zastanawiam się nad 1 z tych dwóch statywów, który waszym zdaniem lepszy do zdjęć w plenerze ??
Szukaj
zastanawiam się nad 1 z tych dwóch statywów, który waszym zdaniem lepszy do zdjęć w plenerze ??
N D800|N 24-70/2.8|N70-200/2.8|N 85/1.4|
dobierz do wzrostu![]()
http://www.ozzy.maxmodels.pl
Ortografii uczą w podstawówce, więc nie tlumacz się, że nie studiowałeś polonistyki.
mam jakies 182 cm wiec chyba 550 byłby lepszy ale jest ciezszy i trzeba bedzie tachac ciagle te zbedne kg![]()
a jak jest ze stabilnością tych 2 modeli ?
Mam 189 cm wzrostu. Pracowałem z firmowym 190PROB, a sobie kupiłem 055CLB. Jak dla mnie to 190 jest za niski do wygodnej pracy. Bo albo kolumna wyciągnięta do połowy, albo skolioza. Też chciałem sobie kupić 190 bo jest lżejszy i może chciałoby mi się go w góry zabierać, ale że była akurat okazja, to padło na 055.
Tu masz fotę jak stoję przy w pełni rozłożonej 055CLB. Co do stabilności, to dodatkowe pół kilograma robi swoje, mniej zdjęć poruszonych mam z 055. W 190 zdarzało się, że silny wiatr powodował drgania, w 055 to się nie zdarzyło jeszcze, pewnie kwestia siły wiatru.
Statyw po złożeniu, zwłaszcza z kolcami, noszony w ręku i trzymany za pokrętło od głowicy ma tendencję do zahaczania o podłoże. Musze sobie skombinować jakiś pasek do noszenia na ramieniu.
|D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
Pozdrawiam Tomek Kić
Wyższy zawsze możesz obniżyć. Niskiego nie wydłużysz![]()
ale nosic musiszja mam 190xprob z kulową głowicą... mam 194 cm wzrostu i jakoś sobie radzę dobrze
fakt, że jako drugi z głowicą 3d zakupiony został goldfoto odpowiednik 055 - i prawde mówiąc to nie chciałoby mi sie nosić tegoż w góry . Owszem jeśli chodzi o plener = podjechać autem połazic trochę z plecaczkiem ze sprżetem i statywem to mogę nawet drewniany statyw od pentacona sixa sprzed wielu lat nosić... ale jeśli chodzi o wypad na kilka dni czy dłuższa wyprawa gdzie każdy kilogram (i wielkość) robi znaczenie to wolę się schylić niż nosić - szczególnie, ze wężyk jest to hdra można machnąć bez schylania
fajnym rozwiazaniem tez jest malutki statyw manfroto ( ten stolowy) na wszelkie okazje gdy akurat nie dalo sie ( zapomniało się, nie chciało się) nosic dużego... no ale to chyba kazdy wie
Jednym słowem jak zawsze nie ma rozwiązania idealnego..
a co do stabilności to w 190 masz haczyk coby obciążenie podwiesić więc zawsze można plecak czy coś (płytka chodnikowa noszona w plecaku byłaby idealna ale......) między nogami statywu jakoś podpiąć gdy wieje halny hehe![]()
Ostatnio edytowane przez Promachos ; 31-12-2007 o 14:38
FX / DX + ultra szeroko przy 2,8 oraz całkiem wąsko też 2,8
Photone.pl
chyba sie zdecyduje na 550, nie wiecie czy on ma w zestawie jakiś futeralik ??
własnie mam ten sam problem, ale ja rozważam to pod kątem powiedzmy zdjęć studyjnych a konkretniej zdjęć z góry, no i ceny oczywiście. Ktoś robił jednym albo 2 zdjęcia przy poziomej kolumnie z d80/d200/d300 lampą 105 vr + grip?
http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...57-0-0-0-0.php
photoandmore pl - to oszuści.
jeśli nie latasz samolotem to 055
ja wybrałem 190 bo niestety sporo latam
D750X2 /FM/ dużo gratów
Skontaktuj się z nami