Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Wątek: D70S załamka

Domyślnie D70S załamka

Do tej pory nie mia łem "cyfrówki" więc sobie sprawiłem D70S.

Szkła mam od starego "analoga" takie: Tokina 28-70 f2.6-2.8 ATX Pro oraz Sigma 70-300 f4-5.6 APO Macro.

Przechodzę prawdopodobnie jakąś chorobę wieku dziecinnego z technologią cyfrową, ponieważ:

1. Większość zdjęć robię nieostrych. Zawsze wierzyłem Nikonowskiemu autofokusowi. a tu kaplica. Zwłaszcza tą Sigmą w krótkim końcu (70 mm) nie potrafię zrobić ostrego nijak. Przy długim końcu wychodzi już powiedzmy prawie ostre, z Tokiną też.

2. Wszystkie (100%) zdjęć mam niedoświetlonych, niezależnie od trybu pomiaru światła. Jak spojrzę na histogram, to te piksele kończą się tak gdzieś w 2/3 osi poziomej, a czasami w połowie. W nielicznych przypadkach jest grupa pikseli w "białym" końcu. Niezależnie od tego nigdy nie widać szczegółów w cieniach i nawet w "środkach". Jeśli w Fotoszopie w Levels przejadę suwakiem środkowym porządnie w lewo, dopiero wtedy jest to jakoś równomiernie rozłożone i widać coś w zakresie od średnich do ciemnych tonów.

3. Szumi. Czy ten aparat zawsze generuje szum w ciemnych miejscach, nawet przy ISO200?

Załamka. Nie wiem czy winny jestem ja, korpus (reklamować?), obiektywy?

Pomocy...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Toronto i Krakow

Domyślnie

Tez bym sie zalamal ale nie moge bo nie mam twoich problemow w moim aparacie, nie ma zadnych klopotow z nikkorami. O tej tokinie 28-70 nie slyszalem jeszcze nigdy chociaz parametry wygladaja super. Jak stary jest ten obiektyw? Moze tutaj jest problem.

Pozdrowienia.

Tomek.
    F90X D70s i chcial bym jak H. Newton, to robic.

Domyślnie

Zamieść i podaj w linku jakieś przykładowe fotki z zaszumianiem, bo inaczej Ci nie pomożemy.
    Ja też zauwazyłem że taką urodę ma D70 i też mi to nie pasi
    A to że nie łapie Ci ostrości to chyba raczej możesz mieć problem FF/BF, no ale to niech inni też potwierdzą.
    Ogólnie trzeba powiedzieć D70 nie doświetla i trzeba trochę pobawić się w PS i robić fotki w RAW, wtedy wychodzą najlepiej po korekcji. To na szybko tyle.

Pozdrawiam
    Moshica
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

1. Zaladuj krzywa np. ev+3 lub Dodaj korekcje +0.3
    2. Podobno Tokina na cyfrze jest mniej ostra na pelnej dziurze
    3. Mozesz miec problemy z AF w body lub na styku body/obiektyw - kalibracja w serwisie powinna pomoc.

Bez sampli sie nie obejdzie, co do szumienia to jezeli dodasz w oprogramowaniu jasnosc to szumy wyjda, wobec tego lepiej jest zrobic korekcje podczas naswietlania. Tak matryca CCD od Sony w D70 szumi w cieniach nawet na iso200, pod warunkiem ze uzywasz jpg, a nie robisz w trybie RAW i odpowiednim konwerterem

Pozdrowienia
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

To ja się podłączę... z pytaniem

jak się wgrywa krzywe? Czy tylko przy pomocy Nikon Capture? Jest w sieci dostępny jakiś programik do tego?

Domyślnie

Osobiście zakładałem tą Tokinę i ostrzyła idealnie, spotkałem się jednak z opinią że trafiają się egzemplarze mające z D70 spory BF/FF. Podobnież może być z Sigmą. W Tokinie bardzo spada kontrastowość przy zdjęciach pod światło, co również może być odbierane jako spadek ostrości, bo zdjęcia robią się mdławe. Druga kwestia - rób w RAW, bo D70 (szczególnie z softem 2.0) generuje dość miękkie jpg-i
    Reasumując, spróbuj zrobić zdjęcia w RAW, ze światłem z tyłu, z przymkniętym obiektywem, lub wyostrzonym na nieskończoność i odległym tematem i zobacz, czy dalej jest nieostro

Domyślnie

chetnie sie podepne pod pytanie kolegi fraglesa
    Pozdrawiam Wlodek
    D70/18-70/ 50mm f1.8/tamron 90mm macro/sigma70-300mm f4-5.6 APO Macro Super/SB600/ i takie tam różne klamoty

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez W.K.
    chetnie sie podepne pod pytanie kolegi fraglesa
    Tylko Nikon Capture. Nie wiem czy jeszcze Raw Magick (dawniej Curve Surgery) tego nie potrafi, ale jest to takze oprogramowanie platne.
    D3-sta|16-85VR|105VR

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj
    Osobiście zakładałem tą Tokinę i ostrzyła idealnie, spotkałem się jednak z opinią że trafiają się egzemplarze mające z D70 spory BF/FF. Podobnież może być z Sigmą. W Tokinie bardzo spada kontrastowość przy zdjęciach pod światło, co również może być odbierane jako spadek ostrości, bo zdjęcia robią się mdławe. Druga kwestia - rób w RAW, bo D70 (szczególnie z softem 2.0) generuje dość miękkie jpg-i
    Reasumując, spróbuj zrobić zdjęcia w RAW, ze światłem z tyłu, z przymkniętym obiektywem, lub wyostrzonym na nieskończoność i odległym tematem i zobacz, czy dalej jest nieostro
    Ja ostatnio nabylem Tokine AT-X Pro II 28-70 2.6-2.8 w pieknym stanie.
    Z D70 mialem wyrazny BF/FF (ostrzac na oko, szczegolnie przy dluzszym koncu, otrzymywalem idealnie ostry nos)
    D70 juz poszlo "w dobre rece", czekam na D200. Mam nadzieje ze bedzie lepiej

Na marginesie - szklo super! "Go" w porownaniu do chinskiej stalki N 50/1.8D to mistrzostwo swiata, i stalka w tej kwestii sie nie umywa

Nie specjalnie widze spadek kontrastu pod swiatlo, chyba ze centralnie w kierunku bardzo silnego slonca, wtedy da sie zauwazyc utrate szczegolow w cieniach, ale dla mnie osobiscie w tej kwestii wiekszego problemu nie ma (zawsze foce z zalozonym "tulipanem").

Pozdrawiam,

Tomek
    Those who fear darkness have never seen what the light can do...

D200 | N80+MB-16 | T 28-70 2.6-2.8 | T 100 macro 2.8 | N 50 1.8 | Lexar + i-Tec 40GB | SB-800

Domyślnie

psi - cyfrowe nikony w w więszości małokontrastowych motywów mocno niedoświetlają, stąd taki histogram. wprowadź korecję np +0,7 albo inną tak by histogram prawie dotykał prawej strony.
    to co piszesz o szumach i braku szczegółów w cieniach jest konsekwencją niedoświetlenia

co do obiektywów i ostrzenia to poszukaj tematów o BF/FF było tu sporo
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów