Close

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 82

Domyślnie

dzieki wszystkim za rady, zdecydowałem się na 550XproB i 804Rc2
    N D800|N 24-70/2.8|N70-200/2.8|N 85/1.4|

Domyślnie

055 to zapewne dobry wybór, ale jego jakość i stabilność jest na ogół przeceniana. Jest to jednak jeden z lżejszych statywów. Przy pracy (o co ktoś pytał) z poziomo wysuniętą kolumną obciążoną D200 z 17-55 jest stanowczo zbyt słaby (sztywny) i nie jest możliwe stabilne umocowanie sprzętu. Przy kolumnie wyciągniętej do wys. 2/3 w położeniu pionowym jest jeszcze dobrze. Dużym mankamentem są spore luzy między kolumną a prowadnicą, co prawda po dociśnięciu zaciskiem niwelowane, lecz zwolnienie docisku powoduje duże zmiany położenia aparatu. Zapewne zaraz okrzyknięty będę trolem, ale czuję się w obowiązku wspomnieć iż nawet niektóre statywy chińskie są w tym (i nie tylko) względzie wykonane lepiej. Dla zainteresowanych mogę nieco rozwinąć wątek.
    Zamiast głowicy 808 RC 4 proponuję rozważyć w/g mnie znacznie lepszą 329 RC4. Jest mniejsza, sztywniejsza a płaszczyzna płytki znacznie bliżej osi obrotu, co przy przechyłach nie powoduje tak dużych zmian położenia aparatu. Niestety ma równie dużą i niewygodną płytkę.

Domyślnie

No dobrze Panowie, a jak nosic to zelastwo: 055 i 190 maja w zestawie torbe czy jakis pasek? Jesli nie ma paska, czy jest za co przyczepic pasek wlasnej roboty?
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domis Zobacz posta
    No dobrze Panowie, a jak nosic to zelastwo: 055 i 190 maja w zestawie torbe czy jakis pasek? Jesli nie ma paska, czy jest za co przyczepic pasek wlasnej roboty?
    Niektórzy Chińczycy dodają : torbę, pas nośny i samopoziomujące się gumowe nóżki. Włosi nie, ale można dokupić.
    P.S. Zapomniałem dodać, że dają także głowicę 3D. Nie jest jednak rewelacyjna, choć swoje funkcje potrafi spełnić.
    Ostatnio edytowane przez RBT ; 03-01-2008 o 19:24

Domyślnie

RBT, a poznasz mnie z tymi Chinczykami?

Widze, ze kawalek rzemyka systemu M. nawet nie taki drogi, np. tu za 59 pln.

Tak mnie tchnelo: czy za odpowiednia cene ma sie statyw i glowice frotki zrobiona na Plw Apeninskim, czy w Chinach (Made in PRC)?

edit:
    sprostuje T&T (winno byc odwrotnie):
    804 RC2 - wysokość 12 cm, waga 0,79 kg, max obciazenie 4 kg
    808 RC4 - wysokość 15,6 cm, waga 1,39 kg, max obc. 8 kg

808 rc4 oczywiscie jest drozszy.
    Ostatnio edytowane przez Domis ; 03-01-2008 o 03:43 Powód: dopisek
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

"zastanawiam się nad 1 z tych dwóch statywów, który waszym zdaniem lepszy do zdjęć w plenerze ??"

Jezeli lubisz dzwigac, to 055 bedzie lepszy, bo stabilniejszy lecz w przeciwnym wypadku tez.
    Wyrobisz sobie kondycje, a moze i dzwiganie polubisz
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

Widze, ze kawalek rzemyka systemu M. nawet nie taki drogi, np. tu za 59 pln.
    Dzięki za namiar, zaraz sobie zamówię.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Niestety, torbę lub pasek trzeba sobie dokupić oddzielnie.
    Obecnie do noszenia wykorzystuję mocowanie przy plecaku, ale gdy nie chcę brać plecaka to dźwiganie w ręce statywu jest mocno "upierdliwe". Rozglądam się więc nad jakimś sensownym rozwiązaniem. Na początku myślałem o zapinanym futerale, ale jego stosowanie w terenie często może być męczące. Spotkałem ostatnio w ofercie Manfrotto inne rozwiązania, ale nie wiem jak to się sprawuje w praktyce.

Futerał na statyw: http://www.pstryk.com.pl/details:514...ded+tripod+bag
    Pas do przenoszenia: http://www.pstryk.com.pl/details:545...k+action+strap
    Pasek: http://www.pstryk.pl/details:5449/ma...ap+short+strap

Czy ktoś korzysta z takiego pasa do przenoszenia? Jak to się sprawuje w praktyce?
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pinio Zobacz posta
    Czy ktoś korzysta z takiego pasa do przenoszenia? Jak to się sprawuje w praktyce?
    Jeszcze jest taki pasek jak podał Domis. Już sobie zamówiłem taki. Można statyw nosić w ręku albo można nosić na ramieniu. Najtańsze z tych rozwiązań i chyba najbardziej praktyczne.
    Na plenerze zwykle i tak noszę statyw rozłożony, bo nie chce mi się, co pięć minut rozkładać i składać.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów