Close

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 82

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saygon Zobacz posta
    Ktoś robił jednym albo 2 zdjęcia przy poziomej kolumnie z d80/d200/d300 lampą 105 vr + grip?
    Ja robiłem 190PROB przy maksymalnej wysokości i maksymalnie przesunietej w skrajne położenie kolumnie. Sprzęt to było D50 (bez gripa) + T12-24 lub S24-70/2.8. Statyw się przewraca, musiałem dociążać, oparłem się o niego.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

no przy takim ustawieniu to nie dziwota, ze sie przewraca robiłem fotki nocne z max wysunętą kolumna i byłem zadowolony ze 190 - do studia lepszy większy (055) bo jednak 190 niziutka. W góry i gdzie sie liczy każdy kilogram to najlepiej carbon, a jak sie nie ma co sie lubi to 190xprob się sprawdza super.
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

055 - cięższy, ale wyższy i bardziej stabilny
    190 - lżejszy, ale niższy i mniej stabilny

Kup 055 jeżeli masz krzepę do noszenia lub jeżeli potrzebujesz do studia

Kup 190 jeżeli zamierzasz dużo chodzić ze statywem w plener.

Mam 181 cm wzrostu. Miałem 055, ale zmieniłem na 190. Muszę jednak przyznać, że 055 był solidny jak skała i bywa, że za nim tęsknię (rozważam nawet dokupienie nóg Goldphoto - ciężkie i stabilne).

Poręczność vs rozmiar i stabilność - ten dylemat musisz rozstrzygnąć sam.
    X-T10, XF35, XF18-55, MK320

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Promachos Zobacz posta
    W góry i gdzie sie liczy każdy kilogram to najlepiej carbon, a jak sie nie ma co sie lubi to 190xprob się sprawdza super.
    Sam chciałem 190 bo jak pisałem czasem, może zabrałbym go w góry. Kupowałem na forum, a statywy to nie D200, że można kupić od ręki w dowolnym stanie, dowolna ilość. Za komplet z głowicą zaplaciłem mniej, niż za sam statyw w sklepie. Była okazja. Ja zresztą mam różne wyjazdy w góry. Na rowerze nie wożę aparatu w ogóle. Na piechotę, to zwykle mam puszke i dwa obiektywy. Statywu mi przez te dwa lata brakowało może z pięć razy. Do rozmycia strumienia. Jak mam w góry wyjazd typowo plenerowy, to pół kilograma w tą czy w tamtą, nie zrobi mi różnicy.
    Choć nie wykluczam, że po jakimś wyjeździe, będąc zniesmaczony wagą 055, pójdę do sklepu i kupię nogi 190, bo głowice mam akurat lekką (804RC2)
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

190 jednak lzejszy mniejszy i lepeij go nosic ze soba , ja jezdze motocyklem na wycieczki i 190 jezdzi ze mna juz sporo lat
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

no własnie bo jak tak patrzę to za cenę 055 można mieć już carbonowe nogi Velbon Sherpa - ale jak jest z głowicami do tych statywów - ktoś się orientuje, ktoś używał?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    (rozważam nawet dokupienie nóg Goldphoto - ciężkie i stabilne).
    przy terazniejszych cenach nog goldphoto jest to pieronsko oplacalne - odpowiednik 055 z glowica 3d (bo zamienianie głowic między 2 statywami to wkurzające zajęcie) najlepiej tez golda (99 zł to wydatek maaasakryczny) i jako 2 statyw nie na wyrypy idealny (co nie znaczy, że jak trzeba to się go w góry nie poniesie). Jeśli ktoś woli 055, bo częściej stosuje - to niech kupi nogi GP odpowiednik 190 i z głowy. Przydadzą sie oba
    FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
    Photone.pl

Domyślnie

No dobrze, a jak zdecyduje sie np. na Manfrotto 190, to mam kupic wersje XB, PRO B, czy X PRO B, bo w specyfikacji nie widze roznic (poza roznica w dlg po zlozeniu)?
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez saygon Zobacz posta
    no własnie bo jak tak patrzę to za cenę 055 można mieć już carbonowe nogi Velbon Sherpa - ale jak jest z głowicami do tych statywów - ktoś się orientuje, ktoś używał?
    Ja zakupiłem sherpę 750 n.
    Myślałem, że będę pluł sobie w brodę, a tu niespodzianka.
    Głowice oczywiście wymienne, pasuję te od Manfrotto czy GP (przynajmniej tak mi się wydaję).

Byłem pewny, że po zakupie tego statywu, będę musiał kupić głowicę, bo byłem pewny, że dołączona jest głowica 3D, a tu miła niespodzianka, okazało się, że dali głowicę kulową.

Statyw ma funkcję Macro, zarówno poprzez ustawienie nóg na płasko, jak i przykręcenie głowicy do kolumny od spodu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Domis Zobacz posta
    No dobrze, a jak zdecyduje sie np. na Manfrotto 190, to mam kupic wersje XB, PRO B, czy X PRO B?
    XB - nie ma kładzionej kolumny
    PROB - ma kładzioną kolumnę, ale trzeba ją wyjąć do tego
    XPROB - nie trzeba wyjmować kolumny do położenia jej
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2 z 9 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów