Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Domyślnie

oś z trzemeszna miał rozłogę 162 cm
    prawie jak dzisiejsze alaskańskie
    jana K nie znam, może
    chodzi o józefa
    "czuję jak rodzi się moc"

Domyślnie Re: D200 - niedoswietla ??

Cytat Zamieszczone przez adam
    Czolem !
    Mam wrazenie, ze moj nowy D200 na wszystkich zdjeciach (robionych na zewnatrz i z fleszem SB-800 we wnetrzach) niedoswietla okolo 1/2-3/4 wartosci przyslony na ustawieniu Programauto.
    Czy ktos zauwazyl podobny problem, czy tez moze dostal mi sie "poniedzialkowy egzemplarz" ?
    Pozdrawiam
    Adam
    Na forach Nikonians użytkownicy d200 sygnalizowali problemy z niedoświetleniem. Ponoć zdarzało się to przy pracy na obiektywach Sigma - 18-50 i 28-70 f2.8 w trybie pomiaru matrycowego.
    Drugim przypadkiem był problem z niedoświetlaniem w korpusie, który został przekalibrowany celem wyeliminowania bandingu, ale poleciała w nim ogólnie rozpiętość tonalna.
    Jeśli zatem masz Sigmę, olecam wizytę w serwisie (ponoć jakieś czipy będą wymieniali).

Domyślnie

adamie - poprawne naswietlanie na analogu i na cyfrze to nie to samo.
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...%9Bwiat%C5%82a
    nawet jak w analogu robiłes slajdy. przebrnij przez ten artykuł.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jurgen
    no i mamy mentora
    Lepiej miec niz nie miec. A co mozna jeszcze naswietlac w aparacie fotograficznym ??
    Ale skoro mamy kompleks Edypa....
    Adam

[ Dodano: Pią 10 Lut, 2006 ]
    Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Czolem !
    Mam wrazenie, ze moj nowy D200 na wszystkich zdjeciach (robionych na zewnatrz i z fleszem SB-800 we wnetrzach) niedoswietla okolo 1/2-3/4 wartosci przyslony na ustawieniu Programauto.
    Czy ktos zauwazyl podobny problem, czy tez moze dostal mi sie "poniedzialkowy egzemplarz" ?
    Pozdrawiam
    Adam
    Na forach Nikonians użytkownicy d200 sygnalizowali problemy z niedoświetleniem. Ponoć zdarzało się to przy pracy na obiektywach Sigma - 18-50 i 28-70 f2.8 w trybie pomiaru matrycowego.
    Drugim przypadkiem był problem z niedoświetlaniem w korpusie, który został przekalibrowany celem wyeliminowania bandingu, ale poleciała w nim ogólnie rozpiętość tonalna.
    Jeśli zatem masz Sigmę, olecam wizytę w serwisie (ponoć jakieś czipy będą wymieniali).
    Brawo ! i dzieki ! Po calej serii kompletnie bzdurnych i nie na temat wypowiedzi (celuje w tym towarzysz "jurgen, niestety) nareszcie cos rozsadnego ! Tu moze byc pies pogrzebany. Co prawda nie mam Sigmy ale fotografuje Tamronen 18-200.- Niewykluczone, ze jego CPU nie wspolpracuje 100% z body. Ja sie ukaze ten nowy Nikkor 18-200 VR bede musial porownac wyniki. Nikon tez zaleca uzywanie tylko wlasnych obiektywow, moze to nie jest tylko marketing...
    Pozdrawiam
    Adam

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z
    adamie - poprawne naswietlanie na analogu i na cyfrze to nie to samo.
    http://www.cdrom.pl/index.php?title=...%9Bwiat%C5%82a
    nawet jak w analogu robiłes slajdy. przebrnij przez ten artykuł.
    OK, OK, ale czy Nikon o tym nie wie i nie dostosowal pomiaru do wlasciwosci sensora ? To, ze matryca digitalna ma o wiele mniejsza dynamike zauwazylem juz w Olympusie E-1, wypalal swiatla az milo.

Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

to już nie jest wada nikona comrade?

Domyślnie

To, ze matryca digitalna ma o wiele mniejsza dynamike zauwazylem juz w Olympusie E-1, wypalal swiatla az milo.
    Ano wlasnie. Nikon zdecydowal sie juz dosyc dawno na taka krzywa ktora te swiatla chroni. Zdecydowanie naswietlania Nikona trzeba sie nauczyc ale to mila nauka, bo pewna i skuteczna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    To, ze matryca digitalna ma o wiele mniejsza dynamike zauwazylem juz w Olympusie E-1, wypalal swiatla az milo.
    Ano wlasnie. Nikon zdecydowal sie juz dosyc dawno na taka krzywa ktora te swiatla chroni. Zdecydowanie naswietlania Nikona trzeba sie nauczyc ale to mila nauka, bo pewna i skuteczna.
    Ale co zrobic, jesli takze swiatla sa niedoswietlone ???
    Pozdrawiam
    Adam

Cytat Zamieszczone przez szymony
    A co kolega naświetlał w tych analogach? Jednak analog to nie cyfra.
    Ale system kontroli naswietlania dziala podobnie. Naswietlalem oczywiscie filmy (dla mlodszych kolegow: to paski celuloidu pokryte emulsja fotograficzna).
    No o te paski z dziurkami po bokach właśnie chodzi. A konkretnie o tą emulsję co to na nich się znajduje.
    Czy owa emusja była negatywowa, czy pozytywowa? Taka mała zagwozdka. I Kto, jak, czym, gdzie, stwierdził poprawność owego naświetlania.
    I taka i taka. Z zagwozdki nici...
    Adam

Cytat Zamieszczone przez Rave
    kolego Adamie... ja rowniez naswietlalem na wielu korpusach i bylo ok. D200 jest pierwszym modelem chyba ktory wlasciwie tak naswietla mocniej.. d100 d70... nawet D2x... d50 nie probowalem.. ale widze po zdjeciach ze naswietla je mocniej. To nie to ze w kazdym z tych korpusow pomiar dziala tak samo.. pomiar w kazdym z tych body dziala inaczej, jest skalibrowany pod matryce. I osobiscie niechcac cie urazic to uwazam ze to twoja glowa niedoswietla, psuje mocno zdjecia a nie nikos, Z d100 rozumiem, mam korekte czasem wlaczona. Co do olympusa..no to umowmy sie o czym tu mowimy... byle canon g5 czy z A serii robi piekniejsze, bardziej kolorowe foty niz lustrzanki cyfrowe.
    To juz nie fotograf, tylko aparat te zdjecia robi ? Fotografowalem dostatecznie dlugo analogowo, zeby (mimo niewielkich problemow) docenic lustrzanki cyfrowe. Moj F100 naswietlal jednak "spot on". A ten D200 jakos nie chce. Moze jednak to ma zwiazek z obiektywem.
    Pozdrawiam
    Adam

Domyślnie

Adamie

Nie wiem jak poważny jest problem w niedoświetlaniu w D200. Po przesiadce z D70 gdzie prawie na stałe miałem +0,3 lub +0,7 to uważam, że D200 naświetla naprawdę w punkt.

W dziale architektura .... zamieściłem zdjęcie, które w sofcie wyciągnąłem o 0,3 to zaraz poisypały się opinie, że chyba o 0,3 powinienem ściemnić więc wszystko wskazuje na to, że naświetla naprawdę bezbłędnie tym bardziej, że nie była to łatwa scena.

Cóż napisałeś o Tarmonie 18-200 - nie miałem tego obiektywu, ale miałem podobną Sigmę i powiem szczerze, że był to zdecydowanie najgorszy obiektyw jaki w życiu miałem w rękach. Obawiam się, że Twój Tamron też do demonów jakości nie należy.

Żeby móc coś powiedzieć o Twoim problemie to pewnie chcielibyśmy zobaczyć zdjęcia a wtedy będzie nam łatwiej cokolwiek orzec.

A na zakończenie to luzu trochę życzę w podejściu do siebie i do innych to nam wszystkim na zdrowie wyjdzie

Pozdrawiam

Grzegorz
    ---------------------
    Co Cię nie zabije to Cię wzmocni...

Domyślnie

dostatecznie długo..., kupujesz body, dopinasz jedno szkło i nagle coś jest nie tak, nie przepinasz szkieł, sprawdzasz....?
    swoją drogą stawiam na puszkę niestety, nie na szkło towarzyszu
    niech Cię to nie dotknie, ale sprawdż nastawy sprzętu, może to tylko przeoczenie, lata lecą
    pozdrawiam

Domyślnie

Z tym "w punkt" to lekka przesada ale jest z tym lepiej niz w D70. Zdjecia z 200 wymagaja mniej korekcji,zarowno w puszce jak i softem. Tutaj mozna sie juz pokusic o jpg-i z wieksza pewnoscia dobrego naswietlenia.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów