicy d200 sygnalizowali problemy z niedoświetleniem. Ponoć zdarzało się to przy pracy na obiektywach Sigma - 18-50 i 28-70 f2.8 w trybie pomiaru matrycowego.Zamieszczone przez adam
Drugim przypadkiem był problem z niedoświetlaniem w korpusie, który został przekalibrowany celem wyeliminowania bandingu, ale poleciała w nim ogólnie rozpiętość tonalna.
Jeśli zatem masz Sigmę, olecam wizytę w serwisie (ponoć jakieś czipy będą wymieniali).
adamie - poprawne naswietlanie na analogu i na cyfrze to nie to samo.
http://www.cdrom.pl/index.php?title=...%9Bwiat%C5%82a
nawet jak w analogu robiłes slajdy. przebrnij przez ten artykuł.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Lepiej miec niz nie miec. A co mozna jeszcze naswietlac w aparacie fotograficznym ??Zamieszczone przez jurgen
Ale skoro mamy kompleks Edypa....
Adam
[ Dodano: Pią 10 Lut, 2006 ]
Brawo ! i dzieki ! Po calej serii kompletnie bzdurnych i nie na temat wypowiedzi (celuje w tym towarzysz "jurgen, niestety) nareszcie cos rozsadnego ! Tu moze byc pies pogrzebany. Co prawda nie mam Sigmy ale fotografuje Tamronen 18-200.- Niewykluczone, ze jego CPU nie wspolpracuje 100% z body. Ja sie ukaze ten nowy Nikkor 18-200 VR bede musial porownac wyniki. Nikon tez zaleca uzywanie tylko wlasnych obiektywow, moze to nie jest tylko marketing...Zamieszczone przez Czornyj
Pozdrawiam
Adam
OK, OK, ale czy Nikon o tym nie wie i nie dostosowal pomiaru do wlasciwosci sensora ? To, ze matryca digitalna ma o wiele mniejsza dynamike zauwazylem juz w Olympusie E-1, wypalal swiatla az milo.Zamieszczone przez Jacek_Z
Pozdrawiam
Adam
to już nie jest wada nikona comrade?
Ano wlasnie. Nikon zdecydowal sie juz dosyc dawno na taka krzywa ktora te swiatla chroni. Zdecydowanie naswietlania Nikona trzeba sie nauczyc ale to mila nauka, bo pewna i skuteczna.To, ze matryca digitalna ma o wiele mniejsza dynamike zauwazylem juz w Olympusie E-1, wypalal swiatla az milo.
Ale co zrobic, jesli takze swiatla sa niedoswietlone ???Zamieszczone przez admin
Pozdrawiam
Adam
I taka i taka. Z zagwozdki nici...Zamieszczone przez szymony
Adam
To juz nie fotograf, tylko aparat te zdjecia robi ? Fotografowalem dostatecznie dlugo analogowo, zeby (mimo niewielkich problemow) docenic lustrzanki cyfrowe. Moj F100 naswietlal jednak "spot on". A ten D200 jakos nie chce. Moze jednak to ma zwiazek z obiektywem.Zamieszczone przez Rave
Pozdrawiam
Adam
Adamie
Nie wiem jak poważny jest problem w niedoświetlaniu w D200. Po przesiadce z D70 gdzie prawie na stałe miałem +0,3 lub +0,7 to uważam, że D200 naświetla naprawdę w punkt.
W dziale architektura .... zamieściłem zdjęcie, które w sofcie wyciągnąłem o 0,3 to zaraz poisypały się opinie, że chyba o 0,3 powinienem ściemnić więc wszystko wskazuje na to, że naświetla naprawdę bezbłędnie tym bardziej, że nie była to łatwa scena.
Cóż napisałeś o Tarmonie 18-200 - nie miałem tego obiektywu, ale miałem podobną Sigmę i powiem szczerze, że był to zdecydowanie najgorszy obiektyw jaki w życiu miałem w rękach. Obawiam się, że Twój Tamron też do demonów jakości nie należy.
Żeby móc coś powiedzieć o Twoim problemie to pewnie chcielibyśmy zobaczyć zdjęcia a wtedy będzie nam łatwiej cokolwiek orzec.
A na zakończenie to luzu trochę życzę w podejściu do siebie i do innych to nam wszystkim na zdrowie wyjdzie
Pozdrawiam
Grzegorz
---------------------
Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...
dostatecznie długo..., kupujesz body, dopinasz jedno szkło i nagle coś jest nie tak, nie przepinasz szkieł, sprawdzasz....?
swoją drogą stawiam na puszkę niestety, nie na szkło towarzyszu
niech Cię to nie dotknie,ale sprawdż nastawy sprzętu, może to tylko przeoczenie, lata lecą
pozdrawiam
Z tym "w punkt" to lekka przesada ale jest z tym lepiej niz w D70. Zdjecia z 200 wymagaja mniej korekcji,zarowno w puszce jak i softem. Tutaj mozna sie juz pokusic o jpg-i z wieksza pewnoscia dobrego naswietlenia.
Skontaktuj się z nami