Wątek wydzielony z innej dyskusji.
szymony
PS ma chyba niezbywalną licencję z tego co czytałem. Raz i dupa - sprzedać się tego legalnie dalej nie da.
Szukaj
Wątek wydzielony z innej dyskusji.
szymony
PS ma chyba niezbywalną licencję z tego co czytałem. Raz i dupa - sprzedać się tego legalnie dalej nie da.
Ostatnio edytowane przez szymony ; 01-01-2008 o 00:18
prawie wszystkie produkty adobe mają niezbywalną, dożywotnią licencjęz corelem nie wiem, ale kiedyś obiło mi się o uszy, że oprogramowania nie możesz odsprzedać chyba że masz status dystrybutora/reselera.
Legalne oprogramowanie to takie kiedy masz:
- oryginalny nośnik
- pudełko (wersja box) lub opakowanie (wersja oem)
- dowód zakupu oprogramowania
na dowodzie zakupu (czytaj faktura bo paragon się dla nich nie liczy) muszą być dane właściciela oprogramowania i tu jest zamiecione. jak ci ktoś odsprzeda soft i nawet wystawi fakture czy umowe kupna sprzedaży to to też się nie liczy chyba że sprzedający ma status dystrybutora oprogramowania.
to jest taki myk firm adobe/core/microsoft itp. na oprogramowanie w starszych wersjach które stopniowo mają być eliminowane z rynku. jedyny wybór (według nich) kupić nowy soft
Serdeczności! A co do sprzętu to D5300 | Sigma 18-35 F1.8 Art | N10-20 | N70-300
podstawą do stwierdzenia, że produkt został nabyty legalnie jest dowód zakupu. faktura byłaby najlepsza bo są tam twoje dane i dane sprzedawcy i w razie jakby się niechcący okazało że ktoś użył twojego seriala od ps to można ścigać sklep (ty masz dowód że kupiłaś soft i jest on tylko twój).
Jeśli masz paragon - to czasami jest problem, lubią sięczepiać, jak trafisz na służbiste to ciebie zapyta ... a ile osób przed panią miało ten paragon ?
naparagonie nie ma twoich danych więc nie udowodnisz że jesteś pierwszym właścicielem oprogramowania i może (ale nie musi) zajść podejrzenie że nabyła produkt nielegalnie np. w sklepie który nie ma uprawnień do sprzedaży oprogramowania np. adobe
Serdeczności! A co do sprzętu to D5300 | Sigma 18-35 F1.8 Art | N10-20 | N70-300
ps. sklep (jeśli nie chcesz faktury) może wystawić tobie zaświadczenie, że ta i ta osoba nabyła to i to o takim i takim nr seryjnym i "zaświadcza się że oprogramowanie nie było wcześniej uzytkowane przez osoby inne niż nabywca". takie coś podpinasz do paragonu i jest ok - ale takie zaświadczenie to tylko dobra wola sklepu/sprzedawcy, na ogół wypinająsię i mówią że tylko fakturka albo paragon
Tak tylko że ja z tego PS korzystam już dość długo, jak pisałam nie mam paragonu i faktury. Czyli wychodzi że mimo że za niego zapłaciłam mam oryginalny nośnik i opakowanie to i tak zostanę w razie kontroli potraktowana jak pirat tak?
A co programami na które dostawałam paragon z kasy która drukuje termicznie na tych świstkach po roku nic nie widać
Nie mam paragonu i nie mam faktury = lecisz do sklepu gdzie kupiłaś i prosisz o duplikat faktury (powinni wystawić jeżeli na fakturze jesteś Ty), jeżeli Tobie nie dadzą to mówisz że masz kontrolę i jak nie wydadzą to przyślesz ich do tego sklepu, Ci z kontroli mogą też wybrać siędo sklepu i sami to od nich wyciągnąć, ale to dłużej trwa bo muszą mieć nakaz, ale sklepy na ogół nie robią problemów i wydająduplikaty bo nie chcąaby w miasto poszła informacja że własnym klientom robią kłopoty.
Problem paragonów = to jest kolejny chory patent jakiegoś wynalazcy, jak wiadomo paragony lubią wyblaknąć dlatego paragon powinno się kserować, dopinasz zszywaczem oryginał do ksera i niby powinno być ok.
Jak wiadomo w większości przypadków soft można zarejestrować (nie chodzi tu o podanie seriala przy instalacji, tylko elektronicznąrejestracjęsoftu na stronie producenta, że dana kopia jest np. pana kowalskiego). Softu i tak nie możesz sprzedać (chyba że jesteś reselerem/dystrybutorem) więc to pewny sposób uniknięcia kłopotów z legalnością oprogramowania.
dolacze sie do pytania - na jakiej podstawie legalna odsprzedaz legalnego oprogramowania czyni je nielegalnym?
Skontaktuj się z nami